Data TestLab testte voor Data News in 2014 tientallen producten. We kozen er de acht opvallendste uit, die we in alfabetische volgorde presenteren. Abonnees kunnen trouwens alle testen nalezen in ons online archief.

AMAZON GLACIER

Onklopbaar voor langdurige archivering

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 6 VAN 21 MAART

Glacier is een Amazon-cloudopslagdienst voor het archiveren van grote hoeveelheden gegevens. Als u Glacier gebruikt waarvoor het bedoeld is, namelijk het archiveren van gegevens die u vervolgens zelden raadpleegt, is het een vrijwel onklopbaar prijskwaliteit-alternatief voor langdurige archivering op bandgeheugens. Gebruikt u deze dienst oneigenlijk als online back-upssysteem dan kunnen de kosten echter snel zeer hoog oplopen. Het is wel noodzaak om uw data-archieven eerst te comprimeren en goed te organiseren in hapklare brokken vóór u ze aan Glacier toevertrouwt.

PRODUCENT: AMAZON, AWS.AMAZON.COM/GLACIER

BACKUPIFY FOR GOOGLE APPS ENTERPRISE

Cloudback-updienst voor Google Apps

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 1 VAN 10 JANUARI

Backupify levert professionele cloudback-updiensten voor Google Apps for Business, Salesforce, Box en Smartsheet. U betaalt naar keuze per gebruiker of per domein. Alle gegevens worden tot driemaal per dag geback-upt op Amerikaanse datacenters van Amazon AWS S3. Het bedrijf heeft wel een US-EU Safe Harbor Framework-certificatie. Backupify werkt heel eenvoudig. Het biedt de uitgebreidste beveiligingsopties van alle vier door ons geteste Google back-updiensten (we testten ook nog CloudAlly, Spanning en SysCloud). De prestaties zijn uitstekend.

PRODUCENT: BACKUPIFY, WWW.BACKUPIFY.COM

CORTADO THINPRINT 10

Sneller en veiliger printen

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 13 VAN 5 SEPTEMBER

ThinPrint van het Duitse bedrijf Cortado vereenvoudigt, versnelt en beveiligt printtaken in heterogene en virtuele netwerkomgevingen. Het vereenvoudigt het Enterprise-printbeheer, niet alleen voor de systeembeheerder, maar ook voor de eindgebruiker. Dankzij het efficiënte ThinShare compressie-algoritme is printen vanaf virtuele clients of via wifi-netwerken niet langer een bandbreedte-slurper. Naast printers aan poorten koppelen, is het ook mogelijk om virtuele printerobjecten aan clients te koppelen via de virtualisatielaag. Dit lost het probleem op van de installatie van printerdrivers in virtuele clients en is een van de interessantste mogelijkheden van ThinPrint.

PRODUCENT: CORTADO, WWW.THINPRINT.COM

GOOGLE NEXUS 5

Bijna perfecte smartphone

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 12 VAN 20 JULI

De Google Nexus 5 was de enige smartphone in onze jaarlijkse test met een “zuivere” toepassing van Android, zonder additionele grafische schil van de fabrikant zelf. De grafische schillen die fabrikanten graag op hun Android-toestellen toevoegen, bieden heel wat toeters en bellen, vooral dan op visueel vlak, maar ze dragen bitter weinig bij aan de gebruiksvriendelijkheid en hebben een negatieve impact op de prestaties. Had de Nexus 5 een zwaardere batterij dan was het echt een perfecte smartphone, zonder de toevoeging “bijna”. De recente update naar Android 5.0 “Lollipop” verbetert de Nexus 5 op tal van vlakken: consistentere interface en meer mogelijkheden, zoals ondersteuning van highres-audio via usb, algemeen snellere werking en hogere autonomie.

PRODUCENT: GOOGLE, WWW.GOOGLE.COM

HP OFFICEJET PRO X

Inkjets met vaste printkop

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 3 VAN 7 FEBRUARI

De Pro X-serie van HP Officejet printers en multifunctionals gebruiken Page Wide Array (PWA) printtechnologie. De technologie is gebaseerd op HP’s Scalable Printing-technologie. De niet-bewegende printkop is even breed als een A4’tje en bevat 42.420 spuitmondjes die inktdruppels produceren met een uniform gewicht, snelheid en traject. Niet de printknop, maar het papier beweegt in de printer. Het printmechanisme is daardoor heel eenvoudig en quasi onderhoudsvrij. De papierlade(s) bevinden zich onderaan de printer, waardoor die compacter is. Volgens onze testen klopt HP’s claim dat de Pro X-series qua gebruikskosten te vergelijken is met laserprinters. De kwaliteit van de afdrukken is even goed als laserprinters uit dezelfde prijsklasse. In 2015 brengt HP ook pwa-plotters op de markt die tot 42-inch breed kunnen printen. Hiervoor worden meerdere printkoppen modulair aan elkaar gekoppeld.

PRODUCENT: HP, WWW.HP.BE

KASEYA BYOD SUITE

Eenvoudig beheer van meegebrachte apparatuur

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 8 VAN 25 APRIL

Met de BYOD Suite van specialist in systeembeheer Kaseya geven organisaties hun medewerkers de vrijheid te werken met hun eigen mobiele apparatuur zonder bedreiging voor de vertrouwelijkheid en veiligheid van bedrijfsgegevens en -applicaties. BYOD Suite beheert bedrijfsdata en is dus niet bedoeld voor het beheer van apparatuur. Het platform bestaat uit een Windows-serverapplicatie en beveiligde mobiele apps voor Apple iOS en Google Android. Bedrijfsgegevens worden beveiligd in een speciale vpn-loze container die verder geen invloed heeft op de normale werking van de meegebrachte smartphone of tablet. Bedrijven hebben geen inzage in de privégegevens op het meegebrachte apparaat en tegelijk blijven bedrijfsgegevens veilig opgeslagen binnen de geëncrypteerde Kaseya-container.

PRODUCENT: KASEYA, WWW.KASEYA.COM

PANASONIC TOUGHBOOK CF-AX3 ULTRABOOK

Innovatieve laptop met topprestaties

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 10 VAN 23 MEI

Panasonic specialiseert zich in robuuste laptops, die een beetje onder de radar blijven. Dat is helemaal onterecht, zoals opnieuw blijkt uit onze jaarlijkse laptoptest. De ToughBook CF-AX3 Ultrabook met dual-core Intel Core i5 met vPro stak met kop en schouders boven de rest van het testveld uit. Deze laptop met “flip-over” aanraakscherm is compact en licht genoeg om met één hand vast te houden en kan toch tegen een stootje. Hoewel scherm en chassis samen slechts 1,8 cm dik zijn, slaagden de Panasonic-ingenieurs erin om volwaardige hdmi-, vga- en Ethernet- en twee usb 3.0-poorten in te bouwen. In het chassis vonden de ontwerpers verder nog plaats voor een geheugenkaart- en een optionele smartcard-lezer. Deze laptop heeft ook twee accu’s: een interne, die u niet kunt verwisselen, en een verwisselbare die u kunt “hot-swappen” zonder dat u de computer opnieuw hoeft te starten. Het prijskaartje is aan de stevige kant, maar dat is niet onterecht als je ziet wat je ervoor in de plaats krijgt.

PRODUCENT: PANASONIC TOUGHBOOK, WWW.TOUGHBOOK.EU

SEAGATE NAS PRO 6BAY (DP6)

Compacte NAS met uitstekende prijskwaliteit

TEST VERSCHENEN IN DATA NEWS NR. 17 VAN 7 NOVEMBER

Onze jaarlijkse test van compacte bedrijfs-nas’en bevatte dit jaar voor het eerst een centrale opslagserver van Seagate. Na de acquisitie van het Franse LaCie gooide Seagate zijn nas-aanbod volledig om. Het Pro-gamma is bedoeld voor kleine tot middelgrote bedrijven tot maximaal vijftig gebruikers. De combinatie van Sea-gate-hardware en het door LaCie-ingenieurs ontwikkelde “embedded Linux”-gebaseerd Seagate NAS OS resulteert in een erg snelle opslagserver met een onklopbare prijskwaliteitverhouding. Een bijkomend voordeel is dat het besturingssysteem ontdaan is van onnodige apps en mogelijkheden voor thuisgebruikers, iets wat niet alleen de stabiliteit, maar ook de veiligheid ten goede komt in een bedrijfsomgeving. De traditionele fabrikanten van network attached storage-apparaten hebben er met Seagate een te duchten concurrent bij.

PRODUCENT: SEAGATE, WWW.SEAGATE.COM

HERLEES DE TESTEN OP: HTTP://DATANE.WS/DNABONNEE

Jozef Schildermans

Partner Content