Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Hoewel deze activiteit nog maar een bescheiden deel van haar omzet uitmaakt, beschouwt de Franse firma Bull ‘high performance computing’ (hpc) voortaan al als één van haar belangrijkste groeipolen.

Bull investeert inderdaad al jaren in supercomputing, dat sinds 2006 als ‘strategisch’ wordt bestempeld. Vooral dan in r&d en personeel, met concrete resultaten want de verkoop (van producten en diensten) steeg van 30 miljoen euro in 2007 naar meer dan 160 miljoen euro vorig jaar. In dit cijfer vertegenwoordigt hardware slechts 1/3de van de omzet en wordt de rest in de dienstverlening gerealiseerd (softwareontwikkeling, hosting, enz.). Uit zijn recentste referenties pikt Bull er het International Fusion Energy Research Center in Japan, de Spaanse bankgroep BBVA of het Belgische Cenaero uit. Wetende dat de firma met een Bullx Ter-100 de 9de plaats bezet in de top 500 van supercomputers ter wereld, geïnstalleerd bij het CEA (Commissariaat voor Atoomenergie).

Ontwikkelingen

Bull heeft nu een driejarenplan opgesteld om een omzet te bereiken van 250 miljoen euro in hpc. Want volgens Pascal Barbolosi, vice-president extreme computing van Bull, beperkt hpc zich niet meer tot het fundamentele onderzoek. Het vindt nu ook zijn weg naar de banken (risk management, high-frequency trading, enz.), de media (rendering), de meteorologie en de olie-industrie. En Bull heeft een aantal specifieke troeven in huis. Zo beschikt de groep in Europa over een team van 100 gespecialiseerde ingenieurs (op een totaal personeelsbestand van 600) en biedt ze diensten aan op vlak van systeemintegratie. “Wij kunnen maatwerk afleveren”, zegt hij, en hosting in de nabijheid.

Want voor Bull is Europa een bevoorrecht afzetgebied. “Europa moet investeren in hpc-technologie en een ecosysteem naar het Airbusmodel creëren”, gaat Matthew Foxton, executive vp of strategy and marketing van Bull, verder. Zoveel dat de wereldmarkt volgens IDC van 20 naar 24,2 miljard dollar zou moeten stijgen. Vandaar het initiatief ETP (European Technology Platform) voor high performance computing dat onlangs boven de doopvont werd gehouden. Deze groepering, opgericht op initiatief van de universiteiten en de industrie, wil de actoren helpen de prioriteiten te bepalen van een hpc-strategie in Europa, de arbeidsmarkt op vlak van hpc te stimuleren en de ontwikkeling van een supply chain aan te moedigen. Concreet worden een werkdocument en een onderzoeksagenda op middellange en lange termijn opgesteld voordat het project in de praktijk wordt gebracht. De eerste resultaten worden aan het eind van het jaar verwacht.

Marc Husquinet

” Europa moet investeren in hpc-technologie en een ecosysteem naar het Airbusmodel creëren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content