Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Naar goede jaarlijkse gewoonte organiseerde Data News ook nu weer een telecomenquête onder bedrijven. Wie dacht dat Proximus een plafond bereikt had, komt bedrogen uit : ’s lands historische operator torent meer dan ooit boven alle andere telecomspelers uit.

Dat Proximus heer en meester is in de Belgische telecomwereld is het intrappen van een open deur. Maar dat het al overweldigend grote marktaandeel in de bedrijfswereld jaar na jaar nog steeds blijft toenemen, is toch opmerkelijk. De cijfers van onze enquête tonen andermaal dat de liberalisering van de telecommarkt in ons land – zeventien jaar geleden – haar doel voorbijgeschoten is.

In het eerste volle jaar onder de ‘nieuwe’ naam Proximus groeit het marktaandeel op álle deelgebieden in bedrijfstelecom.

Proximus bedient 61 procent van de bedrijven van vaste telefonie : dat is zowat 2 procent meer dan wat de telecomenquête van vorig jaar ons leerde. Aan Franstalige kant gebruikt zelfs 66 procent van de bedrijven Proximus voor vaste telefoniediensten. Het verschil met nummer 2 – Telenet – is groot, en misschien verontrustender : de kloof lijkt opnieuw groter te worden. Waar Telenet vorig jaar nog prat kon gaan op 22 procent, bedraagt het marktaandeel nu 16 procent. Al moeten we er natuurlijk wel aan toevoegen dat de resultaten niet volledig 1-op-1 vergelijkbaar zijn. Maar toch, voor bedrijven die hopen op toenemende concurrentie is dit geen bemoedigend resultaat.

VOLGEND JAAR ANDERS ?

Voor mobiele communicatie zien we een soortgelijk beeld. Daar haalt Proximus net geen 60 procent – 59 procent in de Nederlandstalige en 58 procent in de Franstalige landshelft – en dat is een stijging met 4 procent vergeleken met vorig jaar. Die procentpuntjes pikt de operator in van Mobistar (23,3 procent) en Telenet (5,7 procent). Base Company blijft hangen op de 9 procent van vorig jaar.

Op de vraag of het bedrijf waarvoor u werkt dezelfde operator voor vaste als mobiele communicatie heeft, antwoordt exact de helft bevestigend. Uitgesplitst naar regio, zien we wel een verschil. Onder Franstalige respondenten noteren we 58,4 procent die dezelfde operator voor vaste en mobiele communicatie hebben. Aan Vlaamse kant is dat ‘maar’ 47 procent. Het illustreert iets wat we ook al langer weten : dat de dominantie van Proximus aan Franstalige kant nog groter is. De tandem Voo/Win haalt daar immers niet dezelfde schaalgrootte als Telenet aan Vlaamse kant. Voor datanetwerken hebben bedrijven meer keuze, maar echt veel animo om daarvoor te kiezen is er toch nog steeds niet. Want ook in dit segment groeit Proximus door tot net geen 48 procent : alweer 4 procent erbij vergeleken met vorig jaar. En ook hier geeft concurrent Telenet enkele procentjes kwijt : het bedrijf uit Mechelen gaat van 32 procent naar 25 procent. Bij de vele overige spelers – Colt, Destiny, BT, Verizon, Easynet, enzovoort – beweegt er nauwelijks iets : beter kan het vastgeroeste telecomlandschap nauwelijks geïllustreerd worden.

Zal het volgend jaar dan toch anders worden na de overname van Base door Telenet en de langverwachte openstelling van de kabel waaruit vooral Mobistar garen wil spinnen ? Misschien. Misschien dat er wel zuurstof vrij kan komen, al belooft de vraag ‘is uw bedrijf van plan om de komende 12 maanden van mobiele operator te veranderen’ niet veel goeds. Afgerond 66 procent antwoordt met een volmondige ‘nee’, tegenover amper 6 procent ‘ja’. De overige 28 procent blijft besluiteloos. Dat is dan weer tekenend voor de Belgische telecomgebruiker.

BUDGETTEN

Net als vorig jaar peilden we ook naar de evolutie van de budgetten. 29 procent van de respondenten verwacht voor volgend jaar een toename van het it-budget (exclusief telecom). Specifiek voor telecom gaat 21 procent uit van een toename. Omgekeerd zal voor 12 procent van de respondenten het it-budget net afnemen. Voor het telecombudget bedraagt die negatieve verwachting 11 procent. Met die cijfers zijn de budgetverwachtingen zowel voor it als telecom licht optimistischer dan die voor dit jaar. Zullen we toch op die positieve noot afsluiten ?

MEER RESULTATEN UIT ONZE TELECOMENQUÊTE LEEST U OP ONZE WEBSITE : WWW.DATANEWS.BE

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content