Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

In deze ‘alles-is-software-defined’-wereld stapt Intel van een datacenter meteen over naar ‘software defined infrastructure’, inclusief aanpassingen tot op ‘silicon’-niveau.

Virtuele machines, software defined networks,… steeds meer elementen in de informatica-omgeving moeten zich zo flexibel en ogenblikkelijk aanpassen aan de veranderende behoeften, zodat de hele infrastructuur een ongeziene transformatie doormaakt. Volgens Intel is het uiteindelijke doel een ‘software defined infrastructure’ (sdi), waar zelfs het laagste silicon-niveau ingebakken flexibiliteit biedt.

MAATWERK VOOR KLANTEN

Intel heeft het daarbij niet alleen over het flexibel gebruik van de meerdere kernen in processoren, met verschillende threads, en aangepaste stroomverbruik-niveaus en piekperformanties. Dat werd al aangeboden aan klanten als eBay (cpu-performantie gekoppeld aan de systeembelasting) en Facebook (aangepast aantal kernen per processor). De chipproducent gaat nog een stap verder door voor een 33 projecten bij ‘hyperscale’-klanten nu ook versies van Xeon-serverprocessoren met ingebouwde fpga’s (field programmable gate arrays) aan te bieden. Fpga’s vormen als het ware programmeerbare processorelementen, zodat deze combinaties optimaal diensten als streaming, opzoektaken en dies meer kunnen leveren, met het oog op “een maximale ‘performance/tco-verhouding”, aldus Diane Bryant, sr vp en general manager van de Data Center Group. Zo kan een bedrijf als Microsoft de Bing-opzoekingen versnellen, waardoor het aantal servers hiervoor kan worden gehalveerd – niet onbelangrijk voor een bedrijf dat één miljoen servers heeft draaien. Vandaag zijn dergelijke ‘hyperscale’-klanten al ongeveer goed voor 20 procent van de serverleveringen.

DE JUISTE TOEPASSING…

… op de juiste plaats. In Intels sdi wordt door een combinatie van monitoringfaciliteiten in de servers (tot het niveau van de cache in processoren, het werkgeheugen en dies meer) en in de omgeving in haar geheel, de mogelijkheid geboden “systemen zelf te laten beslissen waar een toepassing het best kan draaien”, aldus Bryant.

Of omgekeerd, kan een systeembeheerder met de beschikbare informatie niet alleen ingrijpen als er wat fout loopt, maar ook de echte onderliggende oorzaak opsporen. Op die wijze kan hij of zij in de toekomst een gelijkaardige fout voorkomen, onder meer door de gebruiksscenario’s aan te passen. Hiervoor zal een beroep kunnen worden gedaan op mogelijkheden in besturingssystemen (containers,…), platformtechnologieën (rdbms, virtualisatiesoftware, software defined networks,…) en geautomatiseerde ‘provisioning’ en ‘orchestration’ voorzieningen. Dat alles moet niet alleen de toepassing zelf efficiënter laten draaien, maar ook het gehele data center zo stroomzuinig mogelijk maken.

Intels visie omvat datacenters met een gemeenschappelijke architectuur (op basis van Intels technologie), met een optimaal omgevingsbeheer in reële tijd (inclusief gegarandeerde bedrijfszekerheid) en conform de gewenste sla’s en de vigerende wetgeving (inzake governance, privacy). Een stevige uitdaging.

Guy Kindermans

Partner Content