De elektronische maaltijdcheque is sinds begin dit jaar toegelaten via koninklijk besluit en zou nog voor het eind van het jaar in onze portefeuille moeten opduiken. Naast de huidige marktleiders Edenred (vroeger Sodexo) en Accor, aast de start-up Monizze op een deel van de koek. Die wordt in ons land geschat tussen 1,3 en 1,7 miljard euro.

“Onze ambitie is om 10 tot 30 procent van de markt te veroveren binnen 3 tot 5 jaar”, aldus Jean-Louis Van Houwe, medeoprichter van Monizze, die vindt dat het systeem van de papieren maaltijdcheque te complex en te duur is. Volgens hem zal door de concurrentie de prijs dalen, met name de indirecte kosten.

Op het ogenblik heeft Monizze een erkenningsaanvraag ingediend, maar zijn systeem is al operationeel en volledig functioneel. “We steunen op de be-talingsinfrastructuur van PayFair en Tunz. En onze kaart wordt technisch al aanvaard door bijna 150.000 bestaande terminals.” Monizze stelde zijn systeem al voor aan verschillende potentiële klanten en antwoordt “alle dagen” op vragen naar offertes.

“Deze maand lanceren we een pilootproject met een vijftigtal gebruikers, vertrouwt Jean-Louis Van Houwe ons toe. En we zullen ongetwijfeld als eerste een akkoord sluiten met grootwarenhuisspelers in het hele land”. Namen wil hij echter nog niet prijsgeven.

Enkele elementen die hen onderscheiden van de concurrentie, zijn de prijs (dankzij structurele kosten die heel wat lager liggen dan die van een traditionele speler van papieren maaltijdcheques), het feit dat Monizze geen bijkomende kosten vraagt aan de handelaars (de bestaande terminals kunnen hergebruikt worden, net als de handelscontracten van PayFair, en van diens partners, zoals CCV), de focus op de selfservice en automatisering (door zeker niet de papieren processen te kopiëren), de gebruiksvriendelijke web 2.0-interface voor de begunstigden en een akkoord met de Unie van Sociale Secretariaten (USS) over de norm om bestellingen op te nemen. De verkoop zal gebeuren volgens een model dat tegelijk indirect en direct is (met een duidelijke focus op vennootschappen en hun begunstigden die het meeste last hebben van de papieren verwerking). Het bedrijf gaat nog verder en denkt er al aan om de stap te zetten naar de markt van de klantenkaarten. Later kunnen er dan ecocheques, geschenkenbons en mobiliteitscheques in elektronisch formaat worden aangeboden. Monizze is ook klaar voor betaling via gsm dankzij haar partnerschap met Tunz, en voor elektronische betalingen via iPhone, Android en sms.

PASPOORT *

Benaming: Monizze

Zetel: Oudergem

Oprichtingsdatum: 2011

Personeel: 7 medewerkers (waarvan 4 voor ontwikkeling)

Financiering: Eigen middelen en privé-investeerders (Grégoire de Streel en Jean Zurstrassen)

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content