In het Waals Gewest kunnen diverse instellingen de lokale bedrijven it-ondersteuning geven. Een overzicht.

Brigitte Doucet

Infopole (Namen)

Infopole ontstond in 2006 uit de fusie van Cluster TIC, Infopole I.S. en Forum Telecom, en stelt zich tot doel Waalse ict-spelers zichtbaarheid te geven en met elkaar in contact te brengen “met de bedoeling hen aan te zetten tot partnerships en zakelijke opportuniteiten te creëren”, legt directeur Thierry Villers uit. Gebruikte middelen: verspreiding van aankondigingen van overheidsopdrachten zowel Belgisch als Europees, doorspelen van specifieke vragen tot partnerships en organisatie van informatiesessies (soms in samenwerking met instellingen zoals Cetic) rond technologische (veiligheid, open source enz.) of sectorale thema’s (e-health, logistiek). Het basisprincipe is networking. Infopole telt vandaag bijna 150 leden, voornamelijk kleine ict-spelers (minder dan 10 mensen). Infopole speelt matchmaker door de bedrijven met elkaar in contact te brengen, ook over onze grenzen heen. De organisatie ontmoet soms ook de opdrachtgevers (it-departementen van CIBG, Vereniging van steden en gemeenten) “om de evolutie van de behoeften te volgen”. Enkele maanden geleden koos Infopole, op basis van een vraag/aanbod-confrontatie, vijf krachtlijnen die meer aandacht zullen krijgen. De bedoeling is de it-sector beter te structureren en “vraag en aanbod van oplossingen beter op elkaar af te stemmen”. Dat zijn e-health/biotechnologie, logistiek/transport, overheid, profitdiensten (vastgoed, juridische activiteit, boekhouding, adviesbureaus) en bouw.

www.infopole.be

AWT (Namen)

Al tien jaar lang neemt het AWT (Agence Wallonne des Télécommunications)drie functies op zich: technologisch (maar ook juridisch en methodologisch) toezicht, advies (vooral voor de Waalse regering en andere spelers zoals Awex, Forem en AST) en promotie van de ict-sector (via zijn portal, zijn Vigie-database met meer dan 900 bedrijven, thematische of sectorale events die solo of samen met andere instellingen worden georganiseerd). “Omdat we neutraal willen blijven, geven we geen advies aan bedrijven”, verduidelijkt woordvoerder André Blavier van het AWT. “We helpen wel om innoverende technologieën en spelers te identificeren en deze te introduceren bij mogelijke partners.”

Het AWT wil de klemtoon vandaag nog meer leggen op diensten op basis van zijn referentiesysteem Vigie: keuze van bedrijven voor economische missies, aandacht vestigen op good practices en nieuwe technologieën, netwerking van bedrijven, samenwerking tussen diverse ‘clusters’ in het gewest. De rol van het AWT kan nog worden uitgebreid nu de Gewestelijke Beleidsverklaring vraagt om “de opdracht van advies en bijstand aan kmo’s en zelfstandigen te versterken en zo de toegang tot breedband te vergemakkelijken” en om meer als katalysator voor ontwikkeling voor start-ups in ict te dienen. “Onze eerste opdracht wordt ongetwijfeld een evaluatie van de behoeften.” Het AWT zou tot slot ook expertise op het vlak van e-learning, informatisering van lokale overheden, of internettoegang voor de burger kunnen inbrengen.

www.awt.be

Innovatech (Gosselies)

In 2008 gaf de Waalse regering het CeRDT (Centre hennuyer de Promotion de la R&D et de valorisation des Technologies) de opdracht om zijn Henegouwse activiteiten uit te breiden tot heel Wallonië. Het centrum werd herdoopt tot Innovatech en kreeg nu als opdracht “Waalse kmo’s en mensen met plannen te ondersteunen in hun stappen naar technologische innovatie”. Het stelt zich dus op als methodologisch begeleider om toezicht en leiding te verschaffen bij processen van technologische innovatie. Hiervoor werd een iteratief proces in negen (facultatieve) stappen uitgewerkt: diagnose (potentieel tot technologische ontwikkeling), aanbevelingen en actieplan, hulp bij de organisatie van het technologische toezicht, toezicht, objectivering van de ideeën, keuze van innovatiepistes, juridische ondersteuning, risicoanalyse, projectplanning, hulp bij het opstellen van een begroting, en valorisering van de ontwikkeling.

De rol van de adviseurs is de risico’s in te dijken die inherent zijn aan de ontwikkeling van een nieuw product, procedé of dienst. Het doel is de kmo-bedrijfsleider te helpen de kennis van een projectmanager technologische innovatie te verwerven.

www.innovatech.be

CETIC (Gosselies)

Bedrijven kunnen bij het Cetic (Centre d’Excellence en Technologies de l’Information et de la Communication) terecht voor drie soorten kennis en expertise. Wat programmatuurtechnologie aangaat, kan het centrum diensten aanbieden voor evaluatie en verbetering van de kwaliteit van de ontwikkelingsmethoden (bv. codeanalyse) en van de productkwaliteit. “Wij kunnen bijvoorbeeld de foutgevoeligere delen van de code identificeren zodat het bedrijf weet waar nog inspanningen nodig zijn”, stelt Cetic-directeur Simon Alexandre. Andere krachtlijn: de zogenaamd ‘servicegeoriënteerde’ technologieën (soa, SaaS, cloud, grid), de semantische technologieën en open source. “Wij kunnen bedrijven helpen deze technologieën te beheersen en te integreren in hun diensten en producten, bijvoorbeeld om van client/server-modus naar soa te evolueren, hoe ze de cloud kunnen gebruiken, helpen inschatten of ze hun oplossing naar dit nieuwe stadium kunnen laten evolueren, en hoe ze de problematiek rond infrastructuur en migratie kunnen in kaart brengen.” Derde krachtlijn: prototyping van communicerende ingebedde systemen. Het Cetic verleent assistentie in programmering, draadloze communicatieprotocols en realisatie van prototypes (vooral voor sectoren als transport en afstandsgeneeskunde).

www.cetic.be

Multitel (Bergen)

Dit onderzoekscentrum is vooral gespecialiseerd in mens/machine-interfaces, ingebedde systemen, beeldverwerking en computernetwerken. De missie van Multitel luidt: “Bedrijven (vooral kmo’s) innoverende oplossingen leveren die hun concurrentiekracht verbeteren.” De hulp bij het innovatieproces krijgt de vorm van technologisch toezicht, opleidingen door gespecialiseerde ingenieurs, aanreiken van nauwkeurige antwoorden op vragen van technologische aard (van pre-analyse tot prototyping en integratie). Met Multitel kunnen ze hun concepten testen op gespecialiseerde uitrustingen die soms te duur zijn voor een kmo. Begeleiding is mogelijk voor kmo’s die deelnemen aan onderzoeksprogramma’s die subsidies krijgen (van het Waals Gewest of van de Europese Unie). “Een kmo beschikt niet over de middelen om toegepast onderzoek te doen. Wij kunnen dan een prototype realiseren dat het bedrijf in kwestie later tot product kan omvormen”, stelt Serge Boucher, directeur van Multitel. Zo werd aan de start-up Eonix de technologische basis (RTLS) geleverd voor een oplossing voor lokalisatie en positionering van materiaal. Eonix heeft hiermee een toepassing voor de medische wereld ontwikkeld (meer hierover in Data News van vorige week). Multitel zal ook helpen bij de internationalisering van dit product (meertalige versies, interfacings enz.).

www.multitel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content