De regel van negen

Pierre Focant (links) en Pascal Leurquin (rechts)
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Na twee jaar crisis startte Systemat eind 2015 met een groot project om terug winstgevend te worden, zich te herfinancieren en te herstructureren in functie van nieuwe strategische keuzes. Een operatie die met slaande trom doorgevoerd wordt onder leiding van Pascal Leurquin, de nieuwe CEO, die 9 autonome entiteiten heeft opgericht.

Toen Pierre Focant in 2011 overging tot een management buy-out (MBO) voor Systemat met Vincent Schaller, besloot hij de vennootschap te laten evolueren naar een aanbod van it-oplossingen. “Daarop volgden twee mooie jaren”, herinnert hij zich. Ze werden echter gevolgd door twee jaren van verlies, die uitmondden in een financiële kater en de drooglegging van de kredietlijnen. “De structuur was niet meer aangepast aan de realiteit van de markt”, legt hij uit.

REORGANISATIE

Daarom werd Pierre Focant in oktober 2015 deputy ceo onder nieuwe ceo Pascal Leurquin. Die laatste kreeg de opdracht orde op zaken te stellen in het huis, geruggensteund door zijn ervaring in financiële audit bij Solvay, Casterman en recenter nog bij Caméléon. Hij kreeg een drievoudige missie : het bedrijf terug winstgevend maken, de onderneming herfinancieren en een structuur invoeren om de nieuwe strategische keuzes concrete vorm te geven. “Emotionele aspecten die een rol kunnen spelen bij een manager die ook eigenaar is, werden overboord gegooid”, aldus Pascal Leurquin.

In de praktijk werd de groep geherstructureerd naar negen kmo’s voor de verschillende activiteiten van de groep onder de koepel van Systemat Belux. Zo kwam er een kmo voor distributie en projectmanagement, licensing, de Europese instellingen of logistiek/onderhoud/reparatie, en een website voor b2c-verkoop. Andere activiteiten werden dan weer gedeconsolideerd, zoals cloudoplossingen, drukwerk of financiering/huur op lange termijn, terwijl sommige participaties opnieuw werden bekeken (zo werd SeeZam van de hand gedaan).

De Luxemburgse dochteronderneming (die fors verlies leed) werd bij de Luxemburgse groep RGroupe gevoegd, waarvan de dochterondernemingen Rcarré en Agil-IT werden gefuseerd. Rcarré is gespecialiseerd in de markt voor Luxemburgse kmo’s en Systemat Professional Services PSF werkt voor grote ondernemingen. Tegelijkertijd werd het personeelsbestand teruggeschroefd en verlieten 75 mensen het bedrijf. Ook andere bezuinigingsmaatregelen werden genomen : minder kantoorruimte, groepering van algemene diensten enzovoort.

TERUG WINSTGEVEND WORDEN

“In totaal werd bijna 6 miljoen euro bespaard, terwijl de beslissingen op zeer korte tijd werden genomen en toegepast, in minder dan 8 maanden”, aldus Pascal Leurquin. Hij vertelt er nog bij dat het bedrijf in het eerste kwartaal van boekjaar 2016 (eind juni) terug winstgevend is geworden. “En het boekjaar zal naar alle verwachting ook winstgevend zijn”, zegt hij verheugd. “Bovendien heeft Systemat inmiddels al zijn schulden afgelost.” Hierdoor kan de groep terug een bankfinanciering aangaan.

Pierre Focant : “Elk van de 9 ondernemingen fungeert nu als een kleine kmo die zowel verantwoordelijk is voor haar eigen winstgevendheid als voor haar partnerships. Zo kan een bedrijf contact opnemen voor een prestatie binnen of buiten de onderneming, de facturering gebeurt aan de marktprijs.”

“Na 4 jaar van autonome groei creëren we voortaan waarde,” voegt de deputy ceo eraan toe als uitleg voor de overname van het bedrijf Inca Networks, een cloud provider uit Aarschot gespecialiseerd in een aanbod aan kmo’s.

“De groep groeit nu in al haar vakgebieden”, besluit Pascal Leurquin. Systemat ijvert voor het lopende boekjaar voor een omzet van 110 tot 115 miljoen euro. “Het gedroeg zich in het verleden als een rijk bedrijf. Gelukkig had de onderneming cashgeld om klappen op te vangen. Maar nu hebben we een kritieke omvang bereikt, zonder onze kmo-geest en onze flexibiliteit te verliezen.”

“Na een strategische turnover met de MBO in 2011, spreken we nu van een financiële en structurele turnover”, besluit Pierre Focant.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content