Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Bogend op 25 jaar ervaring in ip, eerst voor telefonie, daarna in het datacenter, zet Dimension Data voortaan de deur open naar infrastructuurcloud dankzij de OpSource-technologie.

Infrastructuur is en blijft wel de core business van Dimension Data, naast sinds kort ook managed services. Maar de overname van het Amerikaanse OpSource die in de zomer van 2011 werd afgerond, opent een nieuwe niche voor het bedrijf, namelijk die van cloud. Met toch wel enkele bijzonderheden in vergelijking met de concurrentie van Amazon, CSC, Rackspace en Terremark bijvoorbeeld, die door Gartner ook tot de leiders worden gerekend (zie kader).

Unieke positionering

Eerst en vooral wijst Pierre Dumont, algemeen directeur Belux van Dimension Data, erop dat zijn bedrijf ondertussen deel uitmaakt van telecomgroep NTT en daarom beschikt over een internationaal netwerk en dus een wereldwijd onderling verbonden cloudinfrastructuur van 42 datacenters, gekoppeld aan een mpls-netwerk.

Maar nog belangrijker is dat OpSource, dat voortaan is opgenomen in de groep, een bedrijfsorganisatielaag heeft uitgewerkt onder de naam CloudControl, een stack die instaat voor de functies inzake provisioning (zowel voor het geheugen als voor de opslag), monitoring, billing en reporting, zowel voor privé- als publieke cloud. Bovendien had OpSource al zijn eigen infrastructuur ontplooid op basis van de hypervisor ESXi van VMware in een intern datacenter. Het bedrijf kan trouwens bogen op bijna 140 referenties in de Verenigde Staten (waar veel klanten virtuele cloudservers kopen met hun creditcard) en ze zorgde ervoor dat het bedrijf vaste voet kreeg op het Amerikaanse continent, waar de onderneming tot dan toe nog niet zo sterk aanwezig was.

“CloudControl stelt ons in staat om controle te hebben over de hele softwareketen en een coherente upgrade te doen voor de hele stack”, aldus Pierre Dumont. In de praktijk staat CloudControl in voor functies als resource management en administratie van de diensten, naast een service delivery laag.

Verkoop

“Veel cloudprojecten worden nu getrokken door SAP, vooral in privécloud”, aldus Pierre Dumont. Erp legt namelijk aanzienlijke pieken op voor de ontwikkelingen, tests of reporting. De Beluxbaas verduidelijkt nog dat Dimension Data naast IaaS ook werkt aan meer ‘packaged’ oplossingen inzake unified communications as a service (Lync en SharePoint), exchange as a service of storage as a service. Het product wordt al op grote schaal gebruikt in Amerika, maar volgens Pierre Dumont testen in ons land zowat vijftien klanten deze oplossing momenteel uit en een eerste “grote klant” zou nog voor het eind van het jaar tekenen. De ambitie is om te komen tot 50 klanten in publieke cloud en 10 in privécloud. Het aanbod zal ook voorgesteld worden aan één telecomoperator per land als wit product.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content