Axence NetTools 4.0 Pro

Web: www.axencesoftware.com

Prijs: Gratis

NetTools Pro van de Amerikaanse firma Axence is wat ons betreft een echt hebbeding. Het omvat een verzameling van netwerkgereedschappen die voor elke systeembeheerder zowat onmisbaar zijn. Daarmee kunt u al heel wat aspecten van de hardware- en netwerkprotocollenkant van infrastructuur bewaken. NetTools Pro is onderverdeeld in een paar hoofdrubrieken, die eigenlijk allemaal met een gereedschap overeenkomen dat ook afzonderlijk zou kunnen bestaan. NetWatch is een bewakingsgereedschap voor netwerksystemen. U kunt zich laten waarschuwen als bepaalde drempels overschreden worden naar boven of naar onder toe. De aldus vergaarde data kunt u exporteren als tekst, html of spreadsheetbestanden. WinTools geeft u specifieke Windows-informatie: draaiende processen en diensten, registerinhoud, journaals, schijf-, geheugen- en processorinformatie en zo meer. U kunt uw eigen datavergaringen definiëren.

NetStat definieert alle inkomende en uitgaande verbindingen van de gekozen pc en geeft ook alle openstaande poorten. Bovendien koppelt NetStat open poorten en gemaakte verbindingen ook naar de applicatie die eigenaar is van die verbinding. Local Info toont informatie over de locale configuratie: netwerkstatistieken, adrestabellen en netwerkadapterinformatie. De Netwerkscanner voert een inventaris uit van een heel subnet, ook buiten uw eigen lan. U geeft gewoon een ip-adresbereik op en dan krijgt u een lijst van nodes en de diensten die daarop draaien. Dit gereedschap ontdekt ook enige parasieten als ze ip-diensten openhouden. U gebruikt uiteraard een behoorlijk antimalwarepakket onder Windows om uw systeem veilig te houden. Er is ook nog een diensten- en poortenscanner die specifiek alle open poorten en diensten afloopt en probeert een verbinding met zo’n open poort of dienst tot stand te brengen. De scanner kan controleren of een antwoord van zo’n dienst overeenstemt met de norm. Ook hier kunnen parasieten tot uiting komen. NetTools Pro heeft ook nog een snmp-struiner en tcp/ip-workshop aan boord waarmee u respectievelijk snmp-beheerbare toestellen kunt overlopen en beheren, en tcp- en udp-verbindingen op laag niveau tot stand kunt brengen om problemen op te sporen en te verhelpen. U kunt ook aansluiten op een lokale poort om alle inkomende data te zien. Ten slotte zijn er een aantal kleinere gereedschappen om ping-, traceer-, bandbreedte, dns-opvraag- en kwaliteitstesten uit te voeren. Deze kunnen gedurende een te definiëren periode en met te definiëren parameters draaien en dan een samenvatting van de resultaten (vaak in grafiekvorm) tonen.

Subnet ScanPro

Web: http://subnetscan.com/subnetscan.htm

Prijs: Gratis

Dit is waarschijnlijk het kleinste en snelste inventarisgereedschap dat we ooit onder ogen gekregen hebben. Eén uitvoerbaar bestand, geen installatie en geen agenten. Gewoon dubbelklikken en uitvoeren. Subnet ScanPro vergaart alle inventarisgegevens via uw netwerk en voert die uit in een spreadsheet met alleen de data die u nodig hebt. Het programma past op een usb-stick en kan dus makkelijk meegenomen worden. De scans gebeuren via WMI en ondervragen Windows-systemen op afstand. De aldus verkregen data bevat alles wat Windows meedeelt: van hoeveel werkgeheugen en schijfruimte er is tot een lijst van draaiende processen en geïnstalleerde software. Vermits WMI een Windows-specifiek protocol is, zal het u wel niet verrassen dat het enkel en alleen met Windows werkt. Ook het doelwit moet een Windows-machine zijn (vanaf Win95). Zodra het gevonden wordt via tcp/ip, kan ScanPro het in zijn inventarislijst opnemen. Linux, Macs en netwerktoestellen worden daarbij echter genegeerd. Voor het rapport moet Excel 97 of later reeds geïnstalleerd zijn op uw systeem. ScanPro maakt de resulterende spreadsheet dan aan volgens uw eigen keuzes. De scanopdracht is erg eenvoudig gehouden: gewoon het subnet en het bereik ingeven met de door u gewenste scanopties. Dat is alles, de rest gebeurt automatisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content