Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Telecomspecialist Colt Telecom heeft bij de Nationale Bank van België een opdracht gewonnen voor de levering van datacenterdiensten. Het gaat om de grootste deal tot dusver voor Colt België.

Colt Telecom haalt een contract over zes jaar binnen bij de Nationale Bank van België, goed voor bijna 8,5 miljoen euro. “Het grootste contract dat we in België al in de wacht sleepten,” bevestigt marketingdirecteur Jan Dejosse. “Hoewel wij altijd werken op grote contracten, is dit toch een mooie meevaller. ” Onder meer Belgacom grijpt naast de deal.

Colt levert een disaster-recovery-oplossing aan de Nationale Bank. Het gaat met name om datacenterdiensten en extra bandbreedte. “Enerzijds omdat er bij de Nationale Bank wat consolidatie plaatsvindt, anderzijds omdat het wettelijk bepaald is dat de instelling een derde datacenter moet hebben”, aldus nog Dejosse.

“De opdracht bestaat erin de Nationale Bank in overeenstemming te brengen met de aanbeveling van het Comité voor Financiële Stabiliteit (toezichtsorgaan voor de financiële sector, nvdr) inzake Business Continuity Planning“, vult Guy Bertels, woordvoerder bij de Nationale Bank, aan. “Daarmee moet de Bank een Recovery Time Objective (RTO) van 2 uur kunnen halen.” Colt stelt in het datacenter in Nossegem 500 m2 ter beschikking aan de Nationale Bank. Voorts zorgt het voor de verbinding tussen de gebouwen van de hoofdzetel van de instelling en het datacenter. In geval van zware problemen heeft Colt ook eigen kantoorruimte ter beschikking voor de informatici van de Nationale Bank. “Het contract werd in het begin van de zomer gegund. In september hebben we al een proof-of-concept gedaan om te testen of de compatibiliteit van de systemen goed zit en of alles naar behoren werkt over die afstand. Die test is goed verlopen, waardoor we nu definitief van start kunnen gaan.

Nieuw datacenter

Colt meldde eerder al de bouw van een nieuw datacenter te overwegen. Jan Dejosse bevestigt dat: “Ons datacenter Nossegem is immers voor 75 à 80 procent in gebruik en we zien een duidelijke groei in de vraag. ” Een nieuw datacenter zou mogelijk met strategische partners en klanten op poten worden gezet. Daarover lopen al gesprekken. Pittig detail: Colt legde in 2002 het datacenter in Nossegem stil, wegens te weinig vraag, maar heropende het begin vorig jaar. Naast het grote datacenter in Nossegem heeft Colt ook nog twee kleinere datacenters – ‘netwerkknooppunten’ – in Antwerpen en Anderlecht.

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content