Uit een longlist van een paar honderd bedrijven selecteerde u als lezer een kleine veertig genomineerden. Met die lijst trok onze vakjury zich terug in het verborgene om al debatterend tot een consensus te geraken. De stemformulieren zijn intussen tot witte rook herleid en wat rest zijn de veertien winnaars van de Data News Awards for Excellence.

Belgian Company Award for Excellence EASI

Met EASI kiest de jury voor een bedrijf met een sterke organische groei dat al 17 jaar standhoudt in de Belgische softwaresector. Het durft daarbij aparte standpunten in te nemen en heeft een goed klantenverhaal. Interessant om te weten: de ontwikkelaar van business software heeft geen externe aandeelhouders. Alle 41 mede-eigenaren werken in het bedrijf. EASI telt vandaag een 170-tal medewerkers met een omzet van 23,5 miljoen euro (boekjaar 2015).

In deze categorie kiezen we voor een typisch Belgisch bedrijf dat in het oog springt. Ook RealDolmen, dat pas zijn interne structuur omgooide en stabiel vooruit gaat, behoorde tot de genomineerden, net zoals Nextel, dat eveneens een stevig groeiparcours kent door overnames en een brede klantportfolio.

Runner-ups: RealDolmen Nextel

Cloud Innovator Award for Excellence Google

De drie genomineerden hebben elk hun redenen om deze award te verdienen. Microsoft kan met Azure bijvoorbeeld steeds meer marktaandeel veroveren. Bovendien heeft het bedrijf zich heruitgevonden in de cloud, een zet die broodnodig was voor de techgigant. Salesforce is dan weer de facto de referentie voor crm en zit diepgeworteld in de cloud. Daarbij is er vooral lof voor de vele ‘bouwblokken’ van het bedrijf waar volgens de jury nog veel potentieel in zit.

Toch weet Google de jury overtuigend voor zich te winnen. Het bedrijf levert al jaren een consequente stroom van cloudgebaseerde innovatie en bouwt los van producten ook aan het internet van de toekomst. Daar komt nog bij dat Google Cloud steeds meer zijn weg vindt naar het enterprise- niveau, waarbij ook Belgische bedrijven hun twijfels hebben laten varen.

Runner-ups: Microsoft Salesforce

Customer Satisfaction Award for Excellence Fujitsu

Fujitsu wint in deze categorie van tegenstanders die veel groter zijn in België, hetzij in omzet, hetzij in aantal (prominente) klanten. Maar het is de vakjury niet te doen om de grootste of luidste speler en die moest bovendien vaststellen dat er niets valt aan te merken op de reputatie van Fujitsu.

Ook voor RealDolmen is er lof. Zo klinkt het dat het bedrijf vandaag een veel betere reputatie geniet dan enkele jaren geleden. TCS wist dit jaar dan weer op te klimmen in het Belgische klanttevredenheidsonderzoek van Whitelane Research.

Runner-ups: RealDolmen Tata Consultiancy Services

Data Analytics Award for Excellence SAS

Een best of breed company met een volledige focus op data analytics. Volledige oplossingen die u kan schalen en die trouw blijven aan een performant enterpriseplatform. Dat is in een notendop de mening van de vakjury over SAS. Hou er daarbij nog rekening mee dat het bedrijf sterk staat bij de banken en in de publieke sector, onder meer met intelligente data-analyse om fraude te detecteren en we zitten met een onmiskenbare datadoorlichter die daarvoor een award verdient.

Ook IBM krijgt lof voor Watson, al komen de technologische capaciteiten niet altijd even goed tot uiting in de Belgische markt. Dell-EMC krijgt goede punten voor de aanpak van het data lake.

Runner-ups: IBM Dell-EMC

Datacenter Award for Excellence Proximus

Als grootste ict-speler van het land beschouwt de jury Proximus als ‘het enige echte datacenter waar alles op en aan zit’. Proximus biedt dan ook niet enkel het datacenter aan, maar ook een reeks services. Tegelijk blijft het bedrijf zijn dienstverlening verder innoveren. Dat totaalpakket maakt dat het grootste telecombedrijf van ons land ook in het datacentersegment een te duchten concurrent is.

Runner-ups: LCL InterXion

E-commerce Enabler Award for Excellence Amazon

Voor deze award kijken we niet naar de webshop van Amazon maar wel naar de vele diensten die het bedrijf (vaak onder de naam Amazon Web Services) aanbiedt om andere webwinkels te ondersteunen. Daarbij levert het de bouwstenen voor cloudinfrastructuur die vlot wereldwijd te schalen is.

Runner-ups: Worldline PayPal

HR Solutions Award for Excellence AFAS

De jury nam zich het recht voor om bij één award een wildcard in te zetten en dat gebeurde hier. Naast de drie bestaande genomineerden werden ook Afas en SD Worx opgevist uit de longlist. Afas gaat daarbij met de eer lopen omdat het onder meer zijn verbindingen heeft met de sociale secretariaten maar ook het geheel van oplossingen die het bedrijf aanbiedt werd gesmaakt.

Runner-ups: Oracle, Harvey Nash, Workday, SD Worx

IoT Innovator Award for Excellence Proximus

Het LoRa-netwerk van Proximus haalt het hier van het Sigfox-netwerk van Engie. Vooral omdat Proximus niet enkel het netwerk maar ook bijkomende diensten voor het verwerken en analyseren van data via de cloud aanbiedt. Die volledigheid zien we minder terug bij Engie.

Runner-ups: Dell ECM, Engie

Mobile Innovator Award for Excellence Huawei

Huawei heeft de afgelopen jaren getoond dat het meer wil zijn dan een Chinese copycat en dat wordt erkend door de jury. Het bedrijf ontwikkelt niet alleen smartphones maar ook telecominfrastructuur en is een prominente voortrekker in het Europese 5G-verhaal. Daarbij investeert het bovendien in Europese ontwikkeling en tewerkstelling. Reden genoeg om hen te bekronen voor een traject dat veel meer is dan een Europese veroveringstocht.

Runner-ups: Google Samsung

Outsourcing Services Award for Excellence Tata Consultancy Services

Tata kon de jury overtuigen met een uitstekend track record dat nog wat extra cachet krijgt nu het bedrijf bovenaan de Belgische en Europese tevredenheidsstudie van Whitelane Research staat. De outsourcer heeft in ons land meer dan twintig contracten van elk meer dan een miljoen euro en is op die manier sterk aanwezig in enkele grote bedrijven.

Runner-ups: RealDolmen Econocom

Securelink betrad de markt als een box mover maar heeft zich in de afgelopen vier jaar omgevormd tot een volwaardige Belgische en zelfs Europese speler in het securitylandschap. Het bedrijf kan mooie groeicijfers voorleggen, heeft een aantal overnames achter de rug en wordt bekroond omdat het als Belgisch bedrijf aan business innovation doet.

Runner-ups: F5 Networks Checkpoint

Start-up Award for Excellence Appiness

Het was een felle discussie om de beste start-up van het jaar te bekronen. We geven daarbij de eer aan de kleinste van de drie omdat Appiness een innovatief product heeft dat snel naamsbekendheid verwierf, onder meer via proefprojecten met VRT, Medialaan en RTL. De jury merkt daarbij op dat ook Showpad en Teamleader een award meer dan verdienen, maar dat ze gezien de omvang en huidige kapitaalstructuur vandaag eerder scale-ups zijn dan start-ups. Vanaf volgend jaar voegen we dan ook de Scale-up Award for Excellence toe aan ons lijstje.

Runner-ups: Showpad Teamleader

Storage Award for Excellence HPE

Het vernieuwde en opgesplitste Hewlett-Packard wint omdat het zich na enkele slechte jaren opnieuw positioneert voor een leidersrol. Met de recente overname van onder meer Nimble Storage toont het bedrjf ambitie en dat mag beloond worden.

Runner-ups: Netapp Dell-EMC

Telecom Award for Excellence Proximus

Zelfs nu Telenet meer inzet op haar zakelijke klanten, blijft Proximus de markt domineren. De jury is enthousiast over de manier waarop het bedrijf haar technisch aanbod en de integratiemogelijkheden voorstelt en merkt daarbij op dat de ‘ex-monopolist’ zichzelf met succes kon heruitvinden.

Over Telenet wil de jury niet per se een slecht woord kwijt, maar zij stelt vast dat de zakelijke focus van het bedrijf nog niet aanslaat. Tegelijk is het nog te vroeg om de vruchten van de integratie met Base te plukken.

Runner-ups: Telenet Orange

Pieterjan Van Leemputten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content