Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Dell is pas sinds 2008 recht- streeks actief op de storagemarkt en is eerst gegroeid door de overname van technologie. Het aanbod is zich stilaan aan het integreren.

Met de overname eind 2007 van EqualLogic en zijn mid-range opslagarrays zette Dell zijn eerste stappen in storage, na een oem-strategie. In 2010 was het de beurt aan Exanet (file system) en Ocarina (deduplicatie en compressie), en in 2011 aan Compellent (enterprise storage met auto-tiering) en RNA Networks (memory virtualisation), en tot slot aan AppAssure en zijn gegevensbeschermingsoplossing eerder dit jaar.

Allemaal technologieën die Dell geleidelijk aan integreert, met de ambitie om “high-end functies aan te brengen in onze mid-range producten, zonder de high-end aanbiedingen te willen pushen. Dat komt de leveranciers die een erfenis uit het verleden met zich meedragen, goed uit”, aldus Darren Thomas, vice president en algemeen directeur van Dell Storage, die deze beweging vergelijkt met de evolutie van het mainframe naar Unix- en x86-servers. “Dit is de basis van onze strategie ‘fluid by design’.” Een strategie die gepaard gaat met de wil om te vernieuwen, meer bepaald in dynamische tiering op horizontaal vlak tussen platformen en niet meer alleen tussen de high- en mid-range. “We investeren in elke technologie die we kopen”, gaat de storagebaas verder. Nadat Exanet werd geïntegreerd in de PowerVault-servers, werd de technologie ingevoerd in opslagplatformen Compellent en EqualLogic. Ook Ocarina is nu geïntegreerd in DR4000 en AppAssure zal in de nabije toekomst een vast onderdeel vormen van Compellent- en EqualLogic-platformen.

Convergentie

Op het laatste Storage Forum (zie ook onze website van 12 en 14 juni) kondigde Dell een nieuw geconvergeerd EqualLogic blade opslagplatform aan dat kan worden gecombineerd met de PowerEdge blade servers en de Force10 en PowerConnect blade switches. Met dit aanbod kunnen klanten beschikken over een volledig datacenter in een compact blade chassis, gekoppeld aan een geïntegreerde Storage Center beheertool.

Nog op het vlak van convergentie onthulde Dell zijn unified opslagplatform Compellent dat zowel nas- als san-functies combineert.

“We staan al zeer ver in de convergentie, benadrukt Thomas nog. Nu willen we deze convergentie invoeren in de hardware.” We voegen er ook nog noties als schaalbaarheid, prestaties en gebruiks- en beheergemak aan toe in het kader van end-to-endoplossingen.

Evolutie

“Op termijn zullen EqualLogic en Compellent de twee opslagplatformen van Dell worden”, verduidelijkt Carter George, executive director of storage strategy. We zullen dus geen andere hardware kopen. Maar we zouden enkele overnames per jaar kunnen blijven doen, meer bepaald op het vlak van veiligheid, management of flash-storage. We zijn immers van mening dat flash-storage een even grote revolutie zal teweegbrengen als san 15 jaar geleden. Over 3 jaar zullen alle actieve gegevens van een bedrijf op flashgeheugen staan en de schijf zal enkel nog dienen voor ‘cold data’.” Volgens de voorspellingen zou RNA het antwoord van Dell kunnen vormen op het Lightning-project van EMC.

Op de vraag over de evolutie van Dell van een oem naar een volwaardige speler op het vlak van storage, die een daling van de verkoop met zich meebracht, antwoordt hij: “We hebben de dalende verkoopcijfers gecompenseerd door een verbetering van de marges.”

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content