Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Van goedkeurend geknik tot luid applaus : zo reageerden de ruim 12.000 deelnemers aan Synergy, de jaarlijkse gebruikersconferentie van Citrix, op de aankondigingen van het bedrijf. “Virtualisatie, netwerking, security, mobility – alles valt nu in de juiste plooi in de nieuwe strategie, nu kunnen we weer verder met Citrix”, was de meest gehoorde opmerking.

We hebben een strijdlustig Citrix gezien op de recente Synergy-conferentie in Orlando, of zoals Geir Ramleth, svp en general manager workspace services en chief strategy officer het stelde : “Dit is een nieuw Citrix met een meer coherente en consistente aanpak.” In het afgelopen jaar kreeg Citrix immers vaak de opmerking dat het wel uitstekende producten had, maar dat er weinig lijn in zat. Wel, die hele productportefeuille is nu samengebracht onder twee grote noemers, workspace services en workspace cloud. “En dat geeft ons nu een stevig platform dat gebundeld en rechtlijnig is aan de backend, eenvormig aan de client-kant, en perfect geschikt voor de cloud”, aldus Scott Schwarzhoff, vp product marketing & mobile strategy.

WORKSPACES

In die nieuwe aanpak staat dus het Workspace-concept centraal. “Moderne werkplekken (‘workspaces’) zijn niet langer begrensd door een bepaalde locatie of een bepaald apparaat maar reiken integendeel alle digitale tools aan die een gebruiker nodig heeft om zijn werk om het even waar te kunnen uitvoeren”, stelt Mark Templeton, ceo van Citrix. “Enerzijds bieden we daartoe onze Workspace Cloud aan, een platform dat bedoeld is om op een eenvoudige manier een breed gamma van it-tools en -diensten on-demand te kunnen aanleveren in een werkplek waar Windows-apps, webapps, mobiele apps, desktops en documenten samenkomen op het toestel of netwerk dat de eindgebruiker wenst. En anderzijds brengen we onder workspace services een pak van onze bestaande application delivery en management tools samen die niet specifiek gebonden zijn aan de cloud. Het eindresultaat van heel dat workspace-concept is dat de hele infrastructuur van een bedrijf veel beter afgestemd zal zijn op de noden van de eindgebruiker, ongeacht waar die zit of met wat hij werkt.”

HET TOPJE VAN DE IJSBERG

Templeton ziet hier in elk geval een belangrijke rol weggelegd voor XenMobile, zijn complete oplossing voor het beheer van mobiele apparatuur en apps, inclusief security, toegangscontrole en data management. XenMobile beheert reeds meer dan 10 miljoen toestellen en kreeg zopas een nieuwe versie die 50 procent minder eisen stelt aan de hardware, 75 procent minder set-up tijd nodig heeft, en nog veel veiliger is. Schwarzhoff noemt het ronduit de belangrijkste release sedert Citrix drie jaar geleden dit product introduceerde. “Waar het voor een mobiele app op aankomt, is alle informatie naar het mobiele toestel te brengen op een manier dat alles gemakkelijk kan geconsumeerd worden. En dus moesten we het “ijsbergprobleem” oplossen – het topje van de ijsberg is de app zelf, maar onder de waterlijn zitten Salesforce, SAP, Oracle – allemaal verschillende legacy-programma’s, en wat Citrix doet is alle informatie uit die toepassingen op een vlotte manier toegankelijk maken zonder dat de eindgebruiker zich hoeft te bekommeren om al het loodgieterswerk dat daar komt bij kijken.”

Ook in België en Nederland slaat dat mobiele verhaal aan, zegt Peter van Leest, country manager Benelux bij Citrix. “Elke organisatie van enige omvang wordt op dit moment geconfronteerd met de uitdagingen van een mobiele workforce, en dus komen vele bestaande virtualisatieklanten aankloppen om onze visie op mobility te kennen. Zij zijn er zich duidelijk van bewust dat we nu een volledig portfolio hebben waardoor we mobility als een logisch verlengstuk van virtualisatie kunnen aanreiken zodat de klant zelf niet moet gaan puzzelen. Geen point-producten maar een totaaloplossing met de klemtoon op volledige integratie die de hele functionaliteit van de desktop naar de smartphone brengt. De interesse is dan ook groeiend, een aantal van onze klanten zijn hiermee al operationeel terwijl andere mobility op grote schaal aan het uitrollen zijn.”

Frans Godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content