Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De naam Comparex vond 30 jaar geleden zijn oorsprong in de wereld van het mainframe. Ondanks zijn turbulente recente geschiedenis is Comparex nu opnieuw het handelsmerk van een groep die zich voortaan op diensten richt.

Nadat de groep Comparex geleidelijk evolueerde van een hardwareleverancier naar een dienstverlenend bedrijf, kende ze de voorbije jaren moeilijke momenten, met evoluties die verschilden van land tot land. Denk maar aan de overname van het bedrijf in de helft van 2009 door Raiffeisen Informatik, een dochteronderneming van de Oostenrijkse financiële groep Raiffeisen, die eerder al de Duitse integrator PC-Ware had overgenomen, die zijn naam gaf aan de groep.

Voor de zomer besloten PC-Ware en zijn dochterondernemingen om zich om te dopen tot Comparex. Sinds enkele weken is deze nieuwe naam een feit in ons land.

Activiteiten

Met 1.700 mensen in dienst in 28 landen in de emea-zone legt Comparex zich nu toe op drie activiteiten: software (de activiteit van PC-Ware), consultancy en services. In ons land wordt het bedrijf geleid door Mohammed Merkachi, die werd benoemd als gedelegeerd bestuurder en zich richt op het datacenter, terwijl Serge Wyns (ex-PC-Ware) als algemeen directeur belast is met de leiding over de software-entiteit.

Meer concreet zal het bedrijf instaan voor het fysieke datacenter (bekabeling, koeling, enz..), de infrastructuur (netwerken, opslag, enz.) en de software – met een sterke nadruk op cloud en SaaS, naast een uitgesproken projectoriëntatie. Er werden ook sterke partnerschappen gesloten met Microsoft en VMware, maar ook met IBM, HDS en andere, zoals EMC.

De Beluxentiteit zal zowat 60 medewerkers tellen (een veertigtal van Comparex en ongeveer twintig van PC-Ware). “Deze operatie is belangrijk omdat er geen overlapping is wat betreft de aanbiedingen en klanten”, benadrukt Mohammed Merkachi, die vooral blij is met het succes bij ons van de FalconStor-oplossing voor servervirtualisatie en gegevensbescherming.

Daarnaast wijst Mohammed Merkachi op de bijdrage van de groep aan de strategie van de dochterondernemingen, met name op het gebied van SaaS en cloud (sterk ontwikkelde activiteiten in Duitsland en de Oost-Europese landen) en op het vlak van mainframe (Duitsland). “Hosting zal steeds meer aangeboden worden aan onze klanten in Belux”, voegt hij eraan toe.

Een andere nieuwe dienst is die van de ‘shield services’. “Comparex wil één aanspreekpunt zijn voor alle problemen van de klant en niet alleen instaan voor de helpdesk, maar ook voor de health check, de finetuning, sizing, enz. van datacenters – los van de leveranciers.”

Want een sterk punt van Comparex is zijn totale onafhankelijkheid ten opzichte van de oplossingen en technologische agenda van de it-fabrikanten. Het bedrijf gaat zelfs zover dat het de klant helpt als ’trusted advisor’ bij de opstelling van zijn lastenboek en bij de keuze van zijn partner. “Met een volledige kostentransparantie, want de klant moet in het middelpunt van onze strategie staan”, besluit Merkachi.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content