Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Cloud gebruiken om de it-infrastructuur wendbaarder te maken is goed, maar hoe zorg je met dezelfde flexibiliteit voor het beheer van deze infrastructuur? De jonge Californische start-up Librato biedt zijn Metrics en Silverline tools aan in SaaS.

Het is duidelijk dat cloud wordt aangeboden om in te spelen op een gerichte vraag naar extra (opslag- of verwerkings)capaciteit. Maar hoe moet deze cloudinfra-structuur beheerd worden? Want “als je wilt evolueren naar cloud, heb je boordinstrumenten nodig”, merkt Fred van den Bosch, ceo van Librato, op. Hij vertrekt hierbij van het principe dat je alleen goed kunt beheren als je (eerst) nauwkeurig meet. Nadat Librato tools voor de hpc-wereld had ontwikkeld, werkte ze het Silverline-aanbod uit dat instaat voor de monitoring van applicaties, de monitoring van ’tiers’ en het beheer van applicaties die in cloud geïnstalleerd zijn. Deze tool is bedoeld voor een SaaS-leverancier (Software as a Service), maar zou uitstekend gebruikt kunnen worden door IaaS-dienstverleners (Infrastructure as a Service) om een betere dienst aan te bieden aan hun klanten. Deze tool is geïnstalleerd in cloud en dient meer bepaald om een permanente feedback te krijgen over de ontplooiing van applicaties, om vooruit te lopen op elke verslechtering van de service, om de evolutie van het vermogen te plannen en om root cause analyses te maken.

Maar Librato gaat nog een stapje verder met zijn Metrics-tool (in bèta). Die verzamelt verschillende meetpunten en maakt het zo mogelijk om de resultaten te analyseren volgens verschillende criteria, om relevantere beslissingen te nemen (na virtualisatie in de boordtabellen), bepaalde acties te automatiseren op basis van triggers, enzovoort. Om de concurrentie het hoofd te bieden, maakt Librato het volgens de Nederlander Fred van den Bosch mogelijk om verschillende gegevensbronnen samen te voegen (waar anders meerdere tools voor nodig zijn), info te geven over zowel de applicaties als over de servers, en te beschikken over meer gedetailleerde gegevens (fijnere afstelling).

In de toekomst is Librato van plan om met zijn tools verder te gaan dan alleen it, in de context van een internet waarbij alsmaar meer toestellen aangesloten worden. De onderneming mag dan slechts een tiental medewerkers tellen, toch biedt ze haar diensten aan over de hele wereld. Dat is nu het mooie aan cloud… wat het bedrijf zelf gebruikt want haar facturatietool is cloud-based en de presentatie werd gemaakt met Google Docs. Eat your own dog food, zoals de Engelstaligen zeggen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content