Data TestLab testte voor Data News in 2011 tientallen producten. Onze testers kozen uit die massa tien producten die in positieve zin opvielen. We presenteren ze hier in alfabetische volgorde.

ADOBE ACROBAT X PRO

Universele documenten creëren, beheren en distribueren

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 6 VAN 26 MAART

Adobe Acrobat is de goudstandaard waartegen alle andere pdf-tools worden gemeten. En dat is terecht, zou blijkt uit onze test. Het biedt de meeste functionaliteit en de beste ondersteuning voor diverse ISO- en ETSI-documentstandaarden. Adobe Acrobat X Pro presteert in alle benchmarks op één na het snelst. Ook de kwaliteit van de ocr en de conversie van en naar andere formaten is beter dan bij alle geteste concurrenten. Kwaliteit heeft blijkbaar zijn prijs, want dit is ook veruit het duurste pdf-tool.

PRODUCENT & LEVERANCIER: ADOBE, WWW.ADOBE.COM

APPLE IPAD 2

Goudstandaard voor tablets

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 16 VAN 8 OKTOBER

Apple vond de tablet niet uit, maar blies hem met de originele iPad wel nieuw leven in. Sinds de lancering ervan, vinden de meeste consumenten dat een tablet altijd een “slate” is en vergeten ze alternatieve designs zoals convertibles, booklets en hybrids. De iPad 2 is sowieso de gebruiksvriendelijkste en wellicht ook mooiste tablet die u momenteel kunt kopen. Hij is ook snel… voor een tablet. Apple verbeterde ook de zakelijke ondersteuning van de iPad. De dure prijs en het erg gesloten Apple-ecosysteem neemt u er voor lief bij. Tenzij u toch op de Android-wagen springt natuurlijk.

PRODUCENT & LEVERANCIER: APPLE, WWW.APPLE.COM

Bedrijfsdata snel terugvinden

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 19 VAN 12 NOVEMBER

Content Advisors is een Belgische joint venture van de Cronos Group en ICMS die gespecialiseerd is in software voor het beheer van kennis en informatie. Hun kennis- en informatiebeheerplatform heet TiNK (‘Transferring Information aNd Knowledge’). TiNK bestaat uit een aantal modules die vertrekken vanuit individuele datastukjes en deze vervolgens ontsluiten via hogere structuren. TiNK Search is krachtig en de automatische modellering levert zelfs ongeparametriseerd bijzonder rake kenmerken, categorieën en metadata op. In combinatie met het informatie- en kennisbeheersysteem van ICMS is dit een echte hoogvlieger. Maar de systeemvereisten zijn wel fors als u performantie wil.

PRODUCENT & LEVERANCIER: TINK, WWW.TINK.EU

GOOGLE CHROME

Klaar voor HTML5

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS ICT GUIDE VAN 29 APRIL

Het marktaandeel van Microsoft’s Internet Explorer is sinds onze test van Windows- en Mac-browsers in april van dit jaar nog verder gedaald en zit nu onder de vijftig procent. Niet verwonderlijk, want het is dringen op de browsermarkt met alternatieven waar allemaal wel iets voor valt te zeggen. Zelfs voor Internet Explorer 9 valt iets te zeggen, want het is een flinke verbetering tegenover oudere versies van IE. Maar niemand kan het Google-geweld tegenhouden. Chrome blijkt veruit de meest compatibele, de lenigste en de best presterende browser, zowel onder Windows als onder Mac OS.X. Sinds onze test verscheen, is aan die situatie niets gewijzigd.

PRODUCENT & LEVERANCIER: GOOGLE, WWW.GOOGLE.COM

NETGEAR READYNAS ULTRA 6

Compacte en veilige centrale gegevensopslag

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 12 VAN 25 JUNI

Het snel ter beschikking stellen van betrouwbare centrale opslagruimte in een netwerk is in veel bedrijven van cruciaal belang. Een NAS is de meest populaire manier om snel zo’n centrale opslag te verzekeren. De compacte ReadyNAS Ultra 6 van de Amerikaanse netwerkfabrikant Netgear biedt plaats aan zes schijven. Deze NAS ondersteunt alle denkbare RAID-configuraties, maar biedt ook een bedrijfseigen RAID-versie van Netgear die het uitbreiden van het volume sterk vereenvoudigd. De ReadyNAS Ultra 6 is erg functioneel en presteert goed. Bovendien valt de prijs reuze mee. Het model dat wij in juni testten, is ondertussen opgevolgd door een nog snellere uitvoering.

PRODUCENT: NETGEAR, WWW.NETGEAR.COM

LEVERANCIER: TECH DATA, INGRAM MICRO

MICROSOFT OFFICE 365

Cloudversie van populairste kantoorsoftwaresuite

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 14 VAN 9 SEPTEMBER

Samen met Windows staat Office nog altijd in voor het leeuwendeel van de inkomsten van Microsoft. Volgens Forrester Research gebruikt tachtig procent van de bedrijven een of andere vorm van Office. Na 22 jaar breekt echter een nieuwe fase aan: Microsofts kantoorpakket is voortaan onder de naam Office 365 beschikbaar als cloudtoepassing. Het heeft zijn sterke en zwakke punten, net zoals zijn meest directe concurrent Google Apps for Business. Een sterk punt voor Microsoft is de vertrouwdheid en de nauwe integratie met bestaande Microsoft-technologie, die in de overgrote meerderheid van alle bedrijven nog altijd het populairst is. De concurrentie tussen Google en Microsoft valt sowieso alleen maar toe te juichen. Kantoorsoftware in de cloud zal daardoor sneller helemaal volwassen worden.

PRODUCENT & LEVERANCIER: MICROSOFT, WWW.OFFICE-365.BE

NOMADESK

Gegevens bewaren en uitwisselen in de cloud

TESTEN VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 1 VAN 14 JANUARI EN NR. 18 VAN 29 OKTOBER

Dit jaar testten we verspreid over twee nummers verschillende cloudopslagdiensten. Voor privégebruik is Dropbox interessant, maar bedrijven kiezen beter voor Nomadesk. Deze in 2004 opgerichte webopslagdienst van Belgische bodem besteedt erg veel aandacht aan beveiliging en werkt met een fair use policy. Er staat geen limiet op de hoeveelheid data en de grootte van de bestanden die uw team in de cloud bewaart.

PRODUCENT: NOMADESK, WWW.NOMADESK.COM

LEVERANCIER: HOSTBASKET, TELENET VIA WWW.NOMADESK.BE

SAP STREAMWORK

Samenwerken in de cloud

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 2 VAN 28 JANUARI

StreamWork is een cloudapplicatie voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen, of, zoals SAP het iets ingewikkelder uitdrukt: een samenwerkings- en beslissingondersteunende cloudapplicatie. De dienst houdt keurig bij wie, waar, hoe en wanneer betrokken was bij een beslissing en welke opeenvolgende stappen tot die beslissing leidden. Sinds onze test verbeterde SAP sterk de gebruiksvriendelijkheid van StreamWork. Zo zijn veelgebruikte taken nu vlotter bruikbaar en kunnen teamleden eenvoudige worden uitgenodigd. Het is ook eenvoudiger om informatie te delen via feeds. Er is een gratis kennismakingsabonnement, maar voor het echte werk zult u meer capaciteit nodig hebben en is dus een betalend abonnement nodig.

PRODUCENT & LEVERANCIER: SAP, WWW.SAPSTREAMWORK.COM

SYMANTEC ENDPOINT PROTECTION

Strijden om Windows veilig te houden

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 5 VAN 11 MAART

Symantec Endpoint Protection beschermt alle eindpunten (servers, werkstations en mobiele stations) tegen malware en beveiligt ze met een afdwingbaar reglement. In het verleden scoorden de antimalware-producten van Symantec nooit echt goed in onze testen, maar dit jaar won het bedrijf onze antimalware-test met vlag en wimpel. Endpoint Protection biedt van alle in maart geteste producten de beste functionaliteit, beste prestaties én beste prijs. De software verbruikt erg weinig systeembronnen, iets wat in het verleden bij Symantec wel eens anders was. Desondanks slaagt Endpoint Protection erin om de meeste malware te blokkeren.

PRODUCENT: WWW.SYMANTEC.COM/BUSINESS/ ENDPOINT-PROTECTION

LEVERANCIERS: TECH DATA, INGRAM MICRO

TRUECRYPT

Gratis AES-256 encryptietool

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 20 VAN 26 NOVEMBER

TrueCrypt is een open source encryptietool om alle soorten data individueel, in een virtuele container, in de cloud of op een lokaal of netwerkvolume te versleutelen. De AES-encryptie en de behoorlijk lange sleutels die TrueCrypt gebruikt, zorgen ervoor dat de versleutelde data ook echt veilig is. Niemand kan eraan zonder de juiste sleutels. Door TrueCrypt te gebruiken met behulp van versleutelde containers op cloudopslagruimtes, kunt u uw gegevens ook op dergelijke potentieel kraakbare cloudopslagdiensten absoluut veilig bewaren. Het draait op de drie belangrijkste platformen en het is bovendien nog gratis ook.

PRODUCENT & LEVERANCIER: TRUECRYPT FOUNDATION, WWW.TRUECRYPT.ORG

MEER PRODUCTEN VINDT U OP ONZE WEBSITE

WWW.DATANEWS.BE

Jozef Schildermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content