Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Meer dan ooit werpt Citrix zich op als een leverancier van oplossingen die mensen van overal op om ’t even welk apparaat toegang wil geven tot hun programma’s en data. Mobiel en cloud stonden dan ook centraal op de jongste Citrix Synergy gebruikersconferentie – met bijzonder veel aandacht voor gebruiksvriendelijkheid.

Zowat een jaar geleden gaf Citrix de ontwikkeling van zijn Xen-virtualisatieplatform aan de Linux Foundation om zich helemaal te kunnen concentreren op de aanverwante server- en cloudproducten. Met succes blijkbaar, want het bedrijf kondigde zopas voor zijn eerste kwartaal een omzetstijging aan van 12 % tot 751 miljoen dollar. De groei was afkomstig van de drie hoofdactiviteiten: mobiel en desktop, cloudnetwerken, en SaaS (Software-as-a-Service).

Onder het motto “business mobility will never be the same” kwamen die ook uitdrukkelijk aan bod op de conferentie, met de focus vooral op mobiel en cloud. Zo viel de Workspace Suite wel in de smaak bij de aanwezigen: een complete verzameling van Citrix’ mobiele, virtuele en remote access technologieën, inclusief applicatie- en desktopvirtualisatie (Xen-App en XenDesktop), het beheer van mobiele applicaties en mobiele toestellen (XenMobile), file synchronisatie en sharing (ShareFile), wan-optimalisatie en gateway access (NetScaler).

“De bedoeling is eenvoudig”, zegt Joe Keller, vp solutions marketing bij Citrix: “de aankoop en implementatie van al die technologie vereenvoudigen. In die optiek moet je ook onze andere aankondiging zien, Workspace Services, een cloud-based platform dat in eerste instantie op Microsoft Azure draait maar dat met elke cloud uit de voeten kan – public, private, en zelfs gewoon in het datacenter van de klant. Hiermee moet het opzetten en uitrollen van zo’n werkplek totaal geautomatiseerd kunnen verlopen, met een volledig arsenaal diensten – desktop, apps, mobiliteitsoplossingen, data sharing, enz.” Speciaal voor XenApp komt er ook een suite van migratietools om van 6.5 naar 7.5 te gaan – klanten voelden zich daar wat in de steek gelaten omdat 7.5 gebaseerd is op een andere technologie, maar met die nieuwe tools moet die migratie probleemloos verlopen, verzekerde Joe Keller. De instellingen zouden behouden blijven en veel manueel werk zou uitgeschakeld worden zodat de overstap naar de nieuwe versie 90 % sneller kan verlopen.

XENMOBILE EN PRODUCTIVITY APPS

Citrix heeft ook een nieuwe versie aangekondigd van XenMobile, zijn enterprise mobility management oplossing, waaronder nieuwe versies van WorxNotes, Worx-Edit en WorxDesktop, de workflow-driven mobiele productiviteitsapps. In zijn Magic Quadrant for Mobile Device Management Software wijst Gartner er op dat Citrix met zijn mdm-producten een van de weinige leveranciers is die beveiligde containers biedt voor zowel smartphones als tablets, Macs en pc’s. De nieuwe versie van XenMobile ondersteunt nu ook Windows Phone 8 zodat it-organisaties toestellen met iOS, Android en Windows vanuit één enkel platform kunnen beheren. Ook WorxMail voor mobiele apparaten is fel verbeterd om sneller door mail, agenda en contacten te kunnen lopen. Nu het gebruik van mobiele toestellen in de business explosief stijgt net zoals de vraag naar byod (bring your own device), zijn bedrijven wel verplicht van mobiliteit een prioriteit te maken. Volgens industrie-analisten vindt 77 % van hen dat het verlenen van mobiliteitsondersteuning voor werknemers binnen en buiten de bedrijfsmuren een strategische netwerkprioriteit geworden is. Citrix speelt daar op in met NetScaler MobileStream, een technologie die enerzijds de prestaties van het mobiele netwerk en de toepassingen verbetert maar anderzijds toch de beveiliging voor zowel het bedrijf als de eindgebruiker aanhaalt, met toegangscontrole per app en per gebruiker.

Citrix heeft tot slot nog nieuwe partnerships aangekondigd met ondermeer Dell en HP, en een nieuw initiatief met Cisco dat uitmondt in de “Cisco Mobile Workspace Solution with Citrix”, met de bedoeling de Workspace Suite gemakkelijker te implementeren op basis van Cisco’s design architectuur.

Frans Godden

Partner Content