Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Een jaar geleden startte Speos Belgium met de uitbouw van een site voor disaster recovery. De Post-dochter is gespecialiseerd in de verwerking, productie en verspreiding van financiële en administratieve documenten en elektronische archivering. Voor het project werd een beroep gedaan op Telematics & Services, de gebruikelijke opslagleverancier.

Naar de klanten

Naast de hoofdsite in Anderlecht (met een tiental servers, vooral Aix-gesteund, plus 4 TB highly available opslag) installeerde Speos in Merchtem (waar Secumail, intussen filiaal van de groep, gevestigd is) een site voor snel activiteitsherstel na een ramp, verbonden via Tivoli Storage Manager. Vorig jaar werd de hoofdsite geüpgraded met 1,2 TB opslag; dit jaar is een upgrade gepland op de disaster recovery-site. Speos zal dan beschikken over 3 TB in Anderlecht en 1,2 TB in Merchtem. Het bedrijf blijft vertrouwen op Telematics & Services (hier als partner van Dimension Data), met name in het kader van een Silver Desk-contract dat interessanter is dan een directe support van de constructeurs.”Speos wil de technologie niettemin altijd intern blijven beheersen”, beklemtoont R&D-manager Serge Diederich die er ook op wijst dat Speos een grote homogeneïteit van zijn platformen nastreeft. In het zog van het nieuwe disaster recovery-plan wil Speos zijn klanten nu producten voorstellen”waarin het aspect herstel na ramp vanaf de start meespeelt.”

Meer plannen

Dit jaar hoopt Speos ook nog een ip-telefoniesysteem voor 120 gebruikers en 30 externe lijnen installeren, met switchmogelijkheid naar de disaster recovery-site. De keuze viel op technologie van het Amerikaanse Shortel, met Econocom als partner. Die keuze lijkt wat atypisch, al gaat het gerucht dat het bedrijf uit Sunnyvale nu ook de Europese markt wil veroveren. Hun aanbod verschilde nauwelijks van dat van de grote spelers, dixit Serge Diederich, maar”we konden een maand lang beschikken over testmateriaal om het te evalueren.”

Dit jaar zal Secumail ook de ISO 9000-certificatie versie 2002 halen; Speos bezit deze certificatie al langer. Tot slot zou in de loop van het jaar ook een deel van het serverpark vervangen moeten worden, wat de consolidatie zal versterken. Speos wil de virtualisatie – nu al aanwezig op de test- en ontwikkelingservers – op termijn ook uitbreiden tot zijn productieservers.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content