Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Nadat Dell lange tijd vertrouwd had op OEM voor zijn opslag (meer bepaald EMC), is het bedrijf voortaan van plan om de technologie die de afgelopen jaren overgenomen werd te combineren om verschillende niveaus van geïntegreerde opslag aan te bieden.

De voorbije jaren heeft de opslagmarkt zich geconsolideerd, maar Dell heeft zeker niet stilgezeten. Het nam immers EqualLogic, Exanet, Ocarina Networks en Compellent over (3Par is hen echter ontglipt). Allemaal technologieën die volgens de directie tot de beste behoren en die nu geïntegreerd moeten worden, zodat Dell niet langer een “gewone” storage reseller is, maar evolueert naar een “high margins” model met een architectuur die mee kan evolueren. Dit is de uitdaging van de “Fluid data” strategie, die erop gericht is diverse opslag tiers te creëren en de klant in staat te stellen om de laag te kiezen die het best is aangepast aan zijn behoeften, tot een cloud niveau.

In deze context kondigde het bedrijf onlangs een aantal nieuwe producten aan. Zo is er de evolutieve NAS FS 7500 die zowel file- (NFS/CIFS) als block-technologie (iSCSI) ondersteunt, en bedoeld is voor de mid-range markt (capaciteit van 510 TB), “terwijl ze functies bevat die tot nu toe voorbehouden waren voor high-end”.

Onlangs nog onthulde Dell zijn PS 6100 en PS 4100, als vrucht van de overname van EqualLogic. De eerste san-array richt zich tot kleine ondernemingen met maximaal 36 TB aan capaciteit, terwijl de tweede bedoeld is voor het middensegment met maximaal 72 TB capaciteit (waaronder ssd-disks). De twee platforms genieten zo van (gratis) software-upgrades en ze zijn compatibel met de oudere generaties. Er werd ook een overeenkomst gesloten met VMware voor de ondersteuning van de toekomstige VMware vSphere 5 op platforms van EqualLogic, Compellent en PowerVault.

Alleen moet nu nog, zoals altijd, de visie omgezet worden in de praktijk. In het tweede kwartaal van het lopende boekjaar daalde de omzet voor opslag met 20 % naar 502 miljoen dollar (ook al steeg de productverkoop afkomstig van in-house technologie met 15%), maar de ambitie is om naar 5 miljard dollar te gaan in 2014. In dit geval zal dit gebeuren door overnames om het Fluid Data aanbod te versterken en een volledige modulaire stack te creëren.

Marc Husquinet

In het tweede kwartaal daalde de omzet voor opslag met 20 % naar 502 miljoen dollar, maar de ambitie is om naar 5 miljard dollar te gaan in 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content