Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Cad of ‘computer aided design’ volgt al jaren dezelfde workflow : ontwerpen, simuleren, en optimaliseren in functie van het daaropvolgende productieproces. Autodesk, de marktleider in cad/cam, wil dat patroon radicaal omgooien en de designer veel creatiever laten werken. Zoals de natuur zelf, via “generative design” – en de cloud natuurlijk.

“Stop telling the computer what it has to do and tell it what you want to achieve.” Met die uitspraak had Jeff Kowalski, cto van Autodesk, in één klap de volle aandacht van de zowat 10.000 deelnemers aan de recente Autodesk University conferentie, zeg maar de hoogmis van al wat met cad/cam te maken heeft. Echt nieuw is die idee niet, Autodesk liet al een jaar of zeven geleden weten dat het aan Dreamcatcher werkte, cad-software die gebruik maakt van algoritmes die het natuurlijk evolutieproces nabootsen om tot nieuwe designs te komen. Het programma interpreteert een lijst van parameters die de designer zelf kiest en kan dit proces eindeloos herhalen om zo tot duizenden verschillende ontwerpen te komen. “Het concept van generative design is ontleend aan de natuur zelve”, zegt Diego Tamburini, manufacturing industry strategist bij Autodesk : “je omschrijft je doelstelling en de restricties en laat dan de vormen groeien op basis van algoritmes, vergelijkbaar met de algoritmes die het menselijk lichaam gebruikt om beenderen aan te maken.”

3D-PRINTING

Er was echter één groot probleem : het vergt enorm veel rekenkracht, en die heeft het nu gevonden in de cloud. De designer wordt niet vervangen maar krijgt meer tijd om te innoveren en creatief te werken door al het repetitieve werk uit zijn handen te nemen. En het vindt volgens Autodesks ceo Carl Bass een perfect sluitstuk in 3D-printing om snel van de verschillende ontwerpen een prototype te vervaardigen. Autodesk toonde op de conferentie voor het eerst zijn Ember 3D-printer, een ontwerp gebaseerd op zijn SPARK open source 3D-printing platform. “En om 3D-printing op het juiste pad te zetten, hebben we een investeringsfonds van 100 miljoen dollar ge- creëerd. We nodigen nu alle ontwikkelaars uit om zowel SPARK als onze Ember-printer te verbeteren”, aldus Bass. Een van de grote namen die alvast gebruik gaat maken van het SPARK-platform is HP dat een partnership met Autodesk heeft afgesloten om het platform te integreren in zijn Multi Jet Fusion 3D-printers.

SAMEN STERKER

Autodesk wil de cloud ook aanwenden om de samenwerking tussen ontwerpers te verbeteren en introduceerde daartoe A360 Team, volgens Diego Tamburini de eerste social collaboration tool die erkent dat designers niet langer zelfstandig maar in teams rond een project werken. “3D-modellen hebben enorme afmetingen gekregen en de traditionele projectmanagement tools zijn hier ontoereikend geworden. A360 is een moderne tool die een einde maakt aan silo’s en teams samenbrengt los van tijd of locatie en tegelijkertijd ook het omslachtige datamanagement naar de achtergrond verdringt. En vooral : het is een uitbreidbaar collaboratieplatform waarmee ook derden geïntegreerde applicaties kunnen bouwen bovenop Autodesk. Bovendien kan je er ook mee werken in een browser, zonder downloads of plug-ins, en dankzij de mobiele app ook om ’t even waar op alle toestellen.” Het nieuwe Autodesk Fusion 360 is het eerste cloudgebaseerde 3D cad/cam-product dat hiervan gebruik maakt en dat geschikt is voor zowel industrieel ontwerp als mechanical engineering en manufacturing – en dat in de nabije toekomst ook volledig in een browser zal kunnen draaien.

Autodesk had op de conferentie nog een andere verrassende mededeling : het gaat voluit voor een abonnementsformule voor al zijn producten. “In de loop van 2015 gaan we onze eeuwige licenties laten verdwijnen”, zegt Tamburini. “Wie ze heeft, kan ze desgewenst behouden, maar nieuwe worden niet meer verkocht. Autodesk heeft net als andere softwareleveranciers ingezien dat we meer functionaliteit sneller en beter kunnen leveren op een meer efficiënte manier, net zoals dat al gebeurt met crm of erp. En je hebt geen specialisten nodig voor updates of onderhoud, wij zorgen voor alles – en je betaalt voor wat je gebruikt.”

Frans Godden

Partner Content