Digitale koterijen

Bruno Segers ICT-oudstrijder (o.a. Oracle, IBM, Microsoft, RealDolmen) en voorzitter van FIT.

De Data News CIO of the Year is intussen bekend en de jury heeft het nogmaals overleefd. Wat 20 jaar geleden startte als een ‘ICT manager van het jaar’ projectje is ondertussen uitgegroeid tot een prestigieuze ‘CIO of the Year’ happening met alles erop en eraan.

Tijd om even achter de schermen te kijken en uit de biecht te klappen. De kroon ontbloten is schering en inslag in dit land maar een Data News-jurylid moest destijds in de handen van hoofdredacteur Baudouin Elleboudt, reserve-kolonel bij de Gidsen, zweren op het hoofd van zijn vrouw en kinderen dat hij alle jurygeheimen zou meenemen in zijn graf. Inderdaad, het waren toen allemaal mannelijke juryleden. Er is blijkbaar nog niet veel veranderd, want de CIO of the Year is alweer een man. Ondanks petities, betogingen en zelfs dreigbrieven van de #straffemadammen heeft de Data News-redactie het toch gewaagd aan de jury een shortlist van vijf mannen voor te leggen. Baudouin zou trots geweest zijn op zijn troepen vandaag.

Baudouin is ons veel te vroeg ontvallen en bij vele juryleden komen de lippen dus geleidelijk los, ondanks de dure eed die gezworen werd. Bij velen zijn de kinderen toch het huis uit en sommigen zijn al aan hun tweede of derde vrouw. Data News was toen in handen van de Nederlandse VNU maar voor de catering van de jury zorgde Baudouin persoonlijk. Karnemelk en brood zijn immers niet de juiste brandstof voor de hersenen. Jureren voor de ICT Manager van het Jaar was eerder een Michelin- of Gault Millau-proeverij dan een evaluatie van een ict-rolmodel. Elk jurylid denkt met weemoed terug aan de villa – met zwembad – in de Hulstlaan waar de Data News-redactie destijds gevestigd was. Wat een wijnkelder, wat een cognacbar ! Legendarisch was de uitspraak van een befaamde prof die voorstelde per vogelpik te beslissen toen twee kandidaten exact hetzelfde aantal punten van de jury hadden gekregen.

Het was de spreekwoordelijke druppel. De zakelijke Nederlanders konden deze bacchanalen niet meer aan en verkochten de Data News-parel aan Roularta. Onmiddellijk werd alles professioneler. De ‘ICT manager van het Jaar’ werd uitgebouwd tot ‘CIO of the Year’ ; voor de schermen moest alles glamour en glitter worden. Achter de schermen werd het echter allemaal wat minder. De Dom Pérignon werd plots een cider, de foie gras een broodje en de wijn werd water. Begrippen als cost of ownership en business alignment deden hun intrede, later kwam er zelfs elevator pitch, lean & mean en burn rate bij. De eerste generatie van juryleden gingen met honger – en dorst – van tafel en met hen verdwenen ook de laatste bits en de bytes. Ict is immers mainstream geworden en velen willen de ‘CIO of the Year’ alweer upgraden tot ‘CDO of the Year’.

Voor mij echter geen ‘chief digital officer’ maar een ‘chief disruption officer’. Omdat ik digitaal al lang geen bijvoeglijk naamwoord meer vind. #WeAreDigital en digitaal moet een zelfstandig naamwoord én een werkwoord worden. Een werkwoord voor iedereen. Want de digitale (!) kloof is er nog altijd. Vroeger ging het over hebben of niet hebben. Vandaag gaat het over kennis en gebruik. Terwijl onze kinderen nooit iets anders hebben gekend dan een digitale televisie en een digitale telefoon zijn er nog velen die meer focussen op het verleden dan op de toekomst of die zich onvoldoende bewust zijn van – of interesse hebben in – de impact van technologie. Het zijn deze mensen die digitaal nog altijd als een bijvoeglijk naamwoord gebruiken en geloven dat de nieuwe wereld een digitale kopij zal zijn van de oude wereld.

Daarom nomineer ik – na digibesitas, chineren, digipolist, selvie, hinssiaan, twinking en crowdf*cking – deze maand ‘digitale koterij’ als kandidaat #ICTWoordVanHetJaar. Digitale koterij ontstaat wanneer we bestaande processen digitaliseren zonder enige zin voor vernieuwing en verandering. Laat technologie het werk doen. ‘Eliminate the middleman’, belooft blockchain. Maar hier in België is het traditionele middenveld alweer onderweg met het bouwen van digitale koterijen. We misten de eID en de e-commerce trein. Gaan we de blockchain speedboot ook missen ?

BRUNO SEGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content