Pieterjan Van Leemputten

Windows XP gaat zijn laatste twee maanden in. Maar met iets minder dan 8,8 procent marktaandeel is de kans groot dat er na 8 april nog een pak toestellen overblijven.

“We hebben de plicht onze klanten te informeren”, legt Jean-Benoit Van Bunnen, verantwoordelijk voor Windows en Surface bij Microsoft Belux, uit. “De pc’s met XP die binnenkort overblijven vormen een gevaar.” Dat komt omdat de ondersteuning voor het besturingssysteem, dat al van 2001 dateert, binnenkort afloopt. Of anders omschreven: veiligheidsproblemen die pas nadien worden gevonden, blijven onopgelost met alle risico’s vandien.

De 8,8 procent is echter maar een schatting op basis van cijfers van Statcounter. Maar Van Bunnen heeft wel een goed besef van waar de laatste toestellen zich bevinden. “We zien XP op twee plaatsen: bij de laggers, mensen die hun pc enkel gebruiken om te mailen en surfen, en in kmo’s. Hoe kleiner de kmo, hoe groter de kans dat je er XP tegenkomt. Vaak is bij beiden de redenering ‘het werkt nog, dus ik verander niet’. Kmo’s met minder dan tien personen hebben ook geen eigen it-beheerder om hen er op te wijzen. Maar het besef groeit wel. Meer dan zestig procent van hen is op de hoogte van het einde van de ondersteuning.” In grote bedrijven speelt het probleem veel minder volgens hem. “Daar zijn er deploymentprogramma’s die op gang komen”, zegt Van Bunnen. Daarbij kan het zijn dat niet elk bedrijf de deadline haalt, maar de beweging is wel ingezet.

Is er dan echt geen manier om Windows XP overeind te houden? “Voor grote bedrijven is er de mogelijkheid om een custom support agreement te nemen. Als ze problemen krijgen met XP dan is er op maat gemaakte ondersteuning. Maar zo’n custom support agreement is natuurlijk niet goedkoop. Sommige bedrijven nemen dit voor enkele maanden, vaak omdat het makkelijker of goedkoper is dan een versnelde uitrol van een nieuw besturingssysteem.”

Wie XP in zijn bedrijf toch broodnodig heeft, kan altijd terugvallen op virtualisatie zoals VMware, of de emulation modus in Windows 7. “We zien ook in bepaalde bedrijven dat een aantal kritieke machines op XP draait voor controles in hun systemen. Als ze die moeten veranderen betekent dat ook een aanpassing in de infrastructuur van hun magazijn. Zij hebben daarom hun machine geïsoleerd van het netwerk en dan kan je XP wel blijven gebruiken.”

Van Bunnen verwacht dat tegen 8 april meer dan negentig procent van de pc’s niet langer op XP draait. “Voor grote bedrijven mikken we op 99 % tegen 8 april.” Bij consumenten en kmo’s is dat moeilijker in te schatten omdat Microsoft niet rechtstreeks aan hen verkoopt. Wel wil het bedrijf via meldingen op zijn eigen website en via organisaties als Unizo communiceren naar bedrijven. “In Nederland gebeurt dat nu met de bankvereniging naar gebruikers van internetbankieren toe. Het helpt enorm als je via derde partijen je boodschap nogmaals kan brengen. Anders krijgen mensen het idee dat we dit enkel doen om nieuwe pc’s te verkopen.”

Dat Windows XP werd beschouwd als een mijlpaal in de ontwikkeling staat buiten kijf, maar waarom blijven mensen er meer dan tien jaar later zo hardnekkig vasthouden? “De meesten die nu nog XP gebruiken weten niet eens wat een OS is. Ze kennen het verschil niet tussen Windows XP, Office of HP. Voor hen is Windows ‘iets van Microsoft’ en daar stopt het.”

Dat het besturingssysteem lang over zijn versheidsdatum populair blijft, is wel iets waar het bedrijf over nadenkt in zijn volgende versies, die op een dag ook rijp zullen zijn voor de vuilnisbak. “Het is onze verantwoordelijkheid om gebruikers te beschermen. Daarom wordt het bij elke versie makkelijker om te upgraden. Sinds Vista vraagt elk nieuw OS ook minder hardwarecapaciteiten en neemt het minder ruimte in. Een machine die draait op Windows 7 kan bijvoorbeeld perfect op Windows 8 en 8.1 draaien en dat ga je ook zien in volgende besturingssystemen. Dat is natuurlijk geen sluitende oplossing, maar we werken er aan om upgades bij elke versie makkelijker te maken.”

Pieterjan Van Leemputten

‘Het helpt enorm als je via derde partijen je boodschap kan brengen. Anders krijgen mensen het idee dat we dit enkel doen om nieuwe pc’s te verkopen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content