Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Cisco Live gebruikersconferentie in San Diego stond voor een groot deel in teken van de nieuwe ‘cloud connected solution’ waarmee het de overstap naar cloudgebaseerde applicaties gemakkelijker wil maken door een aantal hindernissen te elimineren.

De in San Diego voorgestelde ‘cloud services router’ (CSR) 1000v is een virtuele router die volledig uit software bestaat. De router is dus bedoeld om op een traditionele server te draaien van een cloud provider. De softwarerouter is voor bedrijven een manier om hun bedrijfsnetwerk verder door te trekken naar de cloud en er bijvoorbeeld voor te zorgen dat vpn’s ook door de wolken van start- tot eindpunt geraken – zelfs over publieke clouds. Zo kan een bedrijf er zeker van zijn dat van begin tot einde Cisco-apparatuur gebruikt wordt. “Maar ook een cloud service provider heeft er baat bij, want hij kan de virtuele router als een managed service gaan aanbieden volgens een ‘network-as-a-service’-model'”, zegt Praveen Akkiraju, senior vp van de services routing technology group bij Cisco.

Cloud connected solution

De router past binnen een breder concept waarop het netwerkbedrijf het label ‘cloud connected solution’ plakt. “Voor ons is dit de blauwdruk van een totaal nieuwe ‘enterprise wan’-architectuur”, zegt Akkiraju. Dat concept bestaat naast de cloud services router uit de nodige cloud connectors – zeg maar software die inhaakt op bestaande ‘integrated services routers’ (ISR) om de performantie van cloudapplicaties te verbeteren. Zo’n eerste cloud connector wordt een module om het unified computing system (UCS) in een ISR-router te kunnen draaien. Overigens is het de bedoeling dat ook externe partijen zo’n connectors gaan kunnen bouwen via open API’s.

WAN-optimalisatie

Ook nieuwe vormen van wan-optimalisatie laken deel uit van de cloud connected solution. Dat is ook nodig, want Cisco was in het jongste ‘Gartner magic quadrant ‘ voor wan-optimalisatie uit het felbegeerde ‘leaders’-vakje weggevallen. Nieuwigheden zijn onder meer de ‘application visibility and control’-technologie die cloud applications moet optimaliseren om problemen met onder meer latency te verhelpen. Ook interessant lijkt de AppNav-module voor Waas: het wan-optimalisatieplatform van Cisco. AppNav gaat aan de hand van policy’s bepalen welke Waas-modules voorrang krijgen.

De nieuwe portfolio is van belang voor dingen als cloudbursting, waarbij bedrijven in 10 minuten tijd zichzelf van extra capaciteit kunnen voorzien. Ook voor het makkelijker switchen tussen publieke en private clouds is de ‘cloud connected solution’ welgekomen. Met dit concept kan ook makkelijker in redundantie voorzien worden. De software detecteert onmiddellijk een uitgevallen verbinding naar de cloud en draait de cloudoplossing vervolgens automatisch verder op lokale infrastructuur.

Geen vrees voor Huawei, HP en Alcatel-Lucent

Tijdens een vragenuurtje met de pers namen ceo John Chambers en Rob Lloyd, executive vp worldwide operations geen blad voor de mond. Over hoe hij voortdurend te horen kreeg dat spelers als HP en Huawei hem de duvel gingen aandoen. “Dat was 12 tot 18 maand geleden. Maar nu moet ik vaststellen dat we nadien alleen maar heel veel marktaandeel veroverd hebben”, zegt Chambers. Rob Lloyd ging zelfs nog wat verder. “We gaan graag de competitie aan met hen. Ik zie dat we nu veel contracten met netwerken terugwinnen die we daarvoor kwijt gespeeld aan spelers als Huawei. Wat we vaak horen is ook dat wat 3 jaar geleden goedkoop was, dat nu niet meer is. Imitatie is ook geen synoniem voor innovatie…”, stelde Lloyd scherp.

Ook op de instap van concurrent Alcatel-Lucent in de core router markt gingen beide heren kort in. “We hebben de aankondiging van hun eerste core router grondig geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk een edge router is. Dit is niet het type router zoals onze CSR 3 die service operatoren gebruiken”, klonk het haast in koor. “Alcatel-Lucent positioneert het wel als een core router, omdat hun dat beter uit komt in het kader van enkele problemen die ze hebben”, zei Lloyd. Chambers wees er daarnaast fijntjes op dat zijn bedrijf in het afgelopen jaar nogmaals 8 % marktaandeel gewonnen heeft in edge routing. “Maar goed, we gaan er altijd vanuit dat de concurrentie succesvol zal zijn tot wanneer het tegendeel bewezen is. Maar schrik hebben we dus zeker niet, we’re tough to beat…”, besloot een strijdlustige ceo.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content