Hugo Kerschot stapte niet voor niets begin oktober op als managing partner en aandeelhouder van iVOX en Indigov. Hij laat die Leuvense onderzoeksbedrijven na 3 jaar voor wat ze zijn en richt IS-practice op omdat hij een leemte op de markt ziet. De markt trouwens waarin beide bedrijfjes ook actief zijn: die van ‘de Informatiemaatschappij’, of beter de ‘informatisering van de maatschappij’. Concreet gaat het om (vaak Europese) overheidsprojecten voor ‘e-government’, ‘e-inclusion’, ‘e-health’, …

“Bij iVox en Indigov maakten we vaak deel uit van grote projecten op domein – studies, onderzoeken – in samenwerking met grotere consultants als Deloitte of Capgemini”, vertelt Kerschot. “Die grote bedrijven hadden nu eenmaal nood aan een kleinere partij met gespecialiseerde kennis en ervaring. Welnu, met IS-practice zet ik een netwerk op van die vaak kleine nichebedrijven en grote consultants en integratoren. Op basis van de Europese lastenboeken kan ik dan de juiste partijen en competenties ‘matchen’ en vervolgens de offertes schrijven om de deal binnen te halen.” Daarbovenop kan IS-practice dan de ‘program management’-functie uitoefenen. “Vaak is er binnen die consortia van consultants nood aan een neutrale speler die het project leidt. Wij bieden die dienst aan.” Een derde poot van de activiteiten van IS-practice mikt op de gesubsidieerde onderzoeksprojecten binnen de Europese kaderprogramma’s. “Ook daar kunnen we een soort ‘matchmaker’ zijn tussen onderzoeksinstellingen en privé-partijen.”

Neutraal

Partners op het lijstje van Kerschot zijn Deloitte, Capgemini of KPMG, naast spelers als het Britse 21cConsultancy of het Griekse Gov2U tot zelfs ngo’s. En uiteraard ook Indigov en iVOX, wat ineens verklaart waarom Kerschot uit het kapitaal van die bedrijven is gestapt. “Het is belangrijk dat voor de grote spelers duidelijk is dat ik neutraal ben.” Kerschot is ervan overtuigd dat er weinig rechtstreekse concurrenten zijn. “Er zijn wel enkele partijen die proposals uitschrijven en een paar kantoren voor projectmanagement, maar geen enkele spitst zich enkel toe op dit domein.”

Voorlopig is IS-practice naar eigen zeggen een one man show. Maar als het bedrijf succes boekt, zal er snel nood zijn aan ervaren projectmanagers, weet Kerschot. “Ofwel bouw ik een netwerk uit van freelancekrachten, ofwel neem ik enkele mensen vast in dienst. De eerste doelstelling voor het komende jaar is de agenda goed gevuld te krijgen. Dan kijken we wel verder.”

Partner Content