VMWare-ceo Paul Maritz is de recentste in de groeiende rij van informatici die het einde van het pc-tijdperk aankondigen. “Binnen vijf jaar zullen minder dan twintig procent van alle computerclients nog Microsoft Windows draaien,” zo voorspelde Maritz eind augustus op VMWorld in Las Vegas.

Zelfs Mark Dean van IBM schrijft op zijn blog dat we in “het post-pc tijdperk leven”. Een opmerkelijk standpunt voor een lid van het team dat dertig jaar geleden de IBM 5150 pc hielp lanceren, algemeen beschouwd als de geboorte van de “personal computer”. Forrester Research vindt de dood van de pc een “when, not if”-verhaal ( The Client Virtualisation Imperative, september 2011). De betreurde Steve Jobs omschreef de iPad vaak als een “post-pc apparaat”. Als je googlet op “end of the pc” vind je duizenden artikels die hetzelfde beweren. HP wil zijn pc-divisie verkopen. IBM deed het hen zeven jaar geleden voor, iets wat veel waarnemers toen nog onbegrijpelijk vonden. “We hebben toen de juiste stap gezet.” Mark Dean weer. Acer, slokop van vergane pc-glories zoals Altos Computers, Gateway, Texas Instruments, eMachines, Packard Bell, NEC en Zenith Data Systems, krijgt het steeds moeilijker. De verkoopcijfers dalen kwartaal na kwartaal, terwijl de marges van heel klein naar onbestaande evolueren. Maar Acer staat sterk in de consumentenmarkt, terwijl het in de zakelijke markt weinig potten breekt. Daar wringt hem de schoen. Voor veel consumenten die toch al geen pc hadden, volstaat een smartphone of tablet. Daarmee kun je perfect surfen, e-mailen en je sociale netwerkcontacten onderhouden. In een zakelijke omgeving hebben die apparaten ook hun plaats, maar dan als aanvulling op de klassieke pc. De opiniemakers op blogs en sociale netwerken halen hun neus op voor die pc. Ze schrijven hun opiniestukjes vaak wel nog op zo een ouderwets apparaat met volwaardig toetsenbord. Met een tablet, laat staan smartphone is het immers lastig typen. De cijfers liegen niet. Apple verkocht meer dan 30 miljoen iPads sinds maart 2010. Indrukwekkend cijfer, maar het verzinkt in het niets bij dat van de pc-verkoop. In 2011 alleen al zullen meer dan 400 miljoen pc’s verkocht worden. Die markt gaat niet zomaar verdwijnen, zelfs niet nu applicaties meer en meer in de cloud draaien. Een groot aantal medewerkers zal kunnen volstaan met minder krachtige pc’s, maar dat blijven wel pc’s. Die nog altijd een besturingssysteem zullen draaien. Windows 2008 bijvoorbeeld, dat ook in een thinclient-achtige modus zal kunnen draaien, compleet met ondersteuning voor aanraakgevoelige schermen. Microsoft is immers wel traag, maar niet dom. Het integreert het beste van de tablet in de pc. Die zal dus nog wel een tijdje meegaan. Wel “leaner and meaner”. De pc zal sneller opstarten, minder kosten en vooral veel eenvoudiger te beheren en te beveiligen zijn dan gelijk welke smartphone of tablet.

JOZEF SCHILDERMANS

Apple verkocht meer dan 30 miljoen iPads sinds maart 2010. Indrukwekkend cijfer, maar het verzinkt in het niets bij dat van de pc-verkoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content