Frans Godden Frans Godden is freelance journalist.

Als combinatie van revalidatie-, woon- en zorgcentrum heeft De Mick behoefte aan een solide communicatie-infrastructuur. Vandaar een groot project voor de toepassing van wlan en ip-telefonie in samenwerking met Quentris.

De Mick ligt midden in de bossen van Brasschaat. Het omvat een gespecialiseerd ziekenhuis (neurologie, chronische ziekten, palliatieve zorgen en locomotorische revalidatie) met 100 bedden en een rusthuis voor 115 bewoners plus nog kortverblijf voor 8 bejaarden. Eind oktober is ook de eerste steen gelegd van een nieuw gebouw waarin een ‘nursing home’ voor gehandicapten wordt ondergebracht met nog eens 36 bedden. Dit gebouw, dat tegen september volgend jaar klaar moet zijn, staat zo’n 100 meter van de huidige campus en wordt via glasvezelkabel verbonden met de bestaande gebouwen.

Info aan het bed

“Het feit dat alles geïnformatiseerd wordt en alle patiëntengegevens nu in de computer zitten, maakt dat je ook een infrastructuur moet voorzien die het mogelijk maakt met de computer tot aan het bed van de patiënt te komen en van daaruit draadloos toegang te krijgen tot zijn interdisciplinair dossier”, zegt Ludo Van Kets, algemeen directeur van De Mick. “Daarom hebben wij zowat anderhalf jaar geleden al besloten om een volledig draadloos netwerk uit te bouwen voor het hele centrum. We hebben toen vier bedrijven aangeschreven – Belgacom, Siemens, Nextel en Quentris, zijn ook toepassingen gaan bekijken, en uiteindelijk is de keuze op Quentris gevallen, ondermeer omdat zij voldoende ervaring met draadloze lan’s en voip konden voorleggen, en ook vanwege de prijs. Quentris kon immers onze bestaande Nortel-telefooncentrale migreren naar een nieuwe ip-centrale, en dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel.”

Volledig nieuw netwerk

Quentris is het competence center voor communicatietechnologie van Suez Engergy Services. Het ging in mei van dit jaar bij De Mick van start met de installatie van een nieuw netwerk, aangevuld met een wlan, en sedert begin september is alles al operationeel in het ziekenhuisgedeelte. Eind november zal de uitrusting van het rustoord voltooid zijn. Ook de telefooncentrale heeft intussen haar upgrade gehad zodat het personeel nu gebruik kan maken van draadloze ip-telefoontoestellen die niet alleen de mobiliteit nog verbeteren maar waarmee ook rechtstreekse toegang tot patiënteninformatie mogelijk wordt. Voor de nabije toekomst plant De Mick ondermeer nog de installatie van een Call Pilot Unified Messaging-platform en een toepassing voor het gecentraliseerd beheer van alarmsignalen. Het personeel zal een alarm afkomstig van zowel het Nurse Call systeem als van de Brandcentrale of het Building Management systeem dan rechtstreeks op de draagbare telefoons kunnen ontvangen,.

“Op dat moment geloof ik toch wel dat we mee vooraan in het peloton zullen fietsen wat communicatie-infrastructuur in rust- en verzorgingstehuizen betreft”, zegt Van Kets. “Vooral de toegang in realtime tot de interdisciplinaire patiëntendossiers vanaf om het even welke locatie is daarin een zeer belangrijk aspect.”

Frans godden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content