Uit de tientallen producten die we dit jaar testten, kozen we er tien die in positieve zin opvielen. We presenteren ze hier in alfabetische volgorde. Abonnees kunnen trouwens alle testen nalezen in ons online archief.

AVM FRITZ! FRITZ. BOX 7390

Verrassend duurzame router

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 3 VAN 8 FEBRUARI

De FRITZ! Box Fon WLAN 7390 is ondertussen al vier jaar op de markt en toch niet verouderd. De Duitse fabrikant AVM bewijst dat het wel degelijk mogelijk is duurzame hardware te ontwerpen en constant te innoveren. Sinds onze test in nr. 3 kreeg dit communicatie-manusje-van-alles er via een firmware-update alweer een nieuwe functie bij. In combinatie met de pas geïntroduceerde FRITZ! DECT 200 ‘smart plugs’ kunt u tot 100 elektrische apparaten op afstand bedienen en bewaken. Binnenkort zal deze router de nieuwe vdsl vectoring-technologie ondersteunen met wan-snelheden tot 100 MBit/s.

PRODUCENT: AVM, WWW.FRITZBOX.EU

DROPBOX FOR BUSINESS & SAFEMONK ENTERPRISE

Snelle cloudopslag met team-functies

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 15 VAN 4 OKTOBER & NR. 19 VAN 6 DECEMBER

Cloudopslagdiensten zijn er te kust en te keur. Zelfs Belgacom wil er volgend jaar eentje commercialiseren. Uit onze vergelijkende test blijkt dat Dropbox functioneel en qua snelheid een straatlengte voorsprong heeft op de concurrentie (Google Drive mogelijk uitgezonderd). Begin dit jaar werd Dropbox for Business geïntroduceerd met team-functies, single sign-on en integratie met bedrijfsdirectory’s. Bezorgd om de beveiliging van gevoelige gegevens? Gebruik dan de Dropbox-encryptiedienst SafeMonk Enterprise die we in nr. 19 testten.

PRODUCENT: DROPBOX FOR BUSINESS, WWW.DROPBOX.COM & SAFEMONK ENTERPRISE, WWW.SAFEMONK.COM

GFI CLOUD

Windows-netwerk beheren in de cloud

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 17 VAN 8 NOVEMBER

Met GFI Cloud beheert u via een beveiligde internetconsole uw Windows-netwerk vanaf elke locatie. Soft- en hardware-inventarisering is gratis. De andere, betalende services kunt u naar wens activeren op een of meerdere clients of servers. U kiest vrij tussen Antivirus, Web Protection, Monitoring, Patch Management en Remote Management. Vermeldenswaardig zijn het grote gebruiksgemak, de uitgebreide features en het eenvoudige licentiesysteem. Het beheer werkt trouwens ook voor mobiele gebruikers die zelden of nooit op kantoor komen.

PRODUCENT: GFI SOFTWARE, WWW.GFICLOUD.COM

HP PUBLIC CLOUD

HP’s OpenStack-distributie komt naar Europa

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 14 VAN 20 SEPTEMBER

Volgens een recente studie van IDG Connect overweegt 84 % van de grote bedrijven dat OpenStack een onderdeel wordt van hun toekomstige cloud-infrastructuurplannen. HP Public Cloud, een van de grootste OpenStack-distributies, komt vanaf 2014 officieel naar Europa. Aan alle belangrijke bouwstenen van OpenStack voegt HP extra’s toe en meer dan honderd technologiepartners voorzien in kant-en-klare oplossingen. HP zorgt voor de back-end en de partners voegen daar waarde aan toe. De licentiepolitiek is erg doorzichtig: u betaalt niets vooraf en HP rekent u alleen af op het gebruik.

PRODUCENT: HP, WWW.HPCLOUD.COM

MICROSOFT OFFICE 2013

Superieure kantoorsoftware

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 6 VAN 22 MAART

Functioneel kan geen enkele andere kantoorsuite tippen aan Microsoft Office, waarvan begin dit jaar versie 2013 uitkwam. Dat blijkt nog eens ten overvloede uit onze vergelijkende test van begin dit jaar. De tablet- en cloudfuncties van Office zijn nog altijd uniek. Office is ook met voorsprong de snelste kantoorsuite. Excel berekent ons omvangrijk en complex testrekenblad in slechts zeven seconden. Het snelste opensource-rekenblad, OpenOffice Calc, deed er in maart tien keer langer over! Ondertussen verscheen een nieuwe versie van OpenOffice (4.0.1), maar ook die doet nog steeds zes keer langer over dezelfde berekening.

PRODUCENT: MICROSOFT, OFFICE. MICROSOFT.COM

DE TESTRESULTATEN VAN DE KANTOORSUITES VINDT U TERUG OP HTTP://DATANE.WS/SOFTSUITE2013

MICROSOFT SURFACE PRO 2

Snelste tablet

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 18 VAN 22 NOVEMBER

Forrester voorspelt dat tablets in toenemende mate een ‘kritische rol’ zullen spelen bij het werk. Men mag veronderstellen dat binnen bedrijven vooral Win-dows 8.1-tablets en -hybride tablets de eerste viool zullen spelen, omdat Microsoft nu eenmaal sterk staat in bedrijfssoftware. Over de eerste Surface Pro waren we in nr. 13 minder te spreken. De tweede versie van Microsoft’s eigen 64-bit Windows-tablet blijkt heel wat beter en is zelfs de allersnelste tablet van de tien tablets die we in nr. 18 testten. Naast de huidige modellen met 64 tot 256 GB opslagruimte, verschijnt in 2014 een model met 512 GB opslagruimte en 8 GB werkgeheugen. Begin volgend jaar brengt Microsoft nieuwe accessoires uit: een Power Cover met een extra accu en een basisstation met een Ethernet-poort.

PRODUCENT: MICROSOFT, WWW.MICROSOFT.COM

NEO4J

Schemaloze NoSQL database

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 12 VAN 21 JUNI

Een universele grafendatabase zoals Neo4j verhelpt het complexiteitsprobleem van relationele databasesystemen (rdbms). Grafendatabases zijn minder schaalbaar dan andere NOSQL-databases, maar ze zijn veel beter in het behandelen van complexiteit. Neo Technology huldigt een ‘fair trade software licensing’-model: alleen commerciële gebruikers moeten betalen. Neo Technology maakt zich ondertussen op voor de release van Neo4j 2.0, met verbeteringen in de database-kernel, de Cypher-zoektaal en de beschikbaarheid van een grafische front-end voor Windows.

PRODUCENT: NEO TECHNOLOGY, INC., NEOTECHNOLOGY.COM

PAPERCUT NG

Kosten besparen dankzij slimmer printen

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 10 VAN 24 MEI

Slimmer printen is niet alleen goed voor het milieu. U bespaart ook heel wat kosten: tussen 10 en 50 procent naargelang de gevolgde methode. Printerfabrikanten besteden daaraan de nodige aandacht. Handig als u voor één fabrikant kiest, maar wat als er in uw bedrijf vooral (oudere) printers van verschillende merken staan? PaperCut NG is dan een erg uitgebreid, schaalbaar en gebruiksvriendelijk multiplatform-printbeheersysteem. De nieuwe versie 13.5 die eind november werd gelanceerd, ondersteunt Google Cloud Print.

PRODUCENT: PAPERCUT SOFTWARE INTERNATIONAL, WWW.PAPERCUT.COM

SYMANTEC BACKUP EXEC APPLIANCE 3600

Kant-en-klare back-upappliance

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 5 VAN 8 MAART

Deze 64-bit 1U-hoge rekserver is vooraf geconfigureerd met Backup Exec 2012 software en ondersteunt geavanceerde opties zoals deduplicatie, waardoor u opslagruimte en -tijd bespaart tijdens het back-uppen. De gedeelde schijven van de appliance dienen uiteraard als back-updoel(en), maar u kunt via de optionele sas-module ook een tape-eenheid aan de appliance koppelen. Agenten voor VMWare, Microsoft Hyper-V, Windows-, Linux- en Mac-computers, Exchange, SharePoint, Active Directory, SQL Server, Oracle en Lotus Notes zijn in de aankoopprijs inbegrepen. Het hangt van uw concrete situatie af of deze back-upoplossing waar voor zijn geld biedt, maar het grote gebruiksgemak staat in elk geval buiten kijf.

PRODUCENT: SYMANTEC, WWW.SYMANTEC.COM

VASCO DATA SYSTEMS MYDIGIPASS.COM

Beveiligde wachtwoordenkluis

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 1 VAN 11 JANUARI

Multifactorauthenticatie wordt alleen een succes met een eenvoudig en universeel inlogsysteem. Dat is precies wat Mydigipass.com levert. Eindgebruikers kunnen er al hun favoriete websites op een veilige manier opslaan en hoeven niet langer individuele adressen, gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. Inloggen kan met een computer, tablet, smartphone of Vasco Digipass. Website-eigenaren kunnen de persoonsgegevens van hun gebruikers sterker beveiligen via Mydigipass.com. Er is een api en er zijn ook kant-en-klare plug-ins voor populaire cms’en zoals Drupal, Magento en WordPress en voor de programmeertalen Ruby en Ruby on Rails.

PRODUCENT: VASCO DATA SYSTEMS, WWW.MYDIGIPASS.COM

HERLEES DE TESTEN OP: HTTP://DATANE.WS/DNABONNEE

Jozef Schildermans

Partner Content