Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De overname van de Waalse webspecialist Defimedia door it-dienstverlener Contraste past in een strategie van complementariteit(en) op lange termijn.

De groep Contraste is gespecialiseerd in 3 vakgebieden: consultancy, applicatiebeheer en managed services, vooral dan in de bankwereld. Twee jaar geleden – in volle bankencrisis – besloot ze zich te diversifiëren, zowel op het vlak van de vakgebieden als de beoogde sectoren en de geografische dekking. Er werd een strategisch meerjarenplan ingevoerd en geïnvesteerd in zeer ervaren personeel om haar ambities waar te maken. De groep wil immers 40 miljoen euro omzet boeken in het kader van een industrieel plan dat autonome groei combineert met gerichte overnames.

STIJGEND VERMOGEN

Zo nam Contraste in juni Wygwam over, een groep van 44 mensen en 4 miljoen euro omzet, gespecialiseerd in nieuwe, voornamelijk Microsoft-technologie (. Net, Sharepoint, mobile, enz.), terwijl Contraste zijn pijlen eerder richt op legacy-technologieën. Met aanwezigheid vooral in Frankrijk en Zwitserland, terwijl Contraste voornamelijk aanwezig is in het noorden van ons land. Kortom, een grote complementariteit voor de nieuwe groep, die nu goed is voor 25 miljoen euro en 250 werknemers telt.

Maar Contraste besluit om door te gaan op het pad van de diversificatie. Vandaar de beslissing enkele weken geleden om Defimedia over te nemen dat gespecialiseerd in webtechnologieën. Door deze overname kan Contraste zich diversifiëren op geografisch vlak – Defimedia is immers aanwezig in het Franstalige landsgedeelte – maar ook op het vlak van vakgebieden en beoogde sectoren. Een team van 23 mensen legt zich toe op het ontwerp en de ontwikkeling van webprojecten. Defimedia bereikt dankzij de integratie in Contraste een voldoende grote kritieke omvang om in te spelen op het grotere aanbod. Deze stap opent ook deuren naar de federale openbare sector in eerste instantie, en vervolgens naar Vlaanderen. Contraste krijgt intussen vaste voet in Wallonië en breidt zijn portefeuille uit. Voortaan stelt het bedrijf zich dus ook open voor webtechnologieën, php, grafische vormgeving, enz. Op termijn zal de groep zich ook kunnen bezighouden met digitale marketing.

Volgens Eddy De Vriese, business unit manager voor Franstalig België en Luxemburg, zal deze band Defimedia in staat stellen om “een omvang te krijgen die is afgestemd op de markt en de mid-market beter aan te boren”, tegenover enkele (te) grote groepen en een heleboel zeer kleine nichespelers. Vooral omdat het aanbod van Contraste ook terug te vinden zal zijn op de Franstalige en Luxemburgse markt. “Defimedia is niet alleen een web agency, maar biedt ook diensten voor de ontwikkeling van front-end applicaties aan, die zich steeds meer integreren in de back-office, en laat dat nu net een specialiteit zijn van Contraste”, aldus De Vriese, die ook vaststelt dat de markt zich consolideert. Over 3 tot 5 jaar is Contraste van plan om 12 tot 15 miljoen euro te boeken in Wallonië/Luxemburg.

INDUSTRIËLE STRATEGIE

Contraste telde in ’99 nog 10 werknemers voor 1 miljoen euro omzet, maar voortaan is het de bedoeling om een integrator te creëren die voldoende geloofwaardigheid kan bieden voor grote accounts, en ook stabiliteit, zodat klanten zich kunnen engageren op lange termijn. Voor de directie, meer bepaald ceo Benoît Pirotte, kan er dus geen sprake van zijn om een mastodont te creëren. “We hebben een governance ingevoerd waar sommige grote groepen nog van zouden kunnen en moeten leren”, aldus Pirotte. We willen daarentegen een servicebedrijf tot stand brengen dat voldoende groot is met een lokale en snelle beslissingsbevoegdheid. “Het businessplan van de 2 bedrijven op 3 jaar werd trouwens al opgesteld en goedgekeurd. Tegen het eind van het jaar komt er bij Defimedia een kapitaalverhoging”, aldus nog de ceo. Het management van Defimedia (net als dat van Wygwam trouwens) blijft nog enkele jaren ongewijzigd, de namen van de bedrijven blijven behouden en de huidige (zeer stabiele en loyale) teams zouden niet ondersteboven worden gehaald.

“Sinds deze operatie zijn er al andere bedrijven bij ons komen aankloppen om ons businessplan te bespreken”, vertrouwt Pirotte ons nog toe. Zijn ervaring met overnames kan nog goed van pas komen.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content