Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

30 januari. Dat is de dag waarop Research In Motion (RIM) de eerste twee toestellen met BlackBerry 10 zal voorstellen. Wij kregen nu al een preview van het nieuwe besturingssysteem en zagen dat er licht is aan het einde van de pikzwarte tunnel.

‘Blackberry-fabrikant schrapt 5.000 banen’ kopten we eind juni, toen RIM een omzetverlies van ruim 2 miljard dollar en een netto-kwartaalverlies van een half miljard dollar moest opbiechten. Als gevolg van de roder dan verwachte cijfers stelde RIM toen ook de lancering van BlackBerry 10 (BB10) uit tot “ergens in 2013”. Die “ergens” is ondertussen ingeruild voor een concreet “30 januari”: op die dag zullen twee nieuwe BlackBerry-toestellen het licht zien – eentje met een touchscreen, eentje met een ‘echt’ toetsenbord – die het noodlijdend bedrijf weer op de radar moeten zetten.

In het kantoor van RIM in Parijs kregen we alvast een preview voorgeschoteld van het nieuwe BB10-platform. “Twee jaar hebben we er aan gesleuteld. Externe ontwikkelaars hebben sinds vorig jaar ook een testtoestel zodat ze alvast applicaties konden schrijven voor BB10”. Het moet gezegd: het enthousiasme waarmee David Derrida, director product management over het nieuwe platform vertelt, werkt aanstekelijk. De ambitie is dan ook niet min. “We hebben het over een nieuw, ‘mobile computing platform’ en niet zomaar over nieuwe smartphones. We streven de gebruikerservaring van een échte computer na”, klinkt het. Even voordien had Christophe Lefort, vp & general manager Western Europe RIM ons al strijdlustig verteld dat we niet mogen vergeten dat BlackBerry de uitvinder van de smartphone is en dat RIM tien jaar geleden ook als eerste mobiele push e-mail lanceerde.” Lefort benadrukte overigens dat de enterprise-wereld “in het hart van de BlackBerry-business zit” en dat die enterprise-divisie buiten discussie staat: waarmee hij impliciet ook ontkracht dat de ‘enterprise services’ te koop zou staan. Afgelopen zomer citeerde Bloomberg nog anonieme bronnen die IBM als mogelijke koper zagen.

Drietalig toetsenbord

Maar terug naar BB10. Bemoedigend is dat BlackBerry opnieuw wil inzetten op de punten waarmee het groot geworden is. Denk dan aan doorgedreven security en managementmogelijkheden op maat van bedrijven, maar ook aan uitstekende messagingfuncties met een goed werkend toetsenbord voorop. Wie weet nog dat in 2005 het begrip ‘BlackBerry-duim’ zijn intrede deed? De overmatige eeltgroei op de duim als gevolg van te intensief typen van e-mails en sms’jes werd in 2006 zelfs erkend als een officieel ‘werkgerelateerd’ syndroom door de Amerikaanse vereniging van fysiotherapeuten. “We willen gewoon het beste toetsenbord in de markt hebben, niet alleen op toestellen met een fysiek toetsenbord maar nu ook op touch-screens”, zegt Derrida.

In BB10 zal je het toetsenbord desgewenst ook met één duim kunnen bedienen. Mooi meegenomen zijn de automatische suggesties van woorden terwijl je ze aan het tikken bent. Op zich uiteraard helemaal niet uniek, maar wel slim is dat je de suggesties meteen boven de letters van het toetsenbord te zien krijgt in plaats van op een rijtje net boven het virtuele toetsenbord. Ook slim: het systeem is zelflerend uit jouw fouten en voegt proactief nieuwe woorden toe vanuit de content in de apps op je toestel. Daarnaast zal BB10 tot drie talen tegelijk spreken. Een Nederlandstalig sms’je tikken met een Engelstalige term erin, zal dus geen foutieve suggesties opleveren. Al zal de praktijk moeten uitwijzen of dat ook écht werkt.

Multitasking

Over de nieuwe interface ‘Flow’ durven we op basis van de preview nog geen oordeel vellen, maar duidelijk is wel dat die voortborduurt op enkele principes die de Playbook-tablet al hanteert. Apps worden deels ‘voorgeladen’ in het geheugen zodat er vlot aan multitasking kan gedaan hebben. “Krijg je tijdens het browsen een een nieuwe e-mail? Even swipen naar de achterliggende inbox zonder de browser te verlaten volstaat om te controleren of je die mail meteen wil lezen. Gedaan dus met het openen en afsluiten van aparte apps”, aldus Derrida.

Dat idee wordt ook doorgetrokken naar de BlackBerry Hub, een soort geïntegreerd postvak waarin naast e-mails ook Twitter- en Facebook-berichten gebundeld worden en van waaruit je meteen ook bijvoorbeeld vergaderingen kan vastleggen. Over zakelijke functies gesproken: BlackBerry houdt vast aan twee volledig gescheiden omgevingen op elk BB10-toestel (‘Balance’). In de privé-omgeving installeert een gebruiker wat hij zelf wil, in de volledig geëncrypteerde zakelijke omgeving wordt alles gecontroleerd door de werkgever via de BlackBerry Enterprise Service 10 die eveneens eind januari gelanceerd wordt. In België bestaat de ‘installed base’ van RIM overigens nog voor de helft uit bedrijven. In de omringende landen is dat merkelijk minder. Daar is BlackBerry met name ook populair bij chattende jongeren en ambitieuze vrouwen die werk en privé in één toestel willen combineren. Met BB10 wil RIM vooral deze doelgroepen blijven aanspreken. “We hebben onszelf trachten heruit te vinden”, vat Belgisch sales manager Hans Peerlinck het samen. Op basis van onze korte preview lijkt die operatie ook geslaagd. Maar volgend jaar zullen we pas echt weten of de patiënt de operatie ook overleefd heeft.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content