Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

In het kader van een investering van 30 miljoen euro bouwt Cofely Services, een dochteronderneming van GDF Suez, voor de Franse energiegroep een datacenter van 1.500 m² in het Wetenschapspark Crealys van Gembloux. Een datacenter dat in oktober in gebruik wordt genomen en op termijn kan worden uitgebreid naar 5.500 m2.

Begin 2011 besluit GDF Suez om zijn teams samen onder te brengen in bedrijfsinfrastructuren van GDF, Suez en Electrabel binnen de entiteit One-IT en zijn datacenters te consolideren op twee sites: in Parijs en in een Belgische vestiging (zie ook Data News nr. 5 op pagina 8). Zeker omdat Electrabel de Werkhuizenkaai in Brussel moet verlaten, waar het zijn infrastructuur deelt met Sibelga (vanwege de liberalisering van de markt) en beschikt over een 2e zaal in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Milieu

Na een aanbesteding kreeg Cofely Services het contract voor de bouw van het nieuwe datacenter toegewezen. Als dochteronderneming van GDF Suez is Cofely Services gespecialiseerd in facilities management en technisch en energieonderhoud. Als zodanig rekent het bedrijf tot zijn datacenterklanten enkele prestigieuze groepen zoals BNP Paribas Fortis, NRB, IBM, Euroclear en Swift in ons land. En als dochteronderneming van de groep kan Cofely Services een beroep doen op de diensten van entiteiten – die voortaan gegroepeerd zijn onder de paraplu Cofely) zoals Cofely Fabricom (elektrische installaties en diensten), Cofely Axima (installatie van HVAC-installaties) en Cofely Quentris (oplossingen en diensten voor spraak, data en beeld), en ook Tractebel Engineering (engineering consultancy).

Cofely Services kreeg de opdracht om een datacenter te bouwen dat in een eerste fase bestaat uit 3 delen: een administratief gebouw, 2 it-zalen van 514 m² voor GDF Suez en een it-zaal van 514 m² die voorlopig leeg staat en bedoeld is om de apparatuur van derden in onder te brengen.

Een van de basiseisen van het project was de energie-efficiëntie voor dit tier 3+ datacenter. Zo kan er een pue (power usage effectiveness) van 1,25 worden bereikt, met een garantie van 1,30 per sla (tegenover een gemiddelde van 1,8 tot 2,2 in België). Hiervoor maakte Cofely gebruik van een gepatenteerde huistechnologie FRAU (FRee Autonomous Unit) die het gebruik van buitenlucht voor de koeling van de zalen mogelijk maakt. Een technologie die nog interessanter is als we weten dat de moderne servers bestand zijn tegen temperaturen van 21 tot 36°C. Bovendien wordt het regenwater gebruikt voor het bevochtigen van de zalen. Daarnaast werd er een cold aisle-systeem ingevoerd. De toelaatbare belasting bedraagt nu 1 kW per m², maar kan worden verhoogd naar 2 kW/m² zonder te moeten ingrijpen in de it-zalen. “Zo kan het vermogen worden aangepast aan de behoeften van onze klanten zonder enige tussenkomst in de zalen”, aldus Jacques Tilquin, operations manager Wallonië.

Enkele andere (klassiekere) bijzonderheden (van een datacenter van dit type) zijn de elektrische voeding met dubbele input (3,5 MVA), met de mogelijkheid om over te stappen naar 25 MVA), ups en dieselgeneratoren (72 uur autonomie) en diverse geavanceerde beveiligings- en beschermingssystemen.

De keuze van de site, namelijk het wetenschapspark Crealys in de buurt van Namen, kreeg ook bijzondere aandacht. Naast de beschikbare oppervlakte werd de site gekozen vanwege de nabijheid van het wegennet en zijn geografische bijzonderheden (lage gemiddelde temperatuur, geen overstromingsrisico en geen nabijgelegen luchthaven) en vanwege de afstand tot Brussel, maar ook de dichtheid van het connectiviteitnetwerk omdat het datacenter beschikbaar zal zijn voor telecomoperators via dark fiber en verbonden is met Belgische (BNIX) en Europese (EuroGIX) Internet Exchanges met debieten die tot in de Gbit/s lopen.

Uitvoering

De uitvoeringswerken van het eerste deel van het project met 3 zalen moeten in principe in oktober klaar zijn en de verhuizing van de informaticazalen van de groep GDF Suez kan dan van start gaan (het contract loopt 15 jaar). En er wordt al volop aan klantenprospectie gedaan voor de derde zaal. “We moeten onze handelsstrategie nog verfijnen”, verduidelijkt Thibault Meur, die onlangs werd aangenomen als business development manager. Hij voegde er nog aan toe dat Cofely zich wil onderscheiden van de concurrentie door een echte meerwaarde aan te bieden. “It wordt stilaan een commodity. En we voegen er een knowhow van 50 jaar aan toe in een geest van dienstbaarheid.”

Op langere termijn kan het datacenter worden uitgebreid naar 11 zalen met een oppervlakte van 5.500 m². Er werd een optie genomen op een tweede site op ongeveer 20 km, kwestie van ‘dual site’ te kunnen aanbieden. “Er is zeker een markt voor dit type infrastructuur want de kleinere datacenters zijn meer perifere actoren die niet altijd een sterke rug hebben en zeker niet over onze expertise beschikken”, aldus nog Thibault Meur.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content