Allicht hebben weinig concepten zoveel inkt (en elektrische stroom online) doen vloeien als de ‘cloud’. Oude wijn in nieuwe zakken, volgens de enen, of de culminatie van een evolutie die met de eerste lokale netwerken van start ging, volgens anderen – ‘cloud computing’ maakt vandaag onlosmakelijk deel uit van het gedachtengoed van elke cio of ict-verantwoordelijke. Het is geen wondermiddel voor elk probleem, of een oplossing waar je mordicus gebruik moet van maken, maar de mogelijkheden van cloud computing niet overwegen getuigt vandaag ronduit van een gebrek aan beroepsernst.

Maar hoe zit het dan echt met de praktijk? Verscheidene bedrijven hebben in de voorbije jaren al een of meerdere cloud computing projecten aangepakt, zodat nu ook wel eens kan worden gekeken naar de ‘proof of the pudding’. Zijn de beloften ingelost? Zijn kostenbesparingen – aanvankelijk hét argument bij uitstek – dan toch werkelijkheid geworden, of bleek meer flexibiliteit het echte voordeel? Of is cloud computing gewoon een goed alternatief, maar niet zoveel beter of goedkoper? En ondertussen hebben ongetwijfeld wel wat onverwachte adders onder het gras hun kop opgestoken. Welke expertise moet je intern in je bedrijf (be)houden om cloud computing goed te integreren in de bedrijfswerking en te beheren? En hoeveel kost dat? Het antwoord daarop is al duidelijk: meer en duurder dan gewoonlijk wordt verwacht. En wat zijn de rechts- en contractuele wolfsklemmen en schietgeweren? Cloud computing projecten hebben immers veel vaker dan klassieke projecten uit het verleden (potentieel) kenmerken die de landsgrenzen overstijgen. Met vaak meer complexe ‘compliance’ noden.

Luisteren naar de lessen die uit reële projecten kunnen worden getrokken, baat dan gewoonlijk nog het meest. Wat waren de uitdagingen die men verwachtte… en bleken die ook echt voor de echte problemen te zorgen? En waren dat technisch/technologische, contractueel/organisatorische of change management-gerichte problemen…. Of een mix van dat alles (wat hoogstwaarschijnlijk het geval was). Hoe moet je daarmee omgaan, om toch maximaal de voordelen te benutten. De ‘proof of the pudding’ zit echt in luisteren hoe de cloud computing projecten van pioniers nu echt smaken. En of/hoe die projecten naar meer smaken. Het Data News Business Forum over cloud computing zet dat alles een dag lang op de agenda, maar in het blad blijft het wel de hele tijd ‘cloudy’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content