Er bestaan letterlijk honderden applicaties die het gebruik van Twitter verbeteren. Uit dit enorme aanbod selecteerden wij onze favoriete acht gratis Twitter-apps die ook professioneel nuttig kunnen zijn.

TWITTERFALL

Twee studenten van de Universiteit van York creëerden deze gratis website in 2009, maar de ontwikkeling lijkt stopgezet in 2011. Het blijft niettemin een van de goedkoopste en handigste manieren om actuele Twitter-gebeurtenissen en -trends te volgen. In de full-screen presentatiestand fungeert Twitterfall als gratis Twitter-muur die u bijvoorbeeld tijdens een evenement of presentatie kunt projecteren. Maar de site is evengoed nuttig om zelf personen of actuele Twitter-gebeurtenissen te volgen in een klein schermpje op uw desktop. De getoonde berichten kunt u beperken tot lijsten die u zelf creëert of van Twitter plukt, tot ‘hashtags’ of tot zoekopdrachten. U kunt ze verder beperken met geolocatie (‘alle tweets in een straal van 10 kilometer rond Brussel’) of taal (‘alleen Franstalige berichten’). De getoonde tweets kunt u van een kleurcode voorzien per zoeklijst.

www.twitterfall.com

BUFFER

Buffer verstuurt uw sociale statusupdates volgens een optimaal schema dat automatisch kan worden afgestemd op de surfgewoonten van uw volgers.

Naast het bufferen van uw sociale berichten, kunt u met Buffer ook analyses opvragen over elk bericht en het ‘sociale succes’ dat u er mee boekte. Buffer werkt niet alleen met Twitter, maar ook met Facebook, Google+ en LinkedIn. Het is geïntegreerd met meer dan vijftig andere sociale apps en diensten zoals Bit.ly, IFTTT, Scoop.it!, WordPress en Instapaper. Tweets kunt u naar keuze schematisch versturen via een webbrowser, via browser plug-ins voor Chrome, FireFox en Safari, of via Android- en iOS-apps. In de gratis versie kunt u voor elke dienst één sociale account instellen en maximaal tien berichten per keer klaarzetten. Maximaal krijgen twee andere personen toegang tot uw account die u kunnen helpen met het beheer. De commerciële versie start vanaf $10 per maand en verhoogt het aantal sociale accounts en teamleden. Als u betaalt, kunt u ook ingewikkeldere publicatieschema’s toepassen, bijvoorbeeld tijdens het weekend op andere uren ‘posten’ dan tijdens de week.

bufferapp.com

TWERIOD

Tweriod leert u wanneer uw tweets de meeste kans hebben om door uw volgers te worden opgepikt.

De gratis versie van Tweriod analyseert duizend van uw volgers en toont u in tabel- en grafiekvorm wanneer uw eigen berichten het vaakst door hen worden opgepikt (aan de hand van het aantal ‘re-tweets’ en ‘replies’). Tweriod giet de analyse in een schema dat u vervolgens kunt synchroniseren met uw Buffer-account. Dit garandeert dat uw toekomstige berichten verstuurd worden volgens een schema dat optimaal is afgestemd op de gewoontes van uw volgers. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen weekdagen, weekends en maandagen. Hebt u méér dan duizend volgers en wenst u die allemaal door Tweriod laten analyseren, dan zult u moeten betalen. U kunt ook een eenmalig ‘ad hoc rapport’ opvragen; dat kost $5 per 5.000 volgers.

www.tweriod.com

SOCIALMENTION

Met Socialmention voert u in echte tijd zoekopdrachten en analyses uit van sociale netwerken zoals Twitter.

Socialmention is een gratis tool om real-time sociale trends te volgen op allerlei sociale netwerken, waaronder ook Twitter. U kunt uw zoekopdrachten beperken tot categorieën zoals blogs, microblogs, bookmarks, beelden, video’s, vragen of taal. Socialmention toont statistieken over uw zoekopdracht: de sterkte (hoe vaak bijvoorbeeld uw merk de afgelopen 24 uur vermeld werd op sociale netwerken), het sentiment (positief, negatief, neutraal en de verhouding daartussen), het bereik (unieke vermeldingen gedeeld door het aantal vermeldingen), de top sleutelwoorden, de topgebruikers, de top-‘hashtags’ en de bron. Daarnaast worden alle ‘mentions’ getoond, die u op datum of bron kunt sorteren. Het is mogelijk om de gegevens te exporteren naar een rekenblad via csv, of er een rss-feed van maken. E-mail waarschuwingen bij bepaalde gebeurtenissen werken momenteel niet, maar zouden binnenkort opnieuw actief worden.

socialmention.com

TWEETCHUP

Eenvoudige en grafisch aantrekkelijke gratis app die essentiële Twitter-statistieken verzamelt.

Er bestaan ontelbaar veel analysetools voor Twitter-data, vaak erg ingewikkeld en zelden (helemaal) gratis. Tweetchup onderscheidt zich door zijn grote eenvoud en grafisch aantrekkelijke vormgeving. Het is momenteel ook volledig gratis, al is het onduidelijk of dat zo blijft, want deze app draait voorlopig nog in bètaversie. Tweetchup toont statistieken zoals aantal tweets, aantal vermeldingen, belangrijkste volgers, grafische locatie van volgers, antwoorden, favorieten en retweets voor uw eigen account, voor andere profielen en voor vrij te definiëren zoekopdrachten. In de door ons bekeken versie kan men de analyseperiode niet beperken, noch kan men gegevens exporteren.

tweetchup.com

FRIENDORFOLLOW

Met FriendorFollow volgt of ‘ontvolgt’ u automatisch Twitter-gebruikers.

Er bestaan goede redenen om iemand op Twitter niet langer te volgen. Voor de hand ligt dat u geen valse, laat staan spam-accounts wilt volgen. Het kan ook interessant zijn om Twitteraars af te stoten die u zelf niet terug volgen, of die niet meer actief zijn. Hebt u veel volgers, dan wilt u dit werkje graag automatiseren. Daar bestaan tal van apps voor, maar de meeste kosten redelijk wat geld, terwijl de gratis functionaliteit beperkt of zelfs onbestaande is. Bovendien geeft de Twitter-api onbetrouwbare informatie over wie u op een gegeven moment volgt, zodat u moet oppassen welke volg-tool u gebruikt, dit om te vermijden dat u waardevolle volgers automatisch verwijdert. Het beste volg-tool dat wij kennen, Twit Cleaner, gaf er midden vorig jaar de brui aan. Volgens de maker is het met de huidige Twitter-api onmogelijk om een betrouwbare volgers-app te bouwen. Met die caveat raden we u toch aan om eens te kijken naar FriendorFollow. De professionele versie kost $30/maand, maar de gratis versie biedt voor een individuele gebruiker voldoende functionaliteit.

friendorfollow.com

TWITTERAUDIT

Twitteraudit vertelt u hoeveel echte en valse volgers iemand heeft.

Afgunstig op de enorme hoeveelheid volgers van sommige Twitteraars? Het is geen geheim dat pseudo-volgers te koop zijn. Mogelijk zitten ook bij uw volgers een aantal namaak-accounts. Ook dat kunt u met Twitteraudit uitzoeken. Elke audit neemt een toevallig staal van vijfduizend volgers en berekent een ‘waarheidsscore’ gebaseerd op het aantal tweets, de datum van de recentste tweet en de ratio van volgers en vrienden. Het is geen perfecte manier om namaak-accounts te vinden, maar het geeft toch een aardig idee. Belangrijkste minpunt is dat deze app niet de lijst toont van de namaakaccounts, of een manier biedt om die te ‘ontvolgen’. Twitteraudit is ook beschikbaar als extensie voor Chrome.

www.twitteraudit.com

NURPH

Nurph tovert uw Twitter-kanaal om in een real-time chat-kanaal.

Met Nurph kunt u via ‘hashtags’ instant chat-kanalen op Twitter creëren. Ideaal om bijvoorbeeld tijdens een evenement alle deelnemers in echte tijd met elkaar te laten chatten of om op een vooraf bepaald tijdstip over een bepaald onderwerp via Twitter van gedachten te wisselen. Net zoals Twitter zelf zijn alle chats volledig openbaar. De mogelijkheden zijn eindeloos: chatten met fans, vragen beantwoorden over een nieuwe lancering, productsupport verlenen, gebruikersreacties polsen over een nieuw website-ontwerp,… Nurph bewaart alle chats op zijn website, zodat de deelnemers aan uw evenement of chat-sessie achteraf alles kunnen nalezen. U kunt deze app dus ook gebruiken voor het creëren van een ‘real-time’ verslag van een evenement.

nurph.com

Jozef Schildermans

Partner Content