Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Hij foeterde weer, mijn boekhouder, dat die toepassingen van de belasting en btw-diensten voor geen meter werken, dat je telkens opnieuw moet inloggen, op hoop van zegen, dat ie oneindig veel tijd verliest, alle gegevens opnieuw moet invoeren. Boekhouders, ze behoren tot een beroepsgroep die al millennia lang rondloopt. Het zijn niet de meest exuberante en liederlijke species, maar dat hoeft ook niet. Ik kan hem ook aanduiden als mijn persoonlijke chief financial officer, maar dat klinkt misschien wat protserig.

Staat hij alleen met zijn gefoeter? Welnee, zijn collega’s, beroepsverenigingen van boekhouders, klagen eveneens steen en been over de ‘e-systemen’ van de Federale OverheidsDienst Financiën. Ik neem er even Data News van begin september bij: ‘FOD Financiën is onvoldoende klantgericht, zowel wat de boekhouder als zijn klant betreft’. ‘De toepassingen zijn niet toegankelijk tijdens de normale kantooruren en het is niet leuk om ’s avonds naar kantoor terug te moeten keren’. ‘En als je te laat bent krijg je een boete’. ‘De helpdesk is een ramp: je krijgt op een bandje of een kort gesprek te horen ‘ja, er is een probleem met die toepassing, gevolgd door een droge klik’.’ ‘Boekhoudsoftware en de betalingssoftware van de overheid moeten beter op elkaar afgestemd worden zodat informatie zonder al te veel manipulaties doorgegeven kan worden.’ Een bende klagers en zeurpieten, die boekhouders?

Op het ‘ministerie’ worden die klachten wuftig weggewuifd: de toepassingen waren slechts 7 dagen minder dan 95 % beschikbaar gedurende 24 uur, in de eerste zes maanden werden 30 tot 35 miljoen documenten ingevoerd. En voordat er gebeld wordt naar de helpdesk, kan men er maar beter de fameuze FAQ-lijst bij halen.’ Geen vuiltje aan de lucht?

Eind september, drie dagen voor de deadline voor het indien van de vennootschapsbelasting was het opnieuw van dattum. De elektronische diensten van de fiscus lagen urenlang plat… voor onderhoudswerken. Van een goede timing gesproken… Het was een zaterdag, akkoord, en de onderhoudswerken zouden enkel in de voormiddag plaatsvinden, maar een netwerkincident zorgde ervoor dat het zo goed als de hele dag duurde. En laat ons wel wezen, in het verleden waren er al voortdurend pannes bij Biztax, Tax-on-web of Intervat.

‘Het e-systeem werkt aan een tempo van een computer in de jaren ’80,’ zo beschreef een boekhouder het in de financiële kranten De Tijd en L’Echo. En ‘de fiscus moet dringend investeren in hard- en software,’ meent het Beroepsinstituut voor Erkende Boekhouders en Fiscalisten. Dat is vreemd, want onder minister van financiën Didier Reynders werden zakken vol geld aangedragen naar de it-systemen van de fiscus. Met lede ogen zagen collega-cio’s van de andere federale overheidsdiensten hoe de it-baas van financiën weelderige bestellingen kon plaatsen. Sommigen fluisterden dat Reynders het maar wat liet aanmodderen omdat hij als liberaal zijn onderdanen toch liefst zo weinig mogelijk belastingen zou willen laten dokken.

Sinds januari, nu bijna een volledig jaar, zit de FOD Financiën zonder cio, toen Louis Collet een stap opzij moest zetten. Het is zoals steeds godbetert wachten op een nieuwe regering en een minister van financiën voordat die benoeming doorgevoerd kan worden. Een land dat ondanks de hoogste belastingdruk ter wereld zo’n tekort aan inkomsten heeft, mag er toch voor zorgen dat de inkomsten op een perfecte wijze aangegeven kunnen worden. Zodat alvast mijn boekhouder wat minder moet foeteren.

LUC BLYAERT

In het verleden waren er al voortdurend pannes bij Biztax, Tax-on-web of Intervat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content