In kmo’s heeft de directie tegenwoordig vaak de handen meer dan vol, zodat de informaticastrategie op middellange en lange termijn wat op de achtergrond geschoven wordt. Toch beseffen deze bedrijven dat ze kwetsbaar zijn voor it-pannes en dat ontoereikende it-tools hun concurrentiekracht kunnen aantasten. CIO-PME bezit zowel deze strategische visie als een operationele bekwaamheid op het terrein.

Marc Husquinet

Marc Husquinet

Wat we ook zien in de meeste kmo’s, is dat er vaak geen gediplomeerde informaticus voorhanden is, terwijl de it-directie, als die al bestaat, wordt toevertrouwd aan de financiële directeur. Het is wel duidelijk dat informatica over het algemeen onmisbaar is geworden in elke organisatie, en zelfs kan worden gebruikt als een tool voor meer concurrentiekracht en vernieuwing. Maar kunnen we echt verwachten dat de baas van een kmo zo’n geavanceerde en voortdurende veranderende technologie onder de knie heeft?

CIO à la carte

Dit zijn de vaststellingen waar Alain Sayez bij stilstond toen hij na 20 jaar in de it, waarvan 14 als cio van twee Franstalige universiteiten, zijn carrière een andere wending moest geven. Hij merkte dat in landen als de Verenigde Staten en Frankrijk het beroep van cio in het kader van timesharing aan een opmars bezig is. Bij ons is dat nog niet het geval (tenzij dan voor interimwerk, dus voor een bepaalde tijd en binnen een specifiek juridisch kader).

Vandaar de oprichting enkele maanden geleden van CIO-PME, met als taak “de rechterhand op het vlak van informatica te worden van kmo-managers, zonder voltijds voor hen te werken, terwijl ik wel onmiddellijk aan de slag kan”, legt Sayez uit. “Ik wil geen it-dienstverlener zijn, maar kmo’s laten genieten van de diensten van een cio tegen een betaalbare prijs”, benadrukte hij nog.

In de praktijk biedt het bedrijf 3 soorten diensten aan. Ten eerste kan de cio op basis van timesharing betrokken worden bij het uitstippelen van de it-strategie, het beheer en de optimalisatie van de informatiesystemen, het beheer/de optimalisatie van de it-budgetten, de keuze en opvolging van it-dienstverleners, de uitwerking en opvolging van een lastenboek of contract, het beheer van een it-project, de parameters helpen bepalen, enz. CIO-PME kan trouwens inspelen op gerichte interimvragen voor korte tijd. Ten slotte kunnen de activiteiten die worden aangeboden als cio in het kader van timesharing de vorm aannemen van à la carte-diensten.

En binnenkort zal de onderneming een dienst als informaticaconsultant aanbieden die bereikbaar is via telefoon of e-mail, dankzij een abonnementformule. Daarnaast kunnen er opleidingen gegeven worden om it-beheer binnen het bedrijf uit te leggen, een technologische of strategische visie te geven, enz. Ook kan er (in alle discretie) een individuele begeleiding worden aangeboden aan de kmo-manager.

Sayez richt zijn pijlen op kmo’s uit Franstalig België en Noord-Frankrijk, aangezien het bedrijf gevestigd is in Bergen.

De markt overtuigen

Alain Sayez benadrukt – uiteraard – dat zijn missies vertrouwelijk zijn, maar hij is van plan “het concept cio een plaats te geven binnen de kmo en de geesten van hun managers open te stellen. Want het gaat niet zozeer om infrastructuurbeheer, maar eerder om het beheer van het informatiesysteem in de ruime zin, de architectuur ervan, structurering en databeheer, enz. Kortom, een andere kijk werpen op het informatiesysteem.” Daarnaast benadrukt Sayez dat hij volkomen onafhankelijk is ten opzichte van it-dienstverleners en dat hij een eventueel bestaand team niet wil vervangen, maar wil zorgen voor een andere zienswijze, die meer naar buiten gericht en neutraler is.

Sayez erkent dat het nog veel werk zal vragen om de markt te overtuigen, de ceo van kmo’s te sensibiliseren voor deze nieuwe aanpak en het aanbod voortdurend aan te passen aan de marktvraag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content