Een draadloze router met 3G-component is interessant voor kleine werkgroepen op verspreide locaties of voor thuiswerkers. LevelOne levert met de WBR-3800 zelfs een versie die helemaal draagbaar is. U installeert zo waar u maar wil een instant hotspot.

De LevelOne WBR-3800 draadloze router krijgt in de snelle-installatiegids als ondertitel mee: “MobilSpot Portable Wireless Hotspot”. Het gaat wel degelijk om een draadloze router met 3G-functionaliteit, maar hij is erg compact. Zo zit er geen netwerkswitch in. Er is dus maar één lan-poort. Als u meerdere bekabelde gebruikers wil aansluiten, hebt u dus nog een aparte netwerkswitch nodig.

Naast de lan-poort is er ook nog een wan-poort waarop u een kabel- of adsl-modem kunt aansluiten. Er is slechts een antenne, wat voldoende is voor IEEE 802.11b of -g, als u genoegen neemt met een ietwat beperkte reikwijdte.

3G-functionaliteit

Om de 3G-functionaliteit te activeren, hebt u een aparte modem voor gprs, umts of hsdpa nodig. Uiteraard is ook een bijbehorend gsm-abonnement met dataforfait noodzakelijk. De WBR-3800 heeft zowel een usb- als een CardBus-modemaansluiting. De usb-aansluiting zit achteraan bij de twee netwerkpoorten, de CardBus-sleuf zit op de rechterzijkant van het toestel. Wel even opletten, want u kunt maar één internetaansluiting tegelijk aansluiten. Voor 3G ofwel usb, ofwel CardBus, maar niet beide. Een adsl- of kabelmodem op de wan-poort mag wel tegelijk met een 3G-modem op usb of CardBus. In de configuratie van de router moet u echter een internetaansluiting kiezen. Dus ofwel de wan-poort, ofwel 3G, maar niet beide tegelijk.

Idiote stroomaansluiting

De router heeft een stroomadapter met een in de langsrichting geplaatste stekker. Dat is jammer, omdat die op een verdeeldoos altijd meerdere stopcontacten blokkeert. Stekkers horen op stroomadapters altijd dwars te staan, zodat slechts een stopcontact bezet wordt.

Bij de router zit ook een voet waarmee u hem op zijn zij kunt zetten. Dat is ook al slecht uitgevoerd, want de voet blijkt weinig grip op de router te hebben. Zodra er kabels aangesloten zijn, schuift de router uit het voetje en valt dan om.

U configureert de WBR-3800 initieel via de meegeleverde software. U begint eerst met het aansluiten van alle kabels en de 3G-modem voordat u de router aanzet. Voor de installatie van de software sluit u een bekabelde pc met automatische netwerkinstellingen aan op de router. Dan start u de software. Die presenteert een wizard waarbij u alles kan instellen. Er is ondersteuning voor vpn’s, dynamische DNS, WPA2 en een vrij behoorlijke firewall.

Uitvalovername

Voor de wan-aansluiting kunt u bij de configuratie (initieel via de wizard of later via de webinterface en geavanceerde configuratie) heel wat mogelijkheden opgeven. Dat gaat van verschillende connectiesystemen via de wan-netwerkpoort tot de keuze van 3G-modem met bijbehorende connectieconfiguratie.

Helaas is de automatische uitvalovername niet erg duidelijk gedefinieerd, noch werkt ze zoals het hoort. Als uw normale internetverbinding via de wan-netwerkpoort gaat en die valt uit, zou het toch wel nuttig zijn als de verbinding dan automatisch overging op de 3G-modem. Dat blijkt wel voorzien, maar erg duidelijk is het niet. Bij de basisinstellingen, primaire configuratie kunt u namelijk een ‘auto-backup’-functie aanvinken. Dat is de uitvalovername. U kunt verder ook nog een optie ‘Enable checking wired-WAN alive’ aanvinken om via een interne host in uw netwerk de wan-poort te controleren. Wanneer de wab-poort afgesloten raakt, schakelt de WBR-3800 automatisch om naar 3G. Dat gebeurt echter niet onmiddellijk. De router moet namelijk herstarten bij elke netwerkherconfiguratie. Dat proces duurt enkele minuten. Als uw normale internetverbinding weer hersteld is, moet u dat ook weer manueel terugschakelen met evenveel wachttijd. Dat zou volgens ons allemaal beter geïmplementeerd kunnen worden.

Conclusie

LevelOne beschouwt deze WBR-3800 duidelijk als een compacte oplossing om snel een flexibele hotspot op te zetten voor draadloze gebruikers. Zelfs als er geen normale internetverbinding in de buurt is, kunt u via de 3G-optie toch internet aanbieden aan uw draadloze gebruikers. Dat is allemaal heel interessant. Helaas vonden we enkele storende fouten in het hardwareontwerp. Ook de uitvalovername is verre van perfect. Als u op zoek bent naar een methode om snel een 3G-hotspot op te zetten, kan deze WBR-3800 daarvoor dienen. Als LevelOne ook de door ons gevonden probleempjes oplost, kunnen we deze router aanbevelen.

Johan Zwiekhorst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content