Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Leek Alcatel-Lucent vóór 12 maanden een zwalpend schip, dan lijkt het bedrijf onder ceo Combes met kracht herrezen te zijn. Meer nog, de communicatiemarkt heeft erge nood aan de nieuwe producten, klinkt het.

Opmerkelijk hoe Alcatel-Lucent zijn Technical Symposium, dat doorging nabij de eerbiedwaardige Bell Labs in New Jersey, VS, van start liet gaan met een bijzondere nadruk op de herwonnen gezondheid van het bedrijf zelf. Ceo Michel Combes stelde uitdrukkelijk: “we staan er weer, klaar voor het tweede hoofdstuk in het Shift-plan!” In de voorbije 18 maanden heeft dat ‘Shift’-plan de nodige vruchten afgeworpen – zoals een hernieuwde financiële gezondheid, dankzij een herfinanciering, een herwonnen winstgevendheid en kostenbesparingen – en die boodschap werd uitgebreid gebracht aan de verzamelde journalisten, analisten en – belangrijker nog – investeerders (“op onze eerste ‘Investors Day sinds 2006”). Het belangrijke verschil? “Geen generalist meer, maar een focus op waar Alcatel-Lucent het verschil maakt” en “we hebben nog nooit zo’n sterke alignering van ons productaanbod op de noden van de markt gehad.”

DANKZIJ DE VOORBIJE JAREN

“Netwerken vormen het fundament van de digitale economie,” aldus Combes, en “de markt gaat in onze richting.” Dat betekent naar de producten die Alcatel-Lucent in de voorbije jaren intensief heeft ontwikkeld, met het oog op maximale debieten in zowel de kern van de telecomnetwerken, als naar de toestellen van eindgebruikers toe.

Een sleutelcomponent in dit alles moeten de ‘ultra broadband small cells’ vormen. De laatste meters tussen het – in toenemende mate – mobiele eindgebruikerstoestel en het achterliggende bekabelde netwerk vereist steeds meer debiet, en dat kan onder meer door een beter gebruik van elk kanaal. Dat vertaalt Alcatel-Lucent in grote aantallen kleine cellen – zowel binnen- als buitenshuis – die dankzij het lage zend/ontvangstvermogen alle golflengten telkens weer kunnen hergebruiken. Zo heeft Alcatel-Lucent al een testproject opgezet voor de inbouw van kleine cellen in de straatinfrastructuur van JCDecaux (reclamepanelen, wachthuisjes voor bus en tram). Daar bevinden zich immers zowel potentiële gebruikers als de nodige voorzieningen zoals stroomkabels. Met kleine cellen wordt ook gemikt op de infrastructuur van events waar heel grote aantallen personen op een kleine oppervlakte bij elkaar zijn (zoals sportstadia, festivals), maar ook in bedrijven en kantoorcomplexen, scholen en dergelijke.

Wat een optimaal gebruik van bestaande netwerkinfrastructuur betreft, blijft Alcatel-Lucent ook vooruitgang boeken met de koperdraden in de grond, met steeds hogere frequenties van het signaal (wat zich vertaalt in grotere debieten). Tegen 2020 moet de XG.Fast-technologie over koper goed zijn voor 500 MHz, met ondertussen al G.Fast à 106 MHz en 212 MHz tegen 2016. In het bijzonder de Belgische vestiging heeft op kopergebied zijn sporen verdiend, met onder meer baanbrekend werk inzake vdsl2 en vectoring (een techniek om ‘crosstalk’/ ‘overspraak’- het onderling verstoren van signalen tussen de koperaders in de telefoniedraden) te remediëren. België heeft overigens ondertussen ‘s werelds dichtste vdsl2-netwerk, onder meer voor hd-televisie en hogesnelheidsinternetverbindingen.

En voorts legt Alcatel-Lucent zich toe op het optimaliseren van ip-verkeer over glasvezel door de kern en aan de rand van telecomnetwerken. Zo werd op het Technical Symposium de nieuwe virtualised service router aangekondigd – een softwareuitvoering van Alcatel-Lucents service router platform. Alcatel-Lucent ent dit onderzoek op het werk rond software defined networks, zoals gecommercialiseerd door dochterbedrijf Nuage Networks, dat op het symposium de aankondiging van een software defined vpn deed.

Fundamenteel bij dit alles is Alcatel-Lucents vaste overtuiging dat ‘every success has its network’, want alle toestellen zullen in toenemende mate nood hebben aan het extra verwerkingsvermogen en de opslag die centrale systemen (in de cloud) kunnen bieden aan de (draadloze) systemen van de eindgebruiker. En tijdens het symposium straalde ceo Combes en zijn team van zelfvertrouwen om op dit punt Alcatel-Lucent tot een winnaar te maken.

Guy Kindermans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content