Het leek er even op dat er een boot onderweg was met een duizendtal Filippijnse it’ers die België zouden overspoelen met goedkope it-diensten. Het gerucht was gelanceerd door het Hasseltse hr- en detacheringsbedrijf Limarex. Managing director Luc Kenens liet in een persbericht weten dat ‘de Philippijnse overheid toegezegd had om 10.000 it’ers naar West-Europa te sturen, waarvan ruim duizend naar België. De exclusiviteit was voor Limarex.’ Het bericht werd vrij snel genuanceerd. Men zou al tevreden zijn als gebruik kon worden gemaakt van een tiental Filippijnse it’ers. Limarex zou het vliegtuig betalen plus een huishuurtoelage van 500 euro én 250 euro boven het sectorbarema.

In Vacature van eind september werden opnieuw hoera-kreten genoteerd. Limarex had 220 definitieve aanvragen van zijn klanten. De eerste Filippijnen zouden eind 2008 en tijdens de eerste weken van 2009 aan de slag gaan, verspreid over vijftien bedrijven. “De markt is inmiddels wel grondig door elkaar geschud,” geeft Luc Kenens toe, “met de crisis houdt iedereen de vinger op de knip. Er zijn massaal veel Belgische it’ers vrijgekomen die we nu eerst aan het werk zetten.” Limarex heeft vandaag een 80-tal werknemers gedetacheerd. “Er waren inderdaad heel wat aanvragen voor Filippijnen, maar dat is herleid tot zo goed als nul. We hebben vandaag twee Filippijnen aan de slag. Ze worden gevraagd om heel specifieke vaardigheden,” vertelt Kenens die niet meteen op die specialiteiten ingaat.

“Heel wat bedrijven hebben nieuwe projecten uitgesteld, maar voor de lopende projecten hebben ze nog altijd volk nodig. Wij hebben vandaag nog een 60-tal aanvragen lopen,” aldus Kenens die ook dit jaar in detachering een groei voorziet van 15 procent. De rekruteringsmarkt ligt behoorlijk stil. Limarex haalde naar eigen zeggen in 2008 een omzet van zo’n 4 miljoen euro. Naast de hoofdzetel in Hasselt beschikt het nog over een kantoor in Diegem.

“We wilden ook eerst honderd procent zeker zijn dat het project met de Filippijnen helemaal legaal is. Daarover hebben we met de diverse overheidsorganisaties samengezeten,” aldus Kenens. Limarex was het eerste hr-bureau dat zich hiermee bezighield. Er kwam dan ook felle reactie van de vakbonden. Even werd er zelfs gedreigd met het afnemen van de vergunnning.

“De markt zal opnieuw aantrekken en dan kunnen we wel weer Filippijnen inzetten. Ze zijn goed opgeleid en hebben heel wat kennis in huis. Klanten zijn zeer tevreden.” Zijn ze beter dan Indiërs? “Tja, die leven toch nog wat in een kastensysteem. We hebben echter nog te weinig ervaring om een echte evaluatie te maken.”

[LB]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content