Dit jaar rolt De Lijn een groot applicatie- en desktopvirtualisatieproject uit. Via Citrix zullen de medewerkers van op 125 sites gebruik maken van applicaties en toegang krijgen tot hun data die zich in het centrale datacenter van De Lijn bevinden. De opdracht is gegund aan Raido.

Vijf jaar geleden al besliste De Lijn om zijn it-infrastructuur te consolideren in zijn datacenter in Mechelen. Na de virtualisatie van het serverpark en de storageomgeving bleek applicatie- en desktopvirtualisatie de voor de hand liggende volgende stap. “Met name op het vlak van softwaredistributie willen we meer efficiëntie realiseren”, zegt Bert Van Hemelen, infrastructuurmanager bij De Lijn. “We hebben ongeveer 125 sites. Traditionele softwaredistributie gaf niet altijd het gewenste resultaat, waardoor de releases een te grote doorlooptijd kregen. Bovendien was het niet evident om medewerkers toegang te geven tot de volledige cataloog van applicaties en data.”

De Lijn gunde het consultancyluik van het project aan Raido. Bert Van Hemelen: “Uitgangspunten zijn de eenvoud van beheer en het vergroten van de flexibiliteit.” Raido werkte een proof of concept uit voor de verschillende omgevingen van De Lijn: de Lijnwinkels (2 pc’s met kantoortoepassingen en een verkoopprogramma), de stelplaatsen (5 à 10 pc’s met een planningapplicatie), de onderhoudscentra (met applicaties voor onderhoudsplanning en supply chain) en de provinciehoofdzetels (2 à 300 pc’s met administratieve toepassingen). Raido stelde per type locatie een architectuur voor met Citrix als oplossing voor applicatie- en desktopvirtualisatie.

Centraal beheerde flexibiliteit

“Door de toepassingen centraal vanuit het datacenter via een saas-model aan te bieden, valt de lokale complexiteit weg”, legt Bert Van Hemelen uit. De Lijn schakelt zo de problematiek van de softwaredistributie en lokale opslag uit, terwijl het bedrijf op alle locaties dezelfde applicaties en data beschikbaar kan stellen. “Bovendien kunnen we vanuit het datacenter een hogere graad van performantie en beschikbaarheid garanderen.” Het gebruik van Citrix biedt De Lijn ook de flexibiliteit die het bedrijf nodig heeft in functie van zijn verdere evolutie. “We kunnen onze medewerkers nu ook makkelijker aanbieden om thuis te werken. Op zich is dat een neveneffect van het project, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen.” De Lijn telt op dit moment ongeveer 300 thuiswerkers. De uitrol van Citrix op alle locaties zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content