Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Door de overname van het bedrijf door de groep Sopra aan te kondigen, en om preciezer te zijn door de entiteit Sopra Banking Software, bevestigen de bestuurders/oprichters van Callataÿ & Wouters dat zij – na rijp beraad – gekozen hebben voor continuïteit. Hoewel sommigen het verdwijnen van een Belgische parel betreuren.

De ex-ceo van Callataÿ & Wouters, Marc De Groote, wenst meteen elk misverstand uit de weg te ruimen. “Wij verkopen het bedrijf niet omdat het niet goed draait want we hebben in 2011 een groei gekend van meer dan 30 % [om en bij de 88 miljoen euro, nvdr] en een verbetering van 85 % van ons bedrijfsresultaat [met 9,3 miljoen euro, nvdr]. Maar we stonden voor een aantal uitdagingen: de aanwerving van personeel bleek steeds moeilijker te worden, we werden geconfronteerd met steeds grotere en internationale klanten en we wilden het voortbestaan van ons bedrijf minstens voor de komende 10, 15 tot 20 jaar verzekeren, wat overeenstemt met de levensduur van onze producten.” Daarbij komen de evolutie van het bedrijf naar het dienstenaanbod eerder dan het zuiver uitgeven van software (waarvoor uitgebreide human resources nodig zijn) en een sterke consolidatie in de sector. Bewijs hiervan: een aantal maanden geleden was er sprake van een fusie tussen twee grote spelers van de sector, Temenos en Misys, terwijl een andere speler, FIS, de intentie had getoond om Misys over te kopen. Zoveel spelers die bijna 5 keer zo groot zijn als C&W, terwijl het bekende magische kwadrant van Gartner op de ‘international retail banking’ (van september ll.) onder zijn marktleiders nog reuzen citeert als SAP, Tata Consultancy Services, Infosys of Oracle, naast Thaler dus.

Deze bedenking stak dus een aantal maanden geleden al de kop op en de raad van bestuur liet zich hiertoe bijstaan door Petercam, JP Morgan, de Boston Consulting Group en Ernst&Young. Zij hebben 3 scenario’s voorgesteld: een stand-by, een financiële versterking of een industriële versterking. “Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Sopra, een keuze die het best aansluit bij onze doelstellingen”, benadrukt Marc De Groote. Hij preciseert dat de cultuur van beide bedrijven het best bij elkaar pasten, dat de oprichters en het management betrokken blijven bij de besluitvorming terwijl de klant voortaan een veel uitgebreider aanbod voorgeschoteld krijgt. “Zo zijn we veranderd van afdeling”, voegt de ex-ceo eraan toe met een knipoog naar de sportwereld. We waren te klein en er staat voortaan geen structurele rem meer op onze groei. Dat neemt niet weg dat niet alleen de omvang telt, maar ook de slagkracht. Ik voeg eraan toe dat de keuze van onze gesprekspartner genomen is nadat we geanalyseerd hadden wat we aan hun aanbod konden bijbrengen.”

Op dezelfde manier “zijn we transparant tewerk gegaan ten opzichte van het personeel door onze intenties en ambities uit te leggen zonder verrassingseffect.” Het personeel lijkt de overname goed te hebben aanvaard en blijft actief in de huidige lokalen.

Synergieën

Laten we preciseren dat Sopra Banking Software, een entiteit die deze zomer officieel gecreëerd werd, al bestond uit Evolan, een filiaal van Sopra gespecialiseerd in banking software voornamelijk voor lendings, betalingen, bankkaarten en compliance, en uit Delta Informatique waarvan het Delta Bank-aanbod zich eerder richt op kleinere banken, vooral op de Afrikaanse markt (en dat Gartner als visionair beschouwt in zijn magisch kwadrant). Delta heeft in 2011 een omzet gerealiseerd van 33,5 miljoen euro voor 285 medewerkers, terwijl C&W om en bij de 88 miljoen euro vertegenwoordigt voor 650 medewerkers. En in totaal is Sopra Banking Software momenteel goed voor om en bij de 200 miljoen euro met 1.500 personen die 500 klanten bedienen in 70 landen. Met als ruggensteun een moederbedrijf dat 15.000 medewerkers in dienst heeft voor een omzetcijfer van 1,05 miljard euro.

Nu de overname afgerond is, komt het erop aan om de commerciële synergieën te versterken om van Sopra Banking Software een “globale uitgever van oplos-singen voor de bankwereld” te maken. Er zal overigens moeten bekeken worden hoe het aanbod verder zal evolueren, een aanbod dat tot hiertoe complementair is maar bestemd voor de banken van tier 1 en 2 voor Evolan en C&W. Gartner geeft aan dat beide leveranciers slechts weinig gemeenschappelijke klanten hebben, wat gunstig zou moeten zijn voor de cross-selling, en dat beide architecturen van het type soa (service oriented architecture) zijn, wat de streamlining op langere termijn zou moeten vergemakkelijken, eventueel door middel van een transformatie-engine. Het aanbod van Delta-Bank zou echter “autonoom” moeten blijven.

Einde van een avontuur

Tijdens een interview over de “verdwijning” van een Belgische parel (onder andere na de recente aankondiging van de overname van Iris door Canon) merkt Marc De Groote op dat het “avontuur dat ons in een dertigtal jaren van 2 naar 650 personen heeft gebracht en naar een verdubbeling in de laatste 5 jaren, gewoon verder gaat in de lijn die het management uitgetekend had.” Gartner deelt deze mening en ziet in deze overdracht een blijk van continuïteit voor C&W, dat met de rug tegen een financieel sterke partner leunt.

Marc Husquinet

“WE WAREN TE KLEIN. MAAR VOORTAAN STAAT ER GEEN REM MEER OP ONZE GROEI.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content