Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Bij Carrefour is een kassa niet alleen de plek waar je betaalt, maar ook het leveringspunt voor een hele rits producten. Dat kan gaan van gepersonaliseerde kortingsbonnen, langs de verkoop van iTunes tot allicht hoogwaardige producten als verzekeringen of zelfs ‘groene stroom’. Dat alles kan of zou perfect moeten kunnen dank zij het ‘enterprise application integration’ framework dat Frank Lacroix en zijn team vorig jaar heeft uitgedokterd en waarmee een link wordt gelegd vanaf het ‘back office’ tot de kassa’s. Vandaag is hij druk doende met de implementatie van het systeem doorheen het bedrijf, waarbij de beloften stevig worden ingelost. Zo verwerkt het systeem nu al ca. 700.000 transacties per dag in reële tijd en worden ook nog eens 1 miljoen transacties in batch verwerkt. Vorig jaar werd nog gemikt op een ongeplande ‘downtime’ van maximaal 12 minuten per jaar, nu wordt het systeem uitgebouwd met het oog op ‘zero downtime’.

Het succes van zijn framework schrijft Lacroix onder meer toe aan het gebruik van Suns Java CAPS, dat in zijn versie 6 schier onbeperkte doorgroeimogelijkheden biedt. “Het is een heel open product, zonder de limieten van voorgaande versies.” Zijn voorspelling dat zijn ‘EAI’-omgeving over vijf tot vijftien jaar zou evolueren tot een ‘soa’-architectuur, heeft hij dan ook grondig bijgesteld. “Het zal zeker niet zo lang duren,” aldus Lacroix. “Midden 2009 zal ook het centrale systeem geheel soa zijn, nadat voordien al de winkels volledig soa zijn gegaan.” Dat het project gesmeerd loopt, illustreert Lacroix met de vraag van Gartner om een presentatie over dit onderwerp te brengen op een komend event.

De opmerking van vorig jaar dat er gebruik wordt gemaakt van een serverplatform met elf systemen, riep natuurlijk de vraag op naar mogelijke virtualisering. “We hebben [server]virtualisering getest, maar voor deze toepassing gaf dat weinig meerwaarde. De applicatieserver zelf deed immers al aan een vorm van virtualisering.”

Kortom, een jaar later lijkt het project van Lacroix in goeden doen, zonder de teleurstellingen die vaak op de euforie van een eerste ontwikkelings- of productiefase volgen. Meer nog, Frank Lacroix krijgt belangstelling vanuit de andere landen van het concern. “We zijn leider op dit gebied en blijven dat ook,” klinkt het gedecideerd. Het product is dan ook rijp voor de export, inclusief de code voor de toepassingen voor de kassa’s.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content