We hebben aan de vier ‘megavendors’ gevraagd wat volgens hen de belangrijkste trends zijn in het huidige BI-landschap. Hun antwoorden zijn behoorlijk uiteenlopend.

Frank Buytendijk, vice-president Enterprise

Performance Management bij Oracle

> de steeds grotere toename van de te verwerken datavolumes “die noopt tot het gebruik van datawarehouse appliances” (zoals diegene die onlangs door HP en Oracle werd op de markt gebracht)

> de nauwere integratie van BI in de operationele processen (crm, erp, supply chain management…). “Dat is een belofte die gestalte krijgt. Er zijn steeds meer projecten, vooral op het vlak van crm.”

> de opkomst van BI ‘on-demand’.

Timo Elliott, directeur BI Strategy bij SAP

> de information mining in niet-gestructureerde gegevens

> het principe van de ‘gesloten lus’ tussen transacties, operaties en strategie

> BI die met behulp van integratietools – als basis voor de creatie van nieuwe applicaties zoals GRC (governance, risk, compliance) – “nauwer verbonden is met de EPM-applicaties (Enterprise Project Management), om bijvoorbeeld een verband te leggen tussen de risico’s van een geografische uitbreiding of de lancering van een product en zijn impact op de prestaties van het bedrijf. Het gaat erom workflows te creëren, processen robuuster te maken, de verschillende betrokken personen in de afdelingen financiën, productie, transport, … aan te sporen om de stroom en het belang van de gebeurtenissen te visualiseren.”

Ronny Kerkhofs, directeur ‘software brand’ bij

de afdeling Information Management van IBM

> BI in real time, “waarop klanten steeds meer zitten te wachten, zelfs na afweging van de opgelopen kosten. De toegankelijkheid van het materiaal en de nieuwe mogelijkheden, ook op mobiele toestellen, leiden meer en meer tot het real time model.”

> mobiele toegang, “die waarschijnlijk nog populairder wordt gemaakt door het succes van de Blackberry of de iPhone”

> BPI (Business Process Intelligence) waarbij BI-technieken en -tools (analyse, simulatie, mining, …) worden toegepast op bedrijfsprocessen om te bepalen welke maatregelen moeten worden getroffen om hun verloop of gedrag te verbeteren.

Ian McDonald, business lead BI voor

Microsoft Western Europe

> de inlassing van BI in de “dagelijkse desktop-ervaring” van de gebruiker, zonder dat hij daarvoor hoeft te jongleren met applicaties of bijkomende opleidingen moet volgen

> de overschakeling van een centralistische ‘push’-benadering, naar een ‘pull’-aanpak die uitgaat van de gebruikers in het bedrijf “die inhoud verbruiken maar ook aanmaken en delen met andere teamleden om tot beslissingen te komen”

> ” simplify, simplify, simplify. Met opnieuw meer innovatie, zoals de in-memory analyse in real time waarmee gebruikers zelf relaties kunnen identificeren tussen informatie, zonder nog een beroep te doen op de it.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content