Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Amerikaanse e-health start-up WellDoc heeft in samenwerking met Ford een applicatie ontwikkeld die chronisch zieke chauffeurs waarschuwt als er iets fout dreigt te gaan. “Machine to machine toepassingen dringen steeds nadrukkelijker door in de healthcare sector”, klinkt het.

Als een wagen plots uitwijkt naar de kant van de weg, en de chauffeur zakt weg achter zijn stuur, dan kan je er van op aan dat er ergens iets fout loopt. Laten we nu even veronderstellen dat die man chronisch ziek is. Zou het dan niet interessant geweest zijn als hij quasi automatisch een noodoproep had kunnen versturen, voor hij de controle over zijn stuur verloor?

Dit is geen verre toekomstmuziek meer, want Ford experimenteert al een tijdje met apps in de wagen. Meer nog, de autobouwer heeft zijn Sync-entertainmentsysteem een tijdje geleden zelfs volledig opengegooid voor mobiele applicatieontwikkelaars. Eén van de resultaten is een prototype van een ‘ in car’ e-health systeem, waarvoor Ford heeft samengewerkt met WellDoc, een Amerikaanse start-up die chronische ziektes te lijf gaat met behulp van softwaregebaseerde ‘managementtools’.

Het prototype is in staat om gezondheidsproblemen zoals hartfalen en astma-aanvallen tijdig te voorspellen, en indien nodig de chauffeur te waarschuwen en een bericht uit te sturen. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van de Bluetooth en internetmogelijkheden die het Sync-systeem biedt.

Als een voertuig een gebied bereikt met veel pollen in de lucht, en de chauffeur heeft hooikoorts, dan sluiten de ruiten bijvoorbeeld automatisch, terwijl de luchtcirculatie een versnelling hoger schakelt. Zijn er diabetespatiënten mee gemoeid, dan kan Sync zo worden ingesteld dat de chauffeur altijd en overal toegang heeft tot de WellDoc-database waarin zijn suikerwaarden worden bijgehouden.

“Mensen met diabetes moeten zich aan een strikt regime houden”, geeft Hans Van den Broeck, de Belgische vertegenwoordiger van WellDoc, een woordje uitleg. “De applicatie, door ons ontwikkeld en in samenwerking met Ford in een voertuig geplaatst, helpt die mensen daarbij omdat ze 24/7 verbonden blijven met de tool die hun dagelijkse routine monitort.”

Van den Broeck doelt op het DiabetesManager Systeem, een mobiele softwaretool voor smartphones en gsm’s die suikerzieken ‘coacht’ op basis van gedragsalgoritmen en real time data. Het programma helpt niet alleen patiënten, maar ook dokters, die een verlengstuk kunnen breien aan hun zorgen via het internet.

“Dat we de DiabetesManager gelinkt hebben aan het Sync-systeem van Ford, is meer dan een gimmick”, benadrukt Van den Broeck. “Machine-to-machine toepassingen worden immers gemeengoed, en zeker in de healthcare sector zijn er interessante toepassingen denkbaar.”

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content