“Drie kwart lopende projecten, één kwart nadenken”

Mik Emmerechts, managing director bij Locinox : processen en data structureren om efficiënt te automatiseren met erp.

Digitalisering is cruciaal voor het groeitraject van Locinox. Het bedrijf uit Waregem zet sterk in op automatisering, met Microsoft Dynamics AX als centrale motor. De it-afdeling zit daarbij niet tot over haar oren in louter operationele taken, maar krijgt tijd om actief naar verdere optimalisering te zoeken.

Locinox ontwikkelt allerlei componenten voor poorten en hekwerk, zoals sloten en scharnieren. De klanten zijn bedrijven die oplossingen bieden rond omtrekbeveiliging en toegangscontrole. Locinox is een niet-geïntegreerd productiebedrijf. “De ontwikkeling en prototyping vindt plaats in eigen huis”, vertelt managing director Mik Emmerechts. “De eigenlijke productie gebeurt extern.” Daarna komen de stukken terug naar Locinox, die de bestellingen van de klanten vervolgens op maat behandelt. Snelheid en flexibiliteit zijn daarbij de belangrijkste trefwoorden. Locinox assembleert, verpakt en levert binnen de vierentwintig uur in zestig landen. Het bedrijf bedient de markt met tachtig medewerkers in Waregem, tachtig in China en tien in de VS.

De voorbije vijf jaar verdubbelde Locinox zijn omzet – met het bestaande team. Het leverde vijf keer op rij de nominatie van Trends Gazelle op. “Zonder erp zouden we dat groeitempo niet kunnen volgen”, zegt Mik Emmerechts. In 2006 koos Locinox voor Microsoft Dynamics AX, met Ad Ultima als implementatiepartner. “Die oplossing was toen wellicht een maatje te groot maar paste wel perfect binnen de groeistrategie van het bedrijf.” Intussen maken ook de bedrijven in China en de VS gebruik van Dynamics AX, van op de servers van Locinox in Waregem. De groei vertaalde zich ook in het productaanbod. “Tien jaar geleden ging het om drieduizend referenties. Intussen zijn dat er 9.500, voornamelijk componenten en gedeeltelijk geassembleerde producten.”

AUTOMATISERING

Locinox integreerde zijn b2b-webshop met de erp- en pim-platformen (product information management). Dat levert een belangrijke automatisering op. Professionele klanten geven via de webshop de gewenste configuratie door. Die informatie stroomt automatisch naar de vijf productielijnen door. “Dat is één van de elementen waarmee we groei realiseren, terwijl de personeelsbezetting dezelfde blijft”, zegt Mik Emmerechts. “Op termijn willen we veertig procent van alle bestellingen via de webshop ontvangen. Ook voor de klant biedt dat een makkelijkere en snellere manier van werken, zeker wanneer het om terugkerende orders gaat.”

Om efficiënt te kunnen automatiseren, moet een bedrijf zijn processen en data correct weten te structureren. “Dat is niet altijd makkelijk. Mensen zijn gewoontedieren. Ze denken niet in termen van data en systemen.” Om optimaal voordeel te halen uit erp, is dat echter een vereiste: strakke processen afstemmen op de standaardfunctionaliteit van het pakket. “Daarom moet je maatwerk zo veel mogelijk vermijden. Al bleek dat in ons geval al snel een illusie. Onze business is zo specifiek dat standaard-erp niet alles afdekt.” Budgettering gebeurt grotendeels in Excel, rapportering in QlikView. Nu het bedrijf ook Dynamics CRM implementeert – opnieuw met Ad Ultima – zijn de orders opnieuw heel strikt: geen maatwerk.

BEDRIJFSZEKERHEID

Als managing director initieert Mik Emmerechts zelf heel wat van de ict-trajecten. Uiteraard rekent hij erop dat het ict-team mee op zoek gaat naar projecten die voor optimalisering zorgen. “We houden daar rekening mee in ons rekruteringsbeleid.” Locinox heeft intussen vier ict-specialisten in huis. “Onze ict’ers besteden drie kwart van hun tijd aan lopende projecten. De rest van tijd besteden ze aan nieuwe ideeën.” Eén van de actuele vraagstukken heeft te maken met de voor- en nadelen van een eigen infrastructuur. “In 2019 verhuizen we naar een nieuw gebouw”, vertelt Mik Emmerechts. “Daar zullen we de fabriek van de toekomst neerzetten, met nog meer aandacht voor automatisering.” De vraag is of Locinox daarvoor nog een eigen datacenter moet voorzien. “Is het nuttig naar de cloud te stappen? Of houden we ict on-premise? Een mogelijke oplossing ligt bij de uitbouw van een private cloud.” Bedrijfszekerheid vormt het ultieme beslissingscriterium. “Vroeger nam het hele bedrijf in de zomer drie weken vakantie. Maar de tijden zijn veranderd. Onze service loopt dag en nacht door, iedere dag van het jaar. We zijn daarbij meer dan ooit afhankelijk van ict.”

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content