De bouw van een datacenter is een stiel op zich. Er komt echter zo veel bij kijken dat nogal wat bedrijven er zich eenvoudigweg niet aan wagen, al heeft dat wellicht ook te maken met budgetten en doorlooptijden. Net tegen die argumenten gaat Automation in met haar aanbod aan containerized datacenteroplossingen.

Het idee is niet nieuw”, zegt Jo Aelbrecht, ceo bij Automation. “Vijf jaar geleden kregen we al vaak de vraag naar kant-en-klare datacenters. Eerst ging het vooral om militaire toepassingen. Later kwam de vraag ook uit de industrie en de telecom, en niet alleen voor gebruik op moeilijk terrein – zoals in Afrika – maar ook gewoon hier bij ons, onder andere als uitbreiding van een bestaand datacenter of als oplossing voor disaster recovery.”

Automation heeft het in die context over prefabricated modular containerized datacenters. Dat is een mond vol voor een oplossing die zich in de praktijk makkelijk laat omschrijven. Jo Aelbrecht: “Het gaat om een datacenter dat je koopt tegen een vaste prijs en tegen een korte, gegarandeerde leveringstermijn.” Terwijl de bouw van een traditioneel datacenter al gauw twee jaar in beslag neemt, kan zo’n geprefabriceerde container in principe binnen de twaalf weken klaar zijn voor gebruik. Bovendien blijft het mogelijk de container later naar een andere locatie te verplaatsen.

EUROPESE MARKT

Automation richt zich met de oplossing nadrukkelijk op de Europese markt. “Er is veel vraag”, zegt Jo Aelbrecht. “Het concept van het kant-en-klare datacenter in een container is al lang niet meer voorbehouden voor operaties in afgelegen gebieden.” In de emea-regio installeerde Automation intussen al zeshonderd containerized datacenters. Zo hebben het KMI in Brussel en het r&d-instituut Fraunhofer in Duitsland containers van Automation in gebruik, net als een Belgische telecomoperator die liever anoniem wil blijven, die een container inzet bij de ondersteuning van de uitrol van een nieuw netwerk.

“Vooral het element snelheid speelt daarbij in het voordeel van het containerized datacenter”, vervolgt Jo Aelbrecht. “Uiteraard kunnen we een oplossing uitwerken volgens de behoeften van de klant. Maar ook dan kunnen we al veel voorbereiden: racks, koeling, patches en bekabeling zitten standaard klaar. In principe hoeft de klant enkel nog de servers aan te sluiten om te kunnen starten.” Op die manier wil Automation een oplossing bieden die naadloos aansluit op de diverse kant-en-klare ict-infrastructuuroplossingen die vandaag op de markt zijn, genre vBlock en FlexPod.

Dries Van Damme

Partner Content