Leveranciers zweren bij de cloud, maar informaticadirecteurs hebben andere prioritaire projecten voor ogen, en die hebben vooral te maken met veiligheid, consolidatie en virtualisatie. Dat is zowat de grootste vaststelling van de cio-enquête, aangevraagd door CSC. De CIO-barometer kwam er begin dit jaar op vraag van de leverancier van informaticadiensten bij 80 grote bedrijven uit 8 Europese landen (5 % van de participanten komt uit België). De CIO-barometer wil de actuele en toekomstige preoccupaties en prioriteiten van de informaticadirecties in kaart brengen.

Rebond?

Na enkele zwakkere jaren lijkt de cio nu toch wat optimistischer over de evolutie van zijn budgetten. Zo verwacht 65% van de ondervraagden dat de investeringen niet meer zullen worden beknot, en 27% verwacht zelfs een stijging. En dit terwijl het totale it-budget slechts het niveau van 2005 haalt.

De belangrijkste uitgavenposten van vorig jaar hadden betrekking op de uitvoering van projecten, het evolutieve onderhoud en de netwerken/telecoms. Niet verwonderlijk dus dat rationalisering en verbetering van de productiviteit en de efficiëntie behoren tot de prioriteiten indien het gaat over het optimaliseren van de budgetten.

Prioriteiten

Bij de investeringen voor de komende 2 tot 3 jaar vernoemt de cio eerst de informatica-veiligheid en de consolidatie/virtualisatie van de infrastructuren. Daarna komt de integratie van bedrijfsapplicaties en de modernisering van de informatiesystemen. En pas op de 20ste plaats zien we cloud computing staan.

De cio is nu ook meer te vinden voor een businessharmonisering, en hij staat ook open om de vereiste dialoog tussen it, beroepsgebruikers en zelfs externe partners te organiseren en te ondersteunen. De versterking van de communicatie en de verbetering van de zichtbaarheid qua aangeboden diensten (vooral dankzij de dienstencatalogus) zijn dan weer prioriteiten waar men al rond werkte. Governance staat dan weer al langer op de agenda van elke informaticadirecteur.

De cio is ook van mening dat het gebrek aan interne competentie de operationele prestaties van de it-afdeling afremt. Wat groene it betreft is het zo dat het it-departement zich vooral richt op minder drukwerk, een dalend energieverbruik en het recycleren van pc’s en onderdelen.

Andere uitdagingen

Maar de cio wordt ook geconfronteerd met nieuwe realiteiten in het bedrijf. Zo zou de komst van de generatie Y de organisatie kunnen dwingen om te werken met nieuwe modellen zoals blogs, wiki’s, sociale netwerken en andere rss-feeds.

De komst van mobiele apparaten en het ‘virtueel kantoor’ zullen de it-infrastructuur ook grondig wijzigen, er zullen namelijk nieuwe wetten gelden inzake beschikbaarheid en veiligheid. En dan is er ook nog het gegeven dat het uitgebreide bedrijf steeds nauwer samenwerkt met leveranciers en klanten door hen toegang te bieden tot interne informatie..

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content