De idee van CareSquare is ontstaan in het kielzog van projecten op het gebied van e-gezondheidszorg die sinds 2005 op regionaal (eHealth for Citizens) en Europees (Oldes, FP6 en 7, enz.) niveau geleid worden door Cetic. Van meet af aan bestond de ambitie erin de gezondheidsaanpak van de patiënt te combineren met de wens om de digitale kloof te verkleinen door senioren in staat te stellen moderne communicatiemiddelen te gebruiken. Nu de technologie rijp is en een marktstudie goede vooruitzichten gaf, besloot Sébastien Rousseaux vorig jaar zich te omringen met specialisten (zoals de Belgische specialist in mobiele technologie BizzDev) en met het ondernemersnetwerk Idealy om begin januari 2012 CareSquare op te richten. De bedoeling is een commercieel product te lanceren, eerst in Wallonië, daarna in heel België en in de toekomst ook op internationaal niveau.

“We hebben verschillende concepten die bedacht waren in Oldes terug onder de aandacht gebracht om een platform voor te stellen dat bestaat uit een aanraakscherm van 20″, gekoppeld aan een aanraakinterface en een oplossing om de patiënt thuis te volgen. Het is zowel bedoeld voor de patiënt zelf als voor de behandelende arts”, vat de medeoprichter samen. De intuïtieve grafische interface werd ontwikkeld in samenwerking met ergonomen van de UCL en biedt toegang tot moderne communicatiemiddelen (e-mail, videoconferencing, delen van foto’s, agenda, enz.). Hij kan ook gebruikt worden voor ontspanning en voor het beheer van de medische opvolging bij bepaalde ziekten zoals diabetes, hypertensie of longziekten (de verbinding tussen de pc en de medische apparatuur gebeurt via Bluetooth).

Het product is sinds september op de markt en wordt recht- streeks verkocht aan het doelpubliek (gemeenten, digitale openbare ruimten, enz.). Daarnaast zouden er partnerschappen tot stand gebracht moeten worden met ziekenfondsen of bedrijven bijvoorbeeld. In het kader van een pilootproject dat momenteel loopt in Henegouwen (een project onder leiding van artsen en verpleegkundigen), bestaat er bovendien een samenwerking met Touring, dat zijn netwerk van alarmcentrales en bekwame operators ter beschikking stelt om bijstand en advies te verlenen aan de bellers. De server van CareSquare is verbonden met het beveiligde Réseau Santé Wallon (RSW – Waals Gezondheidsnetwerk) voor de uitwisseling van informatie met de gezondheidsactoren.

Het product CareSquare zal op 2 manieren beschikbaar zijn: aankoop met of zonder medische kit(s) vanaf 840 euro (incl. btw) of huur (vanaf 39 euro per maand). De interface van CareSquare is beschikbaar in het Nederlands en het Frans, en kan worden aangepast aan andere talen.

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content