Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Een jaar geleden, samen op de sofa: Microsoft ceo Steve Ballmer en Cisco ceo John Chambers. Beiden proberen in een opgezet debat een boodschap naar hun klanten te sturen: er komt geen oorlog op het vlak van unified communications. Nogal wat grote klanten hebben immers hun aankoopbeslissingen uitgesteld en wachten tot beide partijen een duidelijke strategie hebben. “Klanten willen weten waar we nu zullen samenwerken, en waar we zullen concurreren,” vertelde Chambers. Een paar maanden later, in november, lanceert Microsoft zijn Office Communications Server 2007. Daarmee dringt het voor het eerst in het recente Gartner ‘magic quadrant’ over corporate telephony binnen.

“Natuurlijk is en blijft Cisco op het vlak van UC een concurrent van ons,” vertelt Carmen Du Bois, Microsoft Unified Communications lead, “hoewel er klanten zijn die willen dat we samenwerken. Maar laat ons er geen doekjes om winden. Uitendelijk wil elk toch liever zijn eigen oplossing doordrukken.” Beide partijen vertelden vorig jaar wel dat ze samenwerkten in een tiental segmenten, vooral dan voor verkoop en marketingdoeleinden, maar ook met een onderliggende R&D component. “Er is een ‘soort van commitment’, maar dat loopt toch niet zo gesmeerd,” meent Carmen Du Bois. Zowel Cisco als Microsoft werken voor deze oplossingen met partners zoals Telindus, Dimension Data, Simac en Quentris. Die bieden beide oplossingen aan. “Uiteindelijk beslist de klant. Legt hij meer de nadruk op het ip-telefonie gedeelte, dan zal hij mogelijk voor Cisco kiezen. Gaat het om de integratie van applicaties en zakelijke processen, dan wordt het Microsoft.”

Uiteraard werden de koppen wel bij elkaar gestoken om de SIP-component compatibel te maken zodat beide systemen kunnen samenwerken, maar de link met ‘alliance partner’ Nortel weegt toch zwaarder door bij Microsoft. Bij Cisco was niemand meteen beschikbaar voor commentaar. Overigens kondigt Cisco eind september een nieuwe uitbreiding aan van zijn unified communications-platform. Bij Microsoft is UC 2.0 voorzien voor de eerste helft van 2009. Overigens heeft Microsoft in zijn nieuwe vestiging in Zaventem overal unified communications staan op de desktop. “Het is even wennen voor de collega’s die nu druppelsgewijs terugkomen van vakantie. Op de receptie na is hier geen gewone telefoon meer te vinden.”

Luc Blyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content