Ict’ers zijn wel wat gewend als het aankomt op outsourcing naar het buitenland. Waarom ook geen ict-training volgen in India? Wij gingen langs bij Koenig Solutions, een offshore trainingscentrum in Delhi.

“Kan ik je helpen bij het kiezen van je gerecht?’, vraagt een Australische jongeman in T-shirt en versleten spijkerbroek. Hij herkent de wanhoop in de ogen van mensen die in India voor het eerst bij een fastfoodrestaurant een maaltijd kiezen. De menukaart aan de muur toont zestig onbegrijpelijke gerechten en achter je staat een rij ongeduldige Indiërs. ‘Wil je een hete curry, een tikka, een gemengde Chivda of toch een milde schotel uit het zuiden?’

De Australiër blijkt voor een ict-training in Delhi te zijn. Vlak naast het restaurant ligt het trainingscentrum van Koenig Solutions. Dat is een Indiase opleider die westerse ict’ers trainingen biedt voor certificaten van zowat alle grote leveranciers, zoals Cisco, Novell, Red Hat, Microsoft, Oracle en binnenkort IBM en Adobe. Het bedrijf heeft eigen accommodaties, eigen trainingslokalen en eigen docenten en zegt zo de kwaliteit in de gaten te houden.

Retourvlucht

Besparingen zijn het grootste voordeel van zo’n offshore training, legt directeur Rohit Aggarwar uit. Waar een gemiddelde training voor Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE) in Europa vijfduizend euro kost, betaal je in India zo’n tweeduizend euro. “En dat is inclusief de retourvlucht, een veertiendaags verblijf en alle maaltijden”, voegt hij snel toe. Cursusgroepen bestaan uit maximaal vijf studenten, maar ook één-op-één trainingen zijn mogelijk. En als het hete en drukke Delhi je niets lijkt, volg je de training in Goa of op rustige plekken in Noord-India.

Het gebeurt niet meer vaak dat Nederlandse of Belgische ict’ers naar Koenig komen. “Getronics en ING stuurden regelmatig tien tot vijftien man tegelijk naar ons toe”, vertelt Aggarwar. ‘Dat kwam stil te liggen toen die bedrijven hun personeelswerving stopzetten.’ Voor de recessie kwam de helft van de studenten uit Europa, maar nu is dat hooguit 20 procent. De meesten komen nu uit Nigeria, Australië en de golfstaten.

Profileren

Het trainingscentrum ziet er niet al te modern uit. Het bevindt zich in de kelder en op de derde etage van een oud kantoorgebouw langs een doorgaande weg met toeterende auto’s en voordringende tuktuks. Binnen heerst rust. De kleine ruimtes, vaak slechts twintig vierkante meter, liggen aan weerszijden van een smalle gang. Door een raampje in de deuren is te zien dat telkens een paar studenten op notebooks of vaste pc’s in de weer zijn.

Philippe Derouard is een van hen. De 49-jarige Fransman zit al drie weken in Delhi en heeft morgen zijn zevende MCSE-examen. Hij verloor zijn baan als ict-manager bij een chemisch bedrijf en hoopt met het Microsoft-certificaat op betere kansen op werk. De veertiger is zo ijverig dat hij zich geen tijd gunt om Delhi te bezichtigen. Ook de Zwitserse freelance ict’er José Tapia doet weinig anders dan blokken voor examens. Hij is 48 en zit al 2,5 maand bij Koenig om zich te profileren op de arbeidsmarkt. Beide heren zijn tevreden over de opleider en vooral over de prijs. Maar het cultuurverschil blijft toch wel groot, zegt Tapia. “Als je geen geduld heb, ga niet naar India!”

De ruimte waar de examens worden afgenomen, is verboden terrein. “Er zitten studenten en die willen we niet storen”, fluistert een dienstdoende opzichter. De kantine dan maar. Dat is niet meer dan een grote langwerpige tafel met stoeltjes en een koffieautomaat in de hoek. Lunch bestel je namelijk online. Of nog beter: dat haal je in het fastfoodrestaurant van hiernaast. © computable

Diederik Toet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content