In het kader van haar investeringsplan 2011-2015 kondigde de bank- en verzekeringsgroep ING Belux vorig jaar aan dat ze van plan is om 300 miljoen euro te investeren in ict, via een programma dat bovenop de “normale” investeringen van ongeveer 70 miljoen per jaar komt. Voor 2011 is er sprake van ongeveer 55 miljoen euro extra voor een totale investering van 125 miljoen euro, terwijl een budget van 220 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de komende 4 jaar. Voor ING Belux vormt technologie immers een belangrijke differentiator waarmee ze haar multi-channelstrategie kan ontplooien, waarbij ze de klant als uitgangspunt en input neemt voor alle communicatie. Daarnaast worden er volop informatici aangeworven.

In 2011 heeft ING haar website al volledig in een nieuw kleedje gestoken en haar homebanking applicatie vernieuwd. Ook heeft de bank nieuwe versies van haar mobiele site gelanceerd voor iPhone en iPad. Dezae maand nog wordt de Android-versie verwacht. De groep gaat de komende maanden trouwens 235 kantoren herinrichten (een programma dat loopt over 3 tot 4 jaar), zodat de medewerkers dichter bij de selfbank zitten en er een speciale ruimte wordt uitgetrokken om klanten te helpen bij hun toegang tot internetbanking en mobile banking. Er werd een budget van 0,5 miljoen euro per kantoor voorzien en de eerste kantoren met een ‘new look’ zouden tegen de zomer hun deuren moeten openen.

De groep heeft ook besloten om stap voor stap een nieuwe core banking oplossing in te voeren. “Een 99,95 % beschikbaarheid van onze systemen is niet meer voldoende”, zegt ceo Ralph Hamers. “Want de back-office die in de late jaren ’80 en de vroege jaren ’90 werd ingevoerd, was erg solide, maar blijkt nu weinig flexibel te zijn en maakt geen optimale time to market mogelijk, zoals we kunnen zien op het vlak van mobile banking. ” Hij voegt er nog aan toe: “Onze concurrenten van morgen zijn Google en Facebook. ”

De ceo geeft nog aan dat er geen enkel outsourcingproject was gepland buiten de deal met ProCapital rond het effectenbeheer.

Vorig jaar nam ING België meer dan 300 informatici aan (het doel was tussen de 250 en 300, tegenover 150 nieuwe aanwervingen in 2010), op een totaal van 1.200 aanwervingen, vooral jonge afgestudeerden. En voor 2012 hoopt het bedrijf 150 informatici in dienst te nemen (op een totaal van 700 mensen), met de nadruk op profielen als process and change managers, technische experts en ervaren analisten.

Tot slot bereidt ING de scheiding van haar bank- en verzekeringsactiviteiten voor, een project dat tegen eind 2013 klaar zal zijn, wat ook weer gevolgen zou hebben voor de informatiesystemen.

[MH]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content