‘Creativiteit blijft het onderscheidend vermogen uitmaken’

Anja Cappelle, 14 jaar managing director van het digitale agentschap The Reference, werd in 2016 genomineerd als ICT Woman of the Year. Ze heeft het bedrijf de voorbije jaren diverse keren heruitgevonden.

Door een samenloop van omstandigheden kwam Anja Cappelle, germaniste van opleiding, in de IT-wereld terecht. “Toen ik studeerde, was internet nog maar een aangelegenheid voor het academisch personeel. Samen met een paar vrienden startte ik met een studentenvereniging om het internetgebruik aan de universiteit voor studenten te promoten. Zo ben ik er stap voor stap ingerold.”

Niet op de lauweren rusten

De nominatie voor ICT Woman of the Year in 2016 vindt ze een fijne erkenning. “Zeker omdat die kwam van mensen die actief waren in de IT-sector. Digital werd in de beginjaren van het internet niet altijd au serieux genomen. De nominatie was een blijk dat het digitale geen spielerei meer was. Dat hebben we helemaal doorgetrokken in ons bedrijf. Het gaat niet langer over een digitale strategie, maar over een strategie in een wereld die compleet digitaal is geworden. Digitale kanalen worden steeds vaker de hefboom om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Zodra die kanalen businesskritisch worden, mag je stellen dat digital echt wel ‘incontournable’ is en je een strategische partner wordt voor je klanten.”

Door de nominatie legde ze de lat hoger, zowel voor de organisatie als voor haarzelf. Ze volgde een ‘advanced management program’ aan Vlerick Business School om de groei die ze voor ogen had ook echt te realiseren. “We focusten toen ook meer op internationalisering. Daaruit is de acquisitie in New York voortgekomen.”

Cappelle is al die jaren voor The Reference blijven werken. Meerdere keren heeft ze het bedrijf heruitgevonden. “Verandering gebeurt in de periferie. Daarop inzoomen, opportuniteiten erkennen, connecting the dots en daarmee iets doen, is heel belangrijk. Er is geen tijd om op je lauweren te rusten, want de technologie evolueert aan een razendsnel tempo.”

Intussen telt The Reference 130 medewerkers. “Werken met mensen vind ik het boeiendste aan mijn job. We maken dat iedere medewerker op de juiste plaats terechtkomt. Als je naar mijn parcours kijkt, ben ik daar een mooi voorbeeld van. Ik heb veel verschillende jobs gehad, zonder dat ik van werkgever moest veranderen.”

Vernieuwing als constante

Na vijfentwintig jaar bij The Reference is Anja Cappelle op het punt gekomen om wat ze met het agentschap deed ook op persoonlijk vlak toe te passen. Ze droeg onlangs het management van The Reference over aan co-managing director Isabel Donvil zodat ze de tijd heeft om ook zichzelf heruit te vinden. “Ik ben trots op het parcours dat we met The Reference hebben afgelegd. De tijd is gekomen om het tweede deel van mijn professionele carrière vorm te geven. Ik start met een missie voor de internationale Emakina Group – waartoe ook The Reference behoort – en exploreer nieuwe opportuniteiten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content